Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών σε ελληνική start-up

tags :
Χρηματοδότηση για την ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών σε ελληνική start-up
Η ResQ Biotech έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που έλαβε επιχορήγηση «Proof of Concept Grant» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, για την ενίσχυση των καινοτόμων βιοτεχνολογιών της και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά των ασθενειών που προκαλούνται από λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών
Η πρόταση της ομάδας του Δρ Γεώργιου Σκρέτα της ResQ Biotech αφορά γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που μπορούν να λειτουργήσουν ως αυτόνομη, ζωντανή πλατφόρμα ανακάλυψης νέων μοριακών υποθετικών φαρμάκων, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες.
«Τα μόρια αυτά θα μπορούσαν να ‘διορθώσουν’ την προβληματικά διαμορφωμένη δομή ορισμένων παραμορφωμένων πρωτεϊνών, οι οποίες προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), η νόσος του Πάρκινσον και ο καρκίνος», εξηγεί ο ιδρυτής της ResQ Biotech στο Euractiv.
Στην Ελλάδα, η νόσος Αλτσχάιμερ έχει θεωρηθεί μια εξαιρετικά κρίσιμη ασθένεια. Καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει, ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται και μαζί του ο φόβος για μια «πανδημία Αλτσχάιμερ», όπως έχει αναφέρει προηγουμένως το Euractiv.
Η συμβολή της ResQ Biotech θα μπορούσε να είναι καθοριστική για την πρόληψη ή τον μετριασμό αυτής της πανδημίας στο μέλλον. «Με την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, εντοπίσαμε εκατοντάδες νέα βιοενεργά μόρια που φαίνονται αποτελεσματικά στην πρόληψη αυτού του παθογόνου φαινομένου», δήλωσε ο Δρ Σκρέτας.

Έλλειψη φαρμάκων & επενδύσεων

Οι περισσότερες από τις ασθένειες που προκαλούνται από την λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών δεν έχουν αποτελεσματικές θεραπείες ή φάρμακα, λέει ο Δρ Σκρέτας στο Euractiv.
Καθώς αποτελεσματικές θεραπείες ή φάρμακα για ασθένειες που προκαλούνται από την λανθασμένη αναδίπλωση πρωτεϊνών δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε μεγάλη κλίμακα, η πλειονότητα των υφιστάμενων καινοτόμων βιοτεχνολογικών προσεγγίσεων αντιπροσωπεύει κρίσιμες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.
«Τα καλά νέα είναι ότι, για ορισμένες από αυτές τις ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση και ορισμένες άλλες παθήσεις, έχουν εγκριθεί νέα φάρμακα για τη θεραπεία των ασθενών, και περισσότερα φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί για έγκριση και [είναι έτοιμα] να διατεθούν στην αγορά», πρόσθεσε.
Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς αυτό το καινοτόμο ταξίδι της βιοτεχνολογίας στο φάρμακο είναι εύκολο να ξεκινήσει, να αναπτυχθεί και τελικά να καταλήξει αυτό το φάρμακο να είναι διαθέσιμο στο κοινό.
«Η Ελλάδα και η ΕΕ διευκολύνουν την ανάπτυξη νέων ιατρικών δρόμων για την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα ακόμη», τόνισε ο ίδιος.
Μόνο οι «αυξημένες δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία επιταχύνουν συνήθως την πρόοδο προς αυτές τις κατευθύνσεις», προσθέτει.

Φέρνοντας νέες αλλαγές για την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων

Η ResQ Biotech είναι μια spin-off εταιρεία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) που ιδρύθηκε το 2019 και είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία μέχρι στιγμής που έχει λάβει ERC Proof of Concept Grant (PoC) ύψους 150.000 ευρώ.
«Πρόκειται για μια εταιρεία ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων σε πρώιμο στάδιο με στόχο την εφαρμογή καινοτόμων βιοτεχνολογιών για την ανάπτυξη νέων και αποτελεσματικών φαρμάκων κατά ασθενειών που προκαλούνται από την λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών (..), ενώ αποπειράται να φέρει νέες αλλαγές για την επίλυση ορισμένων μακροχρόνιων προβλημάτων»», εξηγεί στο Euractiv ο Δρ Σκρέτας, ιδρυτής της ResQ Biotech.
Η χρηματοδότηση ERC PoC υποστηρίζει καινοτόμες ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε πραγματική καινοτομία, προωθώντας τη μετατροπή αυτής της καινοτομίας σε πολύτιμα προϊόντα και υπηρεσίες που θα καταλήξουν τελικά τους πολίτες, την κοινωνία και τη βιομηχανία.
Η χρηματοδότηση ERC PoC μπορεί επίσης να ανατεθεί μόνο σε ερευνητές που έχουν προηγουμένως αξιολογηθεί θετικά και έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα κύρια χρηματοδοτικά σχήματα του ERC.
Στα 15 χρόνια που υπάρχουν τα χρηματοδοτικά σχήματα του ERC, μόνο 22 ερευνητές που εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα των Βιοεπιστημών έχουν πετύχει να τα λάβουν, δήλωσε ο Δρ Σκρέτας στο Euractiv, εξηγώντας πόσο δύσκολο είναι να λάβει κανείς αυτή τη χρηματοδότηση υψηλού κύρους.
Στην περίπτωση της ομάδας του Δρ Σκρέτα, η επιχορήγηση ERC PoC θα είναι αυτή που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την ιδέα τους και να υλοποιήσουν το έργο.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να προσελκύσουμε πρόσθετες επενδύσεις αλλά και πελάτες, οι οποίοι θα είναι μεγαλύτερες φαρμακευτικές/βιοτεχνολογικές εταιρείες που θα θέλουν να προσθέσουν στη φαρέτρα τους με νέα φάρμακα», λέει ο ιδρυτής της ResQ Biotech στην Euractiv.
Η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες χώρες παρέχουν ήδη πολλά κονδύλια για τη βαθύτερη έρευνα των μοριακών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτές τις παθήσεις και την ανάπτυξη υποσχόμενων υποψήφιων φαρμάκων.
Από την άλλη πλευρά, ο Δρ Σκρέτας επεσήμανε ότι «στην Ελλάδα, οι δημόσιες επενδύσεις (επιχορηγήσεις) στην έρευνα και τις καινοτομίες πρέπει να γίνουν πολύ πιο ευέλικτες όσον αφορά τη δημοσιονομική τους διαχείριση, ώστε οι ερευνητές και οι καινοτόμοι να μπορούν να επικεντρωθούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας επιστήμης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης