Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η διασύνδεση των POS και των Ταμειακών Μηχανών φρενάρει το delivery - Ποιος φταίει που η μία συσκευή δεν «βλέπει» την άλλη

Η διασύνδεση των POS και των Ταμειακών Μηχανών φρενάρει το delivery - Ποιος φταίει που η μία συσκευή δεν «βλέπει» την άλλη
Τα μεγαλύτερα τεχνικά προβλήματα με ή χωρίς παράταση στην ημερομηνίας διασύνδεσης θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που κάνουν delivery...
Σχετικά Άρθρα
«Πάγο» στο delivery αλλά και σε ολόκληρη την αγορά βάζει η αμετακίνητη θέση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη μη παράταση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Οι επιχειρηματίες πνέουν τα μένεα κατά της κυβέρνησης αφού δεν προλαβαίνουν να συμμορφωθούν με το μέτρο που απαιτεί μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί.
Η αγορά της διασύνδεσης περιλαμβάνει 400.000 επιχειρήσεις που πρέπει σε επτά ημέρες να δηλώσουν ότι επιτεύχθηκε η διαδικασία στην ΑΑΔΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι γνώριζαν με βάση τη νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Μάιο του 2023 ότι την 1η Απριλίου του 2024 θα έχει πραγματοποιηθεί η πολυπόθητη σύζευξη των POS και των ταμειακών μηχανών.
Τα μεγαλύτερα τεχνικά προβλήματα με ή χωρίς παράταση στην ημερομηνίας διασύνδεσης θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που κάνουν delivery.
Η παράδοση του προϊόντος στον ενδιαφερόμενο και η πληρωμή του στο φορητό POS, δεν θα είναι σε θέση να δίνει απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.
Η διαδικασία θα …ολοκληρώνεται με την επιστροφή του υπαλλήλου στο κατάστημα.
Πρόκειται για τεχνικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν λένε εκπρόσωποι εταιρειών POS

POS και Ταμειακές Μηχανές … ρίχνουν ευθύνες ο ένας στο άλλον

Πάντως οι εταιρείες που διαχειρίζονται και εγκαθιστούν τα POS όπως και οι εταιρείες των ταμειακών μηχανών δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο συνεργασίας, διότι ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον και ο επιχειρηματίας βρίσκεται ανάμεσα τους σε ρόλο «ομήρου» διότι δεν είναι σαφές ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει η μία και η άλλη πλευρά για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης.
Ο κ. Γρηγόρης Μπέσκος της Megatron Hellas λέει στο BN ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως ότι οι εταιρείες ταμειακών μηχανών δεν έχουν αναρτήσει τις οδηγίες διασύνδεσης με τα POS ανά μοντέλο ταμειακής μηχανής όπως και οι εταιρείες POS δεν έχουν αναρτήσει τις οδηγίες αντίστοιχα.
Επιπλέον αρκετές κατηγορίες POS απαιτούν αναβάθμιση όπως και αρκετά μοντέλα ταμειακών μηχανών.
Ο ίδιος θεωρεί δύσκολο να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος διασύνδεσης μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη διότι πρέπει στο διάστημα που απομένει να βρεθεί και ο τεχνικός που θα συνδέσει τα δύο τεχνολογικά μηχανήματα αλλά να έχει στα χέρια τους τις σχετικές οδηγίες ανά μοντέλο.
Οι αρμόδιοι αντί να βάλουν σε μία σειρά τη διαδικασία κρύβονται πίσω από τα πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη.

Τα POS της Εθνικής Τράπεζας είναι στην … πένα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μηχανήματα της Εθνικής Τράπεζας δηλαδή τα POS είναι σε πλήρη λειτουργικότητα και συνδέονται εύκολα.
Η Cardlink με μερίδιο αγοράς στο 25% στα POS, σύμφωνα με πληροφορίες αναγνωρίζει τα προβλήματα διασύνδεσης που υπάρχουν στην αγορά και θεωρεί ότι θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να ολοκληρωθεί το project.
Μέχρι αργά το βράδυ η ΑΑΔΕ δεν είχε σαφή εικόνα για το πόσες επιχειρήσεις τα έχουν καταφέρει ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου είπε ότι είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μόλις μία εβδομάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο -έως και αδύνατο- μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να ολοκληρωθεί αυτή η υποχρέωση.
Καταλαβαίνουμε τη σπουδή του οικονομικού επιτελείου όμως επειδή είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε θα πρέπει να δοθεί μία νέα παράταση, ικανή για να γίνουν με ασφάλεια και όχι πειραματισμούς όλα όσα απαιτούνται.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης