Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αδυσώπητη μάχη στον τομέα της ενέργειας - ΟΤΕ απέναντι στην ΔΕΗ μέσω της Γερμανός και της... Protergia

Αδυσώπητη μάχη στον τομέα της ενέργειας - ΟΤΕ απέναντι στην ΔΕΗ μέσω της Γερμανός και της... Protergia
Η θυγατρική του ΟΤΕ από τα τα τέλη του περασμένου μήνα, ξεκίνησε επίσημα να “τζαρτζάρει” την ΔΕΗ με είσοδο στην αγορά μικρών οικιακών συσκευών
Μια διαφαινόμενη “μάχη” και στον τομέα της λιανικής ενέργειας  φαίνεται ότι ξεκινά μεταξύ ΟΤΕ- ΔΕΗ, μέσω της αλυσίδας Γερμανός.
Η θυγατρική του ΟΤΕ από τα τα τέλη του περασμένου μήνα, ξεκίνησε επίσημα να “τζαρτζάρει” την ΔΕΗ με είσοδο στην αγορά μικρών οικιακών συσκευών, πριν ακόμα η δεύτερη ολοκληρώσει την εξαγορά της Κωτσόβολος.
Σε όλα τα καταστήματα τοποθετήθηκε σήμανση για τη νέα αγορά ενώ πρόκειται να ανακαινιστούν καταστήματα διαθέτοντας μεγαλύτερους χώρους για τα προϊόντα, ενώ προσφέρεται και υπηρεσία click and collect.
Μάλιστα, το πανελλαδικό δίκτυο 250 καταστημάτων της Γερμανός δεν θα προσφέρει μόνο τις μικρές οικιακές συσκευές για την κουζίνα (καφετιέρες,φουρνάκια, τοστιέρες κα), αλλά επεκτείνεται και στις συσκευές για το κλίμα και την θέρμανση όπως αφυγραντήρες, καθαριστές αέρα, ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμάστρες, ηλεκτρικές κουβέρτες, αερόθερμα, θερμοπομποί, ανεμιστήρες κ.ά Μ άλλα λόγια ο ΟΤΕ θα ανταγωνίζεται με την ΔΕΗ στο νέο πεδίο προϊόντων και υπηρεσιών που πρόκειται να λανσάρει μέσω της Κωτσόβολος.
Η είσοδος του ΟΤΕ – όπως και άλλων εταιρειών ΔΕΗ, Πλαίσιο - στην αγορά των οικιακών συσκευών επισπεύθηκε λόγω της ανόδου των πωλήσεων της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το 2023 με βάση τα στοιχεία θα ανέλθει πάνω από 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 16%. Και η αύξηση του όγκου των πωλήσεων στηρίχθηκε στην αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα και στα προγράμματα αλλαγής συσκευών. Αν και τα κλιματιστικά και οι μεγάλες συσκευές διαθέτουν το μεγαλύτερο μερίδιο, ο κλάδος των μικρών οικιακών συσκευών παρουσίασε αύξηση 20%.

Τι θα συμβεί με συνεργασία Γερμανός – Protergia;

Όπως σημειώνουν στελέχη του ΟΤΕ, προσώρας η Γερμανός δεν προτίθεται να εισέλθει στην αγορά των μεγάλων συσκευών, ωστόσο η κατακλείδα της επίσημης ανακοίνωσης αναφέρει πως “ότι χρειάζεται το σπίτι, θα το βρουν οι καταναλωτές στον Γερμανό”.
Επίσης, δεν είναι γνωστό είναι τι θα πράξει ο ΟΤΕ με την υφιστάμενη συνεργασία που διαθέτει με την Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος στα καταστήματα της Γερμανός – μια εταιρεία ανταγωνίστρια της ΔΕΗ.
Εάν η τελευταία συνδέσει τα προγράμματα ηλεκτρικού ρεύματος με την Κωτσόβολος, εκ των πραγμάτων, υφίσταται μια “απάντηση” με τα αντίστοιχα προγράμματα της Protergia.
Aς σημειωθεί ότι, η Μυτιληναίος επέλεξε τότε την Γερμανός για τα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τόσο λόγω του δικτύου, όσο και γιατί οι επισφάλειες των λογαριασμών του ΟΤΕ διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα μικρότερα του 2%.
Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Γερμανός ανήλθε σε 388,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 0,5%.
Από τον συνολικό τζίρο τα 178 εκατ. ευρώ αφορούσαν υπηρεσίες.
Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 24,47 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 6,6 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ.
Οι ταμειακές ροές ανήλθαν σε 28,4 εκατ. ευρώ από 20,4 εκατ. ευρώ το 2021.
Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 8,8 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ. Για το 2023, ο κύκλος εργασιών της Γερμανός αναμένεται να κυμανθεί στα 410 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 5,5%.
Από την πλευρά της, η Κωτσόβολος με δίκτυο 95 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο την περίοδο 2022/2023 - η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου-πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 735 εκατ. ευρώ από 664 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,5 εκατ. ευρώ από 18,1 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ.
Οι δε ταμειακές ροές ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ από 17,7 εκατ. ευρώ την περασμένη περίοδο και οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης