Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στα 738 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που θα αντλήσει το «Ελ. Βενιζέλος» από την αρχική δημόσια προσφορά

Στα 738 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που θα αντλήσει το «Ελ. Βενιζέλος» από την αρχική δημόσια προσφορά
Η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας στην πρώτη μισή ώρα μετά το άνοιγμα των βιβλίων
Σχετικά Άρθρα
Το ποσό των 738 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πώληση του 30% ήταν τόσο μεγάλο που η ζήτηση ξεπέρασε το μέγεθος της συμφωνίας στην πρώτη μισή ώρα μετά το άνοιγμα των βιβλίων, όπως εγκαίρως σας είχε πληροφορήσει το Banking News, με την τιμή στο υψηλότερο σημείο του εύρους.
Μάλιστα στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικά hot play για την αγορά.
Η προσδοκία υψηλών μερισμάτων είναι ένας από τους λόγους που οι ξένοι τοποθετούνται μαζικά αναφέρουν στελέχη της αγοράς.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ξεκίνησε η δημόσια προσφορά με εύρος τιμής μεταξύ 7 και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ με 2,46 δισ. ευρώ.
Η δημόσια προσφορά έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί αύριο 1/2 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την Παρασκευή 2/2 θα ανακοινωθεί ο καθορισμός της τιμής διάθεσης και την Πέμπτη 7/2 θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών στην κύρια αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Με καθαρό χρέος 405 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και 460 εκατ. ευρώ σε μετρητά μερίσματα που οφείλονται στους επενδυτές πριν από την IPO από τότε έως τώρα, ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου θα έχει εταιρική αξία περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι προσφερόμενες μετοχές θα προσφερθούν ως εξής:

- Το 15%, που αντιστοιχεί σε 13.500.000 των μετοχών, θα προσφερθεί στην Ελλάδα, σε ιδιώτες επενδυτές και ειδικούς επενδυτές.

- Το 85%, που αντιστοιχεί σε 76.500.000 των μετοχών, θα προσφερθεί εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που απευθύνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε πρόσωπα που ευλόγως θεωρούνται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές (QIBs) και σε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με το Νόμο περί Κινητών Αξιών των ΗΠΑ (Κανονισμός S) σε θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι, εάν είναι κάτοικοι κράτους μέλους του ΕΟΧ ή του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ειδικοί επενδυτές κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κανονισμού για το Ενημερωτικό Δελτίο.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς, η AviAlliance θα έχει τον έλεγχο της εταιρείας, ενώ το ελληνικό δημόσιο (το οποίο θα διατηρήσει το 25%) θα είναι σε θέση να ασκεί σημαντική επιρροή σε ορισμένα θέματα.
Στις 15 Δεκεμβρίου εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου, το οποίο, αποτελείται πλέον από 13 μέλη, από τα οποία 8 ορίζονται από τη γερμανική AviAlliance, τα 4 από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και ένα από τον όμιλο Κοπελούζου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης