Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αόρατα σαν Stealth τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, μόνο αυτή τα βλέπει... η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί να τα εντοπίσει

Αόρατα σαν Stealth τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, μόνο αυτή τα βλέπει... η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί να τα εντοπίσει
Από τα 8 ευρώ στα 13,30 ευρώ το λίτρο το λάδι σε ένα χρόνο
Περισσότερα από 5.000 προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ με μειωμένες τιμές έως 20% σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν  το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα η ΕΛΣΤΑΤ δεν… τα εντοπίζει αφού και τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός δείχνει τα «δόντια» του, με τον κλάδο της διατροφής να σημειώνει αύξηση κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 (σε ετήσια βάση).
Η συμμετοχή του κλάδου αυτού και των μη αλκοολούχων ποτών έχει στάθμιση 219,19% στο δείκτη του πληθωρισμού, ακολουθεί ο κλάδος των μεταφορών με στάθμιση 134,67% και η στέγαση με 123,21%.
Ο κλάδος των ειδών διατροφής τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είχε άνοδο μόλις 0,1%.
Περιλαμβάνει πλήθος προϊόντων συσκευασίας με σταθερή μειωμένη τιμή κατά -5% από τον Νοέμβριο του 2023 ενώ οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν μειωμένες έως τα τέλη Μαΐου.

Τον Μάιο θα κριθούν τα μέτρα από την ΕΛΣΤΑΤ

Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης έριξαν τις τιμές στην κατηγορία των απορρυπαντικών των καθαριστικών σπιτιού και των προϊόντων προσωπικής υγιεινής και στο βρεφικό γάλα.
Η κυβέρνηση άφησε εκτός της περιμέτρου των μέτρων τα τρόφιμα για να μη πληγεί ο πρωτογενής τομέας η μεταποίηση και γενικότερα η βιομηχανία τροφίμων.
Τα μέτρα εστιάστηκαν στα απορρυπαντικά που είναι προνομιακό πεδίο των πολυεθνικών ομίλων και όλα τα στάδια ελέγχονται από τους ίδιους.
Η αγορά της διατροφής που «αγγίζει» τα 7 δισ ευρώ που «τσουρουφλίζει» τις τσέπες των νοικοκυριών η κυβέρνηση κρατά παθητική στάση.
Περιμένει υπομονετικά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την σταθεροποίηση των τιμών. 
 
Η τιμή του ελαιολάδου από τα 8 ευρώ πέταξε στα 13,30 ευρώ το λίτρο.

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ότι η ενίσχυση της τιμής του ελαιολάδου κατά 67% είχε επίπτωση κατά 0,51% στη στάθμιση του πληθωρισμού η οποία να σημειωθεί είναι η υψηλότερη.
Πέρυσι η τιμή του 1 λίτρου ελαιολάδου είχε 8 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023 και σε ένα χρόνο η τιμή του ανέβηκε στα 13,30 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο η τιμή του ελαιολάδου έχει ενισχυθεί έως 25% στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Πόσο ανέβηκαν οι τιμές του ελαιολάδου από τν Οκτώβριο του 2023

Τα δυο λίτρα ελαιολάδου είχαν 22,50 ευρώ και τον Μάρτιο η τιμή του ανήλθε στα 27,88 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 23,9%.
Η συσκευασία των 4 λίτρων από τα 54,30 ευρώ αυξήθηκε στα 57,30 
Συσκευασία των 3 λίτρων από τα 32,40 ευρώ πέταξε στα 40,32 ευρώ.
Την ίδια στιγμή τα ράφια των σούπερ εμφανίζουν μικρότερο αριθμό επιλογών για τους καταναλωτές καθώς λόγω της βίαιης αύξησης της πρώτης ύλης και οι τελικές λιανικές θα είναι απαγορευτικές για τα νοικοκυριά.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι θα συρρικνωθεί ο ανταγωνισμός και θα επικρατήσουν οι ισχυροί διαμορφώνοντας την αγορά στα .. μέτρα τους.

Η άνοδος του ψωμιού

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ψωμί και τα δημητριακά ενισχύθηκαν κατά 1,6%.
Η άνοδος των λιανικών τιμών θεωρείται αδικαιολόγητη καθώς οι τιμές του σιταριού έχουν αποκλιμακωθει.
Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της Τράπεζας Πειραιώς σε ένα μήνα η τιμή έχει μειωθεί 3,54% κα από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει κατά 8,38%.
Στο δωδεκάμηνο η τιμή του έχει μειωθεί κατά 27,45%.
Η εγχώρια αλευροβιομηχανία αντιστέκεται στις μειώσεις παρότι η εγχώρια παραγωγή σιταριού πληρώθηκε κατά 50% λιγότερο  το 2023 σε σχέση με το 2022.
Η τιμή της πρώτης ύλης για τους παραγωγούς έπεσε στα 30 λεπτά από 55 και 60 λεπτά πριν δύο χρόνια.

Όμως οι ανατιμήσεις που έγιναν στο τελικό προϊόν λόγω αύξησης της τιμής των σιτηρών και της ενέργειας σήμερα οι ίδιοι συντελεστές έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά οι τιμές παραμένουν ψηλά εξαιτίας άλλων ανοδικών πιέσεων που εμφανίστηκαν στην πορεία όπως είναι το εργατικό κόστος επισημαίνουν εκπρόσωποι οικογενειακών επιχειρήσεων όπως είναι οι φούρνοι της γειτονιάς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης