Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

PWC εξαγορές και συγχωνεύσεις: Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ενέργεια και ΑΠΕ, οι Έλληνες δίκτυα και εγχώριες εταιρίες

PWC εξαγορές και συγχωνεύσεις: Οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ενέργεια και ΑΠΕ, οι Έλληνες δίκτυα και εγχώριες εταιρίες
Οι ελληνικές επιχειρήσεις και κεφάλαια θα συνεχίσουν τις εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό
Σε τρεις διακριτούς άξονες κινούνται τα κεφάλαια για εξαγορές και συγχωνεύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία PricewaterhouseCoopers.
H χώρα παύει να αποτελεί μια κλειστού τύπου οικονομία καθώς όχι μόνο συνεχίζει να υποδέχεται κεφάλαια πολυεθνικών, επενδυτικών ταμείων, private equities αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με την PWC, αρχίζει να παρατηρείται τάση εξωστρέφειας: Πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν να επεκτείνονται εκτός Ελλάδος με κορυφαία την συναλλαγή της ΔΕΗ η οποία εξαγόρασε δίκτυα ενέργειας στην Ρουμανία από την Enel (1,2 δισ. ευρώ)
Και με βάση το ύψος των συναλλαγών υπάρχει μια ισορροπία, και όπως θα δούμε η τάση εξωστρέφειας θα συνεχιστεί.
Επιπρόσθετα, το υπόλοιπο 1/3 των συνολικών συναλλαγών προήλθε από ελληνικά κεφάλαια - τα οποία θα συνεχίσουν και τη νέα χρονιά τις εξαγορές εγχώριων εταιρειών. Κίνητρα τους είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που ενισχύουν την ανάπτυξη σε συγκεκριμένες εταιρείες και κλάδους (λ.χ ενέργεια, τρόφιμα, τεχνολογία)
Συγκεκριμένα, το 2023, από ελληνικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό είχαμε 116 συναλλαγές εξαγορών & συγχωνεύσεων, αξίας 5,9 δισ. ευρώ. Τα εισερχόμενα κεφάλαια στην χώρα κατεύθυναν για εξαγορές κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ ( 37% ), κυρίως, σε ενέργεια & Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας με 22 συναλλαγές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 12 συναλλαγές ύψους 2 δις. ευρώ.
Συναλλαγές 500 εκατ. ευρώ αλλά με μια τάση συγκέντρωσης των κλάδων παρατηρείται στις τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, ΜΜΕ, αλλά και στα τρόφιμα με συναλλαγές 600 εκατ. ευρώ. Πάντως, σ’ όλες τις συναλλαγές σε κάθε κλάδο πραγματοποιούνται με αντίστοιχους πολλαπλασιαστές εξαγορών του εξωτερικού, ενώ ορισμένοι επενδυτές αποδέχονται και χαμηλότερες αποδόσεις.
Το 2024 ,οι συναλλαγές για εξαγορές και συγχωνεύσεις εκτιμάται ότι, θα φθάσουν τα 7 δις. ευρώ καθώς ήδη υπάρχουν μια σειρά συναλλαγών οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά θα ολοκληρωθούν εντός της χρονιάς.
Όπως επισήμαναν οι Θ. Πανόπουλος, Γ. Μακρυπίδης της PWC για την ενέργεια και τις ΑΠΕ «σχεδόν κάθε εβδομάδα υπάρχει μια συναλλαγή και ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες επενδυτές παρόλο που το 2022 ήταν χρονιά ορόσημο για τις επενδύσεις στην ενέργεια. Και ο λόγος που οι μεγάλες εταιρείες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις επενδύσεις ΑΠΕ είναι τα φθηνά δανειακά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Κατά τον κ. Μακρυπίδη, μάλιστα, αν και υπάρχουν στα χαρτιά άδειες για την παραγωγή ενέργειας 100GW μόνο το 20% των επενδύσεων θα υλοποιηθούν – ενώ οι επενδύσεις για την αποθήκευση ενέργειας που θα έδιναν λύση βρίσκονται ακόμη σε πρώϊμο στάδιο.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και κεφάλαια θα συνεχίσουν τις εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Εκτός, όμως, από τις εισερχόμενες επενδύσεις ξεκίνησαν και οι εξαγορές στο εξωτερικό, ύψους 2,1 δις. ευρώ (32% των συνολικών συναλλαγών) με κυριότερη, όπως προαναφέρθηκε, την απόκτηση από την ΔΕΗ δικτύων ενέργειας της Εnel στην Ρουμανία , αξίας 1,2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με την Pricewaterhouse, η τάση εξωστρέφειας από τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, δείγμα της δυναμικής των ελληνικών εταιρειών οι οποίες αναζητούν ζωτικό χώρο, αλλά και επενδύσεις για τα κεφάλαια τους. Ήδη, η Εθνική Τράπεζα έχει δεχθε προτάσεις για την εξαγορά τραπεζών στην περιοχή, ενώ η Eurobank μέσα στο 2024 θα ολοκληρώσει την επέκταση της στην Κύπρο με την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.
Παράλληλα, με κέντρο την Κύπρο επεκτείνεται περιφερειακά σε Ινδία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ντουμπαϊ.
Το τρίτο στοιχείο, στις συνολικές συναλλαγές των 5,9 δισ. ευρώ του 2023 είναι ότι, οι εγχώριες συναλλαγές οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια καταλαμβάνουν το 1/3 της αξίας των συναλλαγών τα τελευταία χρόνια και το 2023 ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της δραστηριότητας των ελληνικών private equity.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης