Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το αλκοόλ γεμίζει τα κρατικά ταμεία χάριν της υψηλής φορολογίας

Το αλκοόλ γεμίζει τα κρατικά ταμεία χάριν της υψηλής φορολογίας
Η Ένωση Αλκοολούχων Ποτών προτείνει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κατά 30%
Οι «ξενύχτηδες» οι θαμώνες των καφενειων των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης πληρώνουν το 50% σε φόρους πριν δροσιστούν πίνοντας μπίρες ή για να κάνουν «κεφάλι» με πιο δυνατά ποτά όπως το ουίσκι.
Το αλκοόλ πληρώνεται «χρυσάφι» ως φορολογία με τα Βουλγαρία να έχει φόρο 1,9 ευρώ ανά μπουκάλι και στην Ελλάδα ανέρχεται στα 11 ευρώ ανά μπουκάλι που περιέχει αλκοόλ.
Βέβαια, οι καταναλωτές εκτός από τα βαριά φορολογία πληρώνουν και τα ποτά «μπόμπες» με τη νοθεία να υπολογίζεται στο 20% της εγχώρια κατανάλωσης.
Η κατανάλωση ποτών με αλκοόλ προσφέρει στα δημόσια ταμεία το ποσό των 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 335 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ποτά και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση της μπίρας.
Η Ένωση Αλκοολούχων Ποτών προτείνει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κατά 30% για να πιάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης και η αποκλιμάκωση του συντελεστή να γίνεται σταδιακά σε διάστημα τριών ετών.
Κάθε χρόνο να μειώνεται ο συντελεστής κατά 10%.Η Ελλάδα έχει τον 5ο υψηλότερο ΕΦΚ στις χώρες της Ε.Ε.
Το 2022 συνεισέφεραν 2,1 δισ ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ με τις 103.000 επιχειρήσεις να δίνουν στα δημόσια έσοδα το ποσό των 616 εκατ. ευρώ.
Ο αριθμός των απασχολουμένων ανέρχεται σε 72,7 χιλιάδες στην εφοδιαστική.
Ωστόσο την περίοδο 2009 – 2022 η θέση του κλάδου επιδεινώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ και τα εισοδήματα από εργασία μειώθηκαν κατά 147 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος έχασε 26.8000 εργαζόμενους την ίδια περίοδο εξαιτίας της υψηλής φορολογίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης