Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι υπηρεσίες Internet από ιδιώτες και κράτος εκτοξεύονται, αλλά οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας

Οι υπηρεσίες Internet από ιδιώτες και κράτος εκτοξεύονται, αλλά οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρωτάει του παρόχους που είναι η οπτική ίνα;
«Πλούσια» πακέτα υπηρεσιών με βάση το internet «πουλάει» το κράτος σε πολίτες και επιχειρήσεις ενώ δεν έχει καταλάβει ότι το internet «σέρνεται» με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να κάνουν χρήση της νέας τεχνολογίας αφού η μέση ταχύτητα παραμένει «καθηλωμένη» στα 7 Mbps ενώ οι χρήστες που έχουν οπτική ίνα …τρέχουν με ταχύτητες 70 mbps στο download και 9 mbps Upload.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός τους αριθμός των πελατών οπτικής ίνας δεν ξεπερνά τους 300 .000.
Τα δίκτυα χαλκού δίνουν ταχύτητες έως 24 mbps ( ADSL) τα οποία όμως κυριαρχούν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ενώ οι παροχές με υψηλές ταχύτητες αποτελούν μικρό μερίδιο διότι οι πάροχοι έχουν καθυστερήσει τις επενδύσεις.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία που αποτελείται από τον ΟΤΕ , τη NOVA και τη Vodafone έχουν μείνει πίσω σε βαθμό που έχει δώσει χρόνο να διεισδύσουν στη αγορά του γρήγορου internet πιο μικρές εταιρείες όπως είναι η INALAN που … «οργώνει» από το Γαλάτσι την Κυψέλη και τις όμορες περιοχές δίνοντας οπτική ίνα στο σπίτι του ενδιαφερόμενου.

Το ΥΠΕΘΟ πλασάρει ηλεκτρονικές εφαρμογές με την εφορία

Το ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει «μάχη» για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και παράλληλα αναβαθμίζει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της εφορίας με την εφαρμογή myAADEapp
Και τα υπόλοιπα υπουργεία αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχοντας ως βάση το internet το οποίο είναι αργό ενώ το γρήγορο ακριβό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι «άφαντο».

Το αρμόδιο υπουργείο ψάχνει που είναι οι επενδύσεις σε οπτική ίνα;

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παρόχων των τηλεπικοινωνιών ζήτησε την επιτάχυνση των επενδύσεων σε οπτική ίνα.

Τι έχει κάνει ο ΟΤΕ

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επενδυτικών προγραμμάτων που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ παραμένει προσηλωμένος στην ανάπτυξη της υποδομής οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), φτάνοντας τα 1,331 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2023.
Ο όμιλος παραμένει ο μεγαλύτερος πάροχος οπτικής ίνας στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας ενώ συνεχίζει τη σημαντική του επένδυση σε δίκτυα οπτικών ινών στην Ελλάδα, στοχεύοντας να φτάσει περίπου τα 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υποδομή FTTH μέχρι το 2027.

Η Vodafone;

H Vodafone Ελλάδας, στα δίκτυα οπτικών ινών, έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC) σε περιοχές που αντιστοιχούν περίπου σε 450.000, οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH.
Στόχος είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το τέλος 2027.

Η NOVA;

H United Fiber, 100% θυγατρική της United Group στην οποία ανήκει η Nova, αναφέρει ότι το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) έχει φτάσει σε 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια ενώ η διείσδυση του FTTH της United Fiber η διείσδυση ξεπερνά το 20%.

Η ΔΕΗ δίνει τη δίκη της λύση

Η ΔΕΗ αποτελεί το νέο παίκτη στο κομμάτι των οπτικών ινών.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος, μέσω της ΔΕΗ FiberGrid, της εταιρείας που αναπτύσσει το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ, δρομολογεί για το διάστημα 2024-2026 επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ με τον σχεδιασμό της να προβλέπει, μέσα στη χρονιά, την εμπορική διάθεση στη χονδρική, δηλαδή στους υπόλοιπους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της αγοράς.
Ήδη το δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) της ΔΕΗ έχει φτάσει σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, με την εταιρεία να έχει αναθέσει, μέσω διαγωνισμών, σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου μέχρι το σπίτι σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια και Μεγαλόπολη.
Στόχος είναι να καταστεί διαθέσιμο σε μισό εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Ο ΟΤΕ προτείνει να ρίξει την τιμή κατά 28%

Πάντως η μικρή συμμετοχή των ενδιαφερομένων να αποκτήσουν υψηλές ταχύτητες internet μέσω οπτικής ίνας οφείλεται κυρίως στο ακριβό τιμολόγιο διάθεσης αφού ανα μήνα ο χρήστης θα πληρώνει τουλάχιστον 30 ευρώ. Μία τετραμελή οικογένεια που διαθέτει σταθερό τηλέφωνό, γρήγορο internet και 4 κινητά τηλέφωνα το μηνιαίο κόστος θα φτάνει ακόμη και να ξεπερνά τα 150 ευρώ το μήνα.
Η διοίκηση του ΟΤΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία μείωσης κατά 28% της χονδρικής τιμής για ταχεία διείσδυση του FTTH ( οπτική ίνα). Η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή (EETT) έχει ανοίξει το θέμα και το έχει θέσει σε διαβούλευση.
Η παρουσία της ΔΕΗ στην παροχή της οπτικής ίνας έχει ως σκοπό να μειώσει το κόστος στη χονδρική αγορά καθώς αξιοποιεί το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης