Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Δάνειο 405 εκατ. ευρώ σε Τerna fiber από Εurobank - Πειραιώς για το ΣΔΙΤ οπτικών ινών

Τέρνα Ενεργειακή: Δάνειο 405 εκατ. ευρώ σε Τerna fiber από Εurobank - Πειραιώς για το ΣΔΙΤ οπτικών ινών
Το δάνειο πρόκειται να εκδώσει η Terna Fiber ειδικού σκοπού που ανήκει κατά 50,10% στην Tέρνα Ενεργειακή και 49,90% στην Grid Telecom ( ΑΔΜΗΕ )
Δυο συναλλαγές, και ειδικότερα ομολογιακά δάνεια θυγατρικής της Τέρνα Ενεργειακή συνηγορούν ότι, το πολυθρύλητο σήριαλ εξαγοράς της οδεύει προς ολοκλήρωση. Στις 7 Μαρτίου 2024, η υπεγράφη σύμβαση ενεχυρίασης και εκχώρησης μετοχών (της θυγατρικής Τerna Fiber) και σύμβαση ενεχυρίασης και εκχώρησης απαιτήσεων υπέρ των τραπεζών Eurobank και Πειραιώς ως εμπράγματη εξασφάλιση του ομολογιακού δανείου 405.123.146 ευρώ.
Το δάνειο πρόκειται να εκδώσει η Terna Fiber ειδικού σκοπού που ανήκει κατά 50,10% στην Tέρνα Ενεργειακή και 49,90% στην Grid Telecom ( ΑΔΜΗΕ ) για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης οπτικών ινών Ultra – Fast Broadband με ΣΔΙΤ» για τις γεωγραφικές ζώνες ( Lots) 2, 4, 5 και 6.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το έργο θα καλυφθεί κατά 50% από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης RRF.
Μέσω της σύμπραξης Δημοσίου και της κοινής εταιρείας Τέρνα – Grid, η τελευταία κοινοπραξία ανέλαβε τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων οπτικών ινών ( σε 29 περιφερειακές ενότητες ) από τις οποίες θα επωφεληθούν πάνω από 830 χιλ. νοικοκυριά.
Επιπρόσθετα, συνάφθηκε σύμβαση ομολογιακού δανείου έως 75 εκατ. ευρώ το οποίο θα εκδώσει η Terna fiber ειδικού σκοπού με ομολογιούχους την Τέρνα και την Grid Telecom. Το δάνειο αποτελεί και την δεσμευτική επένδυση για την συμμετοχή στην εταιρεία ειδικού σκοπού.
Σ ότι αφορά το ομολογιακό δάνειο των 405 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε έκθεση ορκωτών ελεγκτών στο ΓΕΜΗ, η σύσταση ενεχύρου των μετοχών της Terna Fiber υπέρ των δυο τραπεζών προς εξασφάλιση των απαιτήσεων που απορρέουν από το ομολογιακό δάνειο και την κύρια σύμβαση χρηματοδότησης που θα συνάψει η Terna Fiber, αλλά και της σύστασης ενεχύρου υπέρ των τραπεζών επί των απαιτήσεων της Τέρνα Ενεργειακή από τις ομολογίες που θα εκδοθούν - με το δάνειο των 75 εκατ. ευρώ - αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της χρηματοδότησης της συνδεδεμένης ( Τέρνα Fiber ) προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο «υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra – Fast broadband.
Επίσης, οι μέτοχοι της Terna Fiber, δηλαδή η εισηγμένη Τέρνα ενεργειακή και η Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, αναλαμβάνουν τις ίδιες και αναλογικές υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές καθώς οι συμβάσεις ενεχυρίασης θα συσταθούν επί του συνόλου των μετοχών και των απαιτήσεων από τις ομολογίες των 75 εκατ. ευρώ, και όχι επί των μετοχών που κατέχει η Τέρνα ενεργειακή ( 50,10%) ή και των ομολογιών που θα αποκτήσει.

Η συνολική χρηματοδότηση

Το τελευταίο διάστημα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ( Εurobank, Πειραιώς, Eθνική, Alpha Bank ) ολοκλήρωσαν την χρηματοδότηση της Aττικής Οδού, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Καθεμιά θα χρηματοδοτήσει το έργο με 675 εκατ. ευρώ ενώ αργότερα αναμένεται να συμμετάσχουν οι τράπεζες Optima και Attica bank με 50 εκατ. ευρώ.
Για το έργο του καζίνο ( κοινοπραξία με Hard Rock ) η χρηματοδότηση από τις τέσσερις τράπεζες είναι 500 εκατ. ευρώ ( Δυο τράπεζες με μεγαλύτερη συμμετοχή ) ενώ τα ίδια κεφάλαια των εταίρων της κοινοπραξίας είναι 500 εκατ. ευρώ. Απομένει επίσης η χρηματοδότηση της Nέας Εγνατίας Οδού η οποία συστάθηκε με εταίρους της ΓΕΚ- Τέρνα και την γαλλική Egis.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης