Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι προληπτικές κινήσεις της Autohellas για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους

tags :
Οι προληπτικές κινήσεις της Autohellas για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους
Η Autohellas θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις leasing
Σχετικά Άρθρα
Σε νέες προληπτικές κινήσεις προχωρεί η Autohellas για να μειώσει το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, δίχως να περιμένει την μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κ. Ε. Βασιλάκης στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, με την έκδοση του ομολόγου, το spread, και την ανατιμολόγηση των δανείων με τις τράπεζες το κόστος θα μειωθεί κατά 1% από τον Ιούνιο και εφόσον μειωθούν τα επιτόκια, τα δάνεια τα οποία δεν διαθέτουν συμβάσεις hedging θα υποχωρήσουν περισσότερο από αυτό το επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι, το μέσο επιτόκιο των συνολικών δανείων ύψους 433 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 4,2-5,6% και οι τόκοι ανήλθαν σε 31,7 εκατ. ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ του 2022.
Επιπλέον, με τις δράσεις για την μείωση του κόστους δανεισμού εξετάζεται και μια νέα τιτλοποίηση απαιτήσεων.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του 2023, ο CEO της Autohellas χαρακτήρισε την χρονιά ως εξαιρετική, καθώς η εταιρεία επανέλαβε τα ρεκόρ του 2022 παρά την πτώση των τιμών λόγω μεγαλύτερης προσφοράς.
Επίσης, η εταιρεία σε πέντε χρόνια έχει διπλασιάσει τα έσοδα της και σημειώνει υψηλότερα αποτελέσματα παρά την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό συμβαίνει, όπως πρόσθεσε, επειδή η εταιρεία είναι πιο ισορροπημένη καθώς σήμερα το 50% της κερδοφορίας προέρχεται από το trading αυτοκινήτων και τον διεθνή τομέα ενοικίασης αυτοκινήτων (8 χώρες εξωτερικού).

Άνοδος 89% στις αεροπορικές κρατήσεις – Νέες συνεργασίες στα αυτοκίνητα

Σε ότι αφορά στις προοπτικές για τον τουρισμό, τα πρώτα στοιχεία από τις αεροπορικές κρατήσεις δείχνουν μια αύξηση κατά 89% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κι αυτό αφορά την χαμηλή περίοδο και όχι το high season. Επιπρόσθετα, οι συνεχείς επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές υποστηρίζουν την υψηλή ζήτηση. Ενθαρρυντικά στοιχεία υπάρχουν και από τις ταξινομήσεις αυτοκινήτων όπου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 η ανάπτυξη.
Η διοίκηση της Autohellas, προανήγγειλε νέες συνεργασίες στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι οι δαπάνες για την ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2023 (56 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό εκ των οποίων 36,6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί).
Για τη νέα χρονιά, η Autohellas θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις leasing έναντι όπου τα έσοδα είναι σταθερά καθώς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις αυξάνεται μεν ο κύκλος εργασιών, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά αυτοκινήτων η οποία οδηγεί σε συμπίεση των τιμών.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη το μέρισμα ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Γενική συνέλευση των μετόχων στις 18 Απριλίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης