Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Alpha Trust: Θετικές προσδοκίες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας το 2024

Alpha Trust: Θετικές προσδοκίες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας το 2024
Η επενδυτική ενημέρωση δ' τριμήνου 2023
Σχετικά Άρθρα
Η επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος τον Οκτώβριο ήταν αποτέλεσμα κυρίως των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μ. Ανατολή, αναφέρει στην επενδυτική ενημέρωση για το δ' τρίμηνο 2023 η Alpha Trust Ανδρομέδα, σημειώνοντας ότι, ωστόσο, τα ανθεκτικά μακροοικονομικά στοιχεία, η εταιρική κερδοφορία καθώς και σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, ανέκοψαν σημαντικά την μεταβλητότητα.
Η αναβάθμιση της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από S&P και FITCH, καθώς και η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ με σημαντική υπερκάλυψη της διάθεσης του 22%, και αντίστοιχα του 11% των μετοχών της HelleniQ Energy, επανέφεραν την ανοδική δυναμική στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μια ακόμη θετική είδηση για την αγορά αποτέλεσε η εισαγωγή στο Χ.Α. των TRADE ESTATE και της ΟRILINA, δύο νέων ΑΕΕAΠ. Τέλος, το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, μετρίασε τις επενδυτικές επιφυλάξεις διεθνώς.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά το 3ο τρίμηνο του 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% συγκριτικά με αυτό του 2022 (σε όρους όγκου και με βάση τα διαθέσιμα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία) ενώ ο ECONOMIST με βάση οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες κατέταξε την χώρα μας στην πρώτη θέση της λίστας 35 χωρών για το 2023. Σε μικροοιοκονομικό επίπεδο, και με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα 9μήνου 2023, η πλειονότητα των εταιριών, παρουσίασε βελτίωση στην οργανική κερδοφορία και σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενόμενων. Ωστόσο, το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, λόγω κυρίως των υψηλών επιτοκίων, επηρέασε αρνητικά αρκετούς ομίλους με υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.
Το δ’ τρίμηνο του 2023 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1,293.14 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη της τάξεως του 6,93%. Το Χ.Α. ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή χρονιά με ετήσια κέρδη 39,08% που το τοποθετούν ανάμεσα στις καλύτερες αγορές του πλανήτη για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Για το 2024 δημιουργούνται θετικές προσδοκίες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας με εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 2,9%. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η είσοδος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως επίσης και η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς με την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Η ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. είναι η μοναδική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία επενδύει σε Ελληνικά Χρεόγραφα κυρίως εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και τίτλους σταθερού εισοδήματος. Επιδιώκει τοποθετήσεις σε εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη
με μεσο-μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται η ALPHA TRUST.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-30_181234.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-30_181252.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-30_181302.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-30_181312.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης