Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Fourlis θέλει να μειώσει στο 50% τη συμμετοχή του στην Trate Estates - Κάνει λόγο για υψηλή φορολογία των Εταιρειών Ακινήτων

Ο Fourlis θέλει να μειώσει στο 50% τη συμμετοχή του στην Trate Estates - Κάνει λόγο για υψηλή φορολογία των Εταιρειών Ακινήτων
H εταιρεία έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο, με τιμή εισαγωγής τα 1,92 ευρώ
Το placement της Trade Estates κάνει διστακτικούς τους επενδυτές για την αγορά μετοχών της εισηγμένης εταιρείας παρότι η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται με discount κατά 11% σε σχέση με την τιμή εισαγωγής.
Ο κ. Βασίλης Φουρλής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας σε παρουσίαση στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών προσδιόρισε ότι μέσα στο 2024 θα προχωρήσει στην πώληση πακέτου μετοχών στα επίπεδα του 13% με 14% % έτσι ώστε το ποσοστό του ομίλου Fourlis να υποχωρήσει στο 50% από το 64% που είναι σήμερα.
Ο κ. Φουρλής δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες σημειώνοντας με βεβαιότητα ότι θα γίνει μέσα στο 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο, με τιμή εισαγωγής τα 1,92 ευρώ και συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Το placement ήρθε πολύ νωρίς σύμφωνα με αναλυτές και είναι πρόδηλο ότι η τιμή της μετοχής θα πιεστεί παρότι η τρέχουσα τιμή της είναι χαμηλότερη από την εσωτερική της αξίας. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ανακοινώσει μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή και σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Φουρλή θα διανείμει και προμέρισμα τον ερχόμενο Δεκέμβριο του 2024.
Οι επενδυτές που είχαν βραχυπρόθεσμα πλάνα δεν ευνοούνται καθώς η τιμή της μετοχής κινείται πιο χαμηλά αλλά όσοι απλοί καταθέτες ανέλαβαν το ρόλο του επενδυτή κατά την είσοδο της στο ΧΑ θα έχουν μια ικανοποιητική μερισματική απόδοση στα επίπεδα του 4,08% ενώ αν το κεφάλαιο παρέμενε ως τραπεζική κατάθεση θα ήταν κοντά στο μηδέν.

Να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ΑΕΕΑΠ

Η διοίκηση της εταιρείας βάζει ψηλά στην ατζέντα της ενημέρωσης τη φορολογία των
Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ) που συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το οποίο προσαυξάνεται κατά 1% και στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 10% που αφορά την αξία της εταιρείας, για να διαμορφωθεί στο 6% και 7% όταν στην περίοδο των μηδενικών επιτοκίων οι ΑΕΕΑΠ είχαν χαμηλό συντελεστή φορολογίας.
Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών έχει αναλάβει να κάνει τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έτσι ώστε να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητα .
Η Trade Estates διαχειρίζεται 304.000 τετραγωνικά μέτρα και ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην εταιρεία διαμορφώθηκε στο 1,1 εκατ. ευρώ.
Οι νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της Trade επικεντρώνεται σε εμπορικά πάρκα όπως είναι της Πάτρας του Ηρακλείου και μέσα στο 2024 θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου που έχει με τη Lamda Development στο Ελληνικό.
Ακόμη η νέα εμβληματική επένδυση είναι η ανάπτυξη το νέου Διεθνούς Κέντρου Διανομής στην περιοχή του Ασπρόπυργου Αττικής που θα εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων ΙΚΕΑ της μητρικής εταιρείας σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.
Το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates αποτελείται σήμερα από 10 Εμπορικά Πάρκα, 3 Logistics Centers νέας γενιάς και ένα Υπό Ανάπτυξη Ακίνητο.
Το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη 4ετία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα (με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο «The Hellinikon Park») και τη δημιουργία νέων Logistics Centers.
Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με υψηλές αποδόσεις και ισχυρούς μακροχρόνιους μισθωτές.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Βασίλης Φουρλής έδωσε μια καλή είδηση για τους καταναλωτές λέγοντας ότι οι περίπου 2000 κωδικοί έχουν νέες μειωμένες τιμές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης