Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ανεξέλεγκτοι Δήμιοι της ΔΙΜΕΑ με τα άγνωστα κριτήρια ελέγχων - Πως επιβλήθηκε πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρία Αίνος

Οι ανεξέλεγκτοι Δήμιοι της ΔΙΜΕΑ με τα άγνωστα κριτήρια ελέγχων - Πως επιβλήθηκε πρόστιμο 742.000 ευρώ στην εταιρία Αίνος
Δεν δίνουν λογαριασμό για το τρόπο που σχεδιάζονται οι έλεγχοι εγείροντας υπόνοιες για «αποστολές»
Σχετικά Άρθρα
Σε ρόλο «Δήμιου» η ΔΙ.ΜΕ.Α. του υπουργείου Ανάπτυξης, που λειτουργεί με βάση τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας οργανώνοντας «αποστολές» στην αγορά  ενώ δεν τηρούνται οι  διαδικασίες διαφάνειας από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η επίλεκτη ομάδα «γεμίζει» το συρτάρι του υπουργού με πρόστιμα ενώ ποτέ δεν  έχει δοθεί ένα πρόγραμμα ελέγχων.
Το κράτος λειτουργεί σαν «μπράβος» της ημέρας.
Αυτά  λένε ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων τα οποία έχουν δεχθεί έλεγχο με φυσική παρουσία.
Η εικόνα της ΔΙ.ΜΕ.Α καταστρέφεται στα μάτια των ελεγχόμενων.
Η πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει κάνει σημαία τα πρόστιμα αλλά δεν έχει δώσει πότε στη δημοσιότητα  επιπλέον στοιχεία για τον αριθμό των ελέγχων σε ομοειδείς  επιχειρήσεις και κυρίως πως γίνεται  η επιλογή  των ελέγχων.  
Η υπόθεση της εταιρείας «Αίνος» με το πρόστιμο των 742.000 ευρώ έφερε στο προσκήνιο κύμα συμπαράστασης υπέρ της εταιρείας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το FB και το  X (πρώην twitter).
 Οι καταναλωτές και χρήστες του FB δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς γίνεται η εταιρεία Αίνος να τιμωρείται με τόσο υψηλό πρόστιμο όταν οι λιανικές τιμές των κατεψυγμένων προϊόντων της είναι αρκετά χαμηλά σε σχέση με αντίστοιχες ομοειδείς  εταιρείες.
Η εταιρεία λέει ότι η έκθεση ελέγχου βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας ότι ουδέποτε αποκόμισε, κατά τρόπο παράνομο ή αθέμιτο, κέρδη από τη διάθεση των προϊόντων της στο καταναλωτικό κοινό.
Οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι το μεγάλο «αφεντικό» είναι ο καταναλωτής και το κάθε πρόστιμο που τους επιβάλλεται είναι πλήγμα στη φήμη της εταιρείας και την ίδια στιγμή  δημιουργείται  ρήγμα  εμπιστοσύνης ανάμεσα  στον εταιρεία και τους καταναλωτές το οποίο δεν αποτιμάται.      
 Η «Αίνος» θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια προς ακύρωση της απόφασης επιβολής προστίμου και προς αποκατάσταση της εταιρικής φήμης της. 
Οι σχετικές υποθέσεις  θα δικαστούν μετά  από δύο χρόνια  στην καλύτερη  περίπτωση  με τους ρυθμούς που κινείται η Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η εταιρεία «Αίνος» είναι σχετικά «μικρή» σε σχέση με τον ανταγωνισμό παροτι έχει  παρουσία των κατεψυγμένων προϊόντων  για πολλές  δεκαετίες.
Οι πωλήσεις  ανήλθαν σε 21 εκατ. ευρώ το 2022. Η  αξία των συνολικών  πωλήσεων των κατεψυγμένων λαχανικών στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα 140 εκατ.  ευρώ το 2022. Τα μικτά  κέρδη  έφτασαν τα 4,4 εκατ. ευρώ και το EBITDA διαμορφώθηκαν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης