Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

To στοίχημα της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν όψει αποφάσεων για μέρισμα και επενδύσεις - Tα σχέδια Reggeborgh

To στοίχημα της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εν όψει αποφάσεων για μέρισμα και επενδύσεις - Tα σχέδια Reggeborgh
Η μετοχή ακολουθεί ένα μοτίβο διαφορετικό από την αγορά
Η Ελλάκτωρ αν και έχει επιστρέψει σε κερδοφορία (54,2 εκατ. ευρώ) και διαθέτει προοπτικές τόσο για μια ανταμοιβή των μετόχων, όσο και για νέες επενδύσεις, όπως θα δούμε, σε μετοχικό επίπεδο, δεν ακολουθεί τις ανοδικές κινήσεις της αγοράς.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 865 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εννεάμηνο τα ίδια κεφάλαια που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε 860 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση της μετοχής είναι -2,5% από τις αρχές του χρόνου και 16% σε επίπεδο 52 εβδομάδων.
Με ρευστότητα άνω των 650 εκατ. ευρώ η Ελλάκτωρ διαθέτει τα μέσα τόσο για να αντικαταστήσει τα κέρδη της Αττικής Οδού, αλλά και για να υποστηρίξει τα σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία όπως την επένδυση στις Γούρνες της Κρήτης, το Κτήμα Καμπά, την Μαρίνα Αλίμου.
Ύστερα από την ολοκλήρωση της πώλησης του 25% της Άνεμος στις αρχές του χρόνου με τίμημα 123,5 εκατ. ευρώ, και τις υπόλοιπες πωλήσεις (Άκτωρ – ακίνητο smart park), η αγορά έχει σχεδόν προεξοφλήσει την επιστροφή κεφαλαίου στους επενδυτές ενός μέρους της ρευστότητας.
Πριν αποφασίσει, όμως, την ανταμοιβή των μετόχων, η Ελλάκτωρ χρειάζεται να αντικαταστήσει τα λειτουργικά κέρδη της Aττικής Οδού (παραχωρήσεις) ένα κλάδο στον οποίο εμφάνισε ΕBITDA ύψους 136,8 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι τα υψηλότερα από κάθε άλλο κλάδο (διαχείριση περιβάλλοντος, ανάπτυξη ακινήτων).
Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία θα συνεχίσει να εισπράττει μερίσματα ύψους 250 εκατ. ευρώ έως το 2026 και μετά την λήξη της σύμβασης της Αττικής Οδού.
Θετικό στοιχείο για τον όμιλο και τους μετόχους εκτός από την υψηλή ρευστότητα είναι οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο εννεάμηνο.
Σε μια ρηχή ελληνική αγορά -η οποία τώρα μετασχηματίζεται- περιουσιακά στοιχεία της όπως της Ελλάκτωρ (παραχωρήσεις, ακίνητα κα) συνήθως δεν τιμολογούνται επαρκώς.
Οι πρόσφατες, όμως, ιδιωτικές τοποθετήσεις τόσο σε τράπεζες όσο και σε εισηγμένες του FTSE25 αποδεικνύει ότι, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών παραμένει υψηλό, ιδιαίτερα για επιχειρήσεις με σταθερά έσοδα.
Εν όψει των αποτελεσμάτων του 2023 η αγορά δεν θα στηριχθεί σε αυτά κυρίως, στις αποφάσεις της διοίκησης για την αξιοποίηση της ρευστότητας και τις νέες επενδύσεις οι οποίες θα φθάσουν τα 350 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής – Η αύξηση του ποσοστού μέσω της Reggeborgh Invest

Στο χρηματιστήριο η συμπεριφορά της μετοχής είναι αντίθετη από την πορεία της αγοράς με εξαίρεση κάποιες παροδικές εξάρσεις.
Συγκεκριμένα αν δει κάποιος την συμπεριφορά των market makers θα διαπιστώσει ότι, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Όταν το χρηματιστήριο είναι έντονα θετικό η πορεία της μετοχής είναι αρνητική (λ.χ. 20 Μαρτίου).
Αντίθετα, όπως συνέβη στις 19 Μαρτίου όταν η αγορά έχασε 1,31% η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,21%.
Με άλλα λόγια, στους πωλητές σ ένα καθοδικό χρηματιστήριο δίνεται μια δυνατότητα εξόδου με κέρδη.
Σε άλλες συνεδριάσεις, όταν το χρηματιστήριο είναι θετικό η πορεία του τίτλου καταγράφει οριακά κέρδη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τίτλος δεν ακολουθεί τις ανοδικές κινήσεις της αγοράς εξαιρουμένων των αναφορών για την επικείμενη πώληση της εταιρείας περιβάλλοντος Ηλέκτωρ για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από τον εταίρο της Reggeborgh, την Μotor Oil.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η ανακοίνωση η συγγενής εταιρεία RB Ηolding μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής μεταβίβασε την συμμετοχή της στην Reggeborgh Invest με αποτέλεσμα η τελευταία να διαθέτει συνολικό ποσοστό 52,63% εκ των οποίων 45,16% σε μετοχές και δικαιώματα ψήφου και 7,46% σε δικαίωμα προαίρεσης (call option).
H περίοδος άσκησης μετατροπής του call Option είναι 36 μήνες με εκκίνηση την 6/5/2022 και λήξη την 6/5.2025.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης