Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάχη κατά της ακρίβειας με εκπτώσεις έως 30% σε ευπαθή τρόφιμα – Τι περιλαμβάνει η λίστα Σκρέκα

Μάχη κατά της ακρίβειας με εκπτώσεις έως 30% σε ευπαθή τρόφιμα – Τι περιλαμβάνει η λίστα Σκρέκα
Ο ΕΦΕΤ πέρυσι κατέστρεψε 56,1 τόνους κρέατος – Η λίστα περιλαμβάνει από νερό έως ελαιόλαδο 20 ημερών
«Ευκαιρίες» για πιο χαμηλές τιμές στους καταναλωτές παρέχει η λεγόμενη «λίστα Σκρέκα» για τα ευπαθή τρόφιμα τα οποία αποκτούν ειδική σήμανση στα ψυγεία και στα ράφια των σούπερ μάρκετ - όπου θα αναγράφεται «προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης»
Η υπουργική απόφαση λύνει τα χέρια του λιανεμπορίου όπως και του ΕΦΕΤ ο οποίος κάθε χρόνο συντάσσει δελτία καταστροφών για προϊόντα που δεν πουλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία λήξης.
Μόνο το 2023 ο ΕΦΕΤ κατέγραψε 2.376 πράξεις κατασχέσεων μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν περίπου 128,8 τόνους προϊόντων, εκ των οποίων: 56,1 τόνοι κρέας και προϊόντα κρέατος 35,5 τόνοι δημητριακά και προϊόντα τους , 14 τόνοι ζωικά, φυτικά λίπη και έλαια , 9,2 τόνοι γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα , 7,5 τόνοι βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα, 2 τόνοι ψάρια & άλλα θαλασσινά, 1,2 τόνοι επιδόρπια, σνακ, παγωτά.
Το στοιχείο που εκπλήσσει, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΦΕΤ είναι ότι κατά το έτος 2023 οι τακτικοί έλεγχοι παρουσιάζουν μείωση με ποσοστό 70,3% σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα 2020-2022 και των εκτάκτων περιστατικών που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο ποσοστό στη δεκαετία της τάξης του 9%.
Τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν στη σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα, να ανταποκρίνεται σε ένα πολύχρονο αίτημα του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας αφού οι επιστροφές προϊόντων για τη βιομηχανία είναι «πονοκέφαλος» εξαιτίας του υψηλού κόστους για την απόσυρσή τους από τα ράφια και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ.

Πόσο χαμηλές θα είναι οι τιμές των προϊόντων;

Οι καταναλωτές μέχρι πρότινος έβγαζαν τα …μάτια τους να δουν την αναγραφόμενη λήξη των προϊόντων και τώρα θα τα εντοπίζουν εύκολα χάρη στη ειδική σήμανση.
Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης όπως αναφέρει η ανακοίνωση , μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.
Ο προσδιορισμός των νέων χαμηλών τιμών των προϊόντων με βάση την ημερομηνία λήξης θα εξαρτηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Στελέχη τους λιανεμπορίου εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν από 10% έως 30%.
Πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα για τους καταναλωτές οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους θα αποδείξουν την αξία του μέτρου στην πράξη.
Οι διοικήσεις των αλυσίδων δεν ήθελαν να αναλάβουν μόνες τους αντίστοιχη πρωτοβουλία και ζητούσαν μια ενιαία αντιμετώπιση έτσι ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις στην εικόνα τους έναντι των καταναλωτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλυσίδες που έχουν «γωνιές» πώλησης ψαριών πότε δεν είπαν στους καταναλωτές πως αξιοποιούν τις ποσότητες που δεν πουλήθηκαν ενώ απέφευγαν μέχρι σήμερα να βάλουν αντίστοιχες ταμπέλες.
Στη λίστα των 41 προϊόντων μεταξύ άλλων είναι το Ψωμί και ψωμί για τοστ 3 ημέρες
Αρτοσκευάσματα 1 ημέρα, Φρυγανιές 20 ημέρες, Ζυμαρικά 20 ημέρες, Αλεύρι 10 ημέρες, Όσπρια 20 ημέρες, Αλλαντικά 5 ημέρες, Κονσέρβες 20 ημέρες, Κατεψυγμένα ψάρια 20 ημέρες Νωπό χοιρινό 1 ημέρα, Νωπό κοτόπουλο και μέρη κοτόπουλου 1 ημέρα, Νωπό μοσχάρι 1 ημέρα, Γάλα φρέσκο πλήρες και με χαμηλά λιπαρά 1 ημέρα, Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες και με χαμηλά λιπαρά 5 ημέρες, Σοκολατούχο γάλα 1 ημέρα , Φυτικά ροφήματα 1 ημέρα, Γάλα εβαπορέ 20 ημέρες, νερό 10 ημερών και ελαιόλαδο 20 ημερών.
Τέλος να σημειωθεί ότι το κρεοπωλείο μέσα στις αλυσίδες δεν έχει γίνει κατανοητό αν προσθέσουν ταμπέλες με τις ημερομηνίες λήξης τους κρέατος και των πουλερικών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης