Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda: Εισπράττει 500 εκατ. ευρώ, μεταφέρει κεφάλαια από και πρoς θυγατρική και θα αντλήσει άλλα 150 εκατ. ευρώ

Lamda: Εισπράττει 500 εκατ. ευρώ, μεταφέρει κεφάλαια από και πρoς θυγατρική και θα αντλήσει άλλα 150 εκατ. ευρώ
Περί τα 80 εκατ. ευρώ εισέπραξε η Lamda εκτός του Ελληνικού μέσα σ ένα μήνα - Ακόμη και οι μέτοχοι της εταιρείας αντλούν κεφάλαια από το ΧΑ για ιδιωτική Λέσχη εντός του Ελληνικού
Περισσότερα και από την σημερινή κεφαλαιοποίηση (1,2 δισ. ευρώ) της εταιρείας έχει εισπράξει συνολικά από το 2019 η Lamda Developments, και οι επενδυτές συνεχίζουν να μην προεξοφλούν τίποτα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σε σχέση με το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης – αν και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τοποθετηθεί φώτα Led πάνω στους γερανούς για τα έργα του Ελληνικού.
Τι έχει συμβεί τους δυο τελευταίους μήνες;
Η Lamda εισέπραξε 80 εκατ. ευρώ από θυγατρικές, ακίνητα, συμμετοχές, ενώ οι προεισπράξεις στο Ελληνικό (Riviera, βίλες, κατοικίες) ανήλθαν σε 384 εκατ. ευρώ. (9μηνο 2023)
Με άλλα λόγια, η Lamda Developments έχει εισπράξει μισό δισ. ευρώ από το Ελληνικό και τις θυγατρικές της, και οι επενδυτές δεν προεξοφλούν κανένα μελλοντικό κέρδος, και ενίοτε παρακολουθούν μια μεταφορά χρημάτων από την μια νομική οντότητα της Lamda στην άλλη.
Υπενθυμίζεται ότι, η Lamda Developments το 2019 άντλησε από το χρηματιστήριο 650 εκατ. ευρώ, εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 230 εκατ. ευρώ (4,7% επιτόκιο ) και εξασφάλισε τραπεζικές πιστωτικές γραμμές, ύψους 1,2 δις. ευρώ, τις οποίες μάλιστα δεν θα χρησιμοποιήσει όπως ενημέρωσε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας.
Την νέα χρονιά, μάλιστα, η Lamda έχει προαναγγείλει για τον Ιούνιο την άντληση κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της θυγατρικής Lamda Malls στο χρηματιστήριο, η οποία αποτελεί τη μοναδική κερδοφόρο δραστηριότητα της.
Παρά τις ανοδικές αναλαμπές πρός τα 7 ευρώ και άνω καθώς εξελίσσονται αγορές ίδιων μετοχών - η μετοχή παραμένει οριακά πάνω από την αύξηση κεφαλαίου του 2019 σημειώνοντας άνοδο 1,49% !
Ενώ εξελίσσονται οι σημαντικές προεισπράξεις και τις προ – πωλήσεις διαμερισμάτων στον πύργο στην Βουλιαγμένης στο πρώτο 9μηνο οι επενδυτές είδαν τα καθαρά κέρδη μετά φόρων να διαμορφώνονται σε ζημιές 14 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ του 9μηνου του 2022.
Αυτό που συμβαίνει με την μετοχή της Lamda είναι απλά ότι κανείς δεν πιστεύει στην εταιρεία ότι, δηλαδή το μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης θα προσφέρει κέρδη.
Το πιο παράδοξο δε γεγονός είναι ότι, ένας μέτοχος της Lamda (Βrevan Ηoward 6,3% ) προχώρησε σε εισαγωγή των μετοχών της εισηγμένης Orilina και με ένα μέρος των κεφαλαίων που άντλησε θα κατασκευάσει ιδιωτική λέσχη εντός του Ελληνικού!

Άντλησε 80 εκατ. ευρώ – Έδωσε 25 εκατ. ευρώ στην Lamda Malls και εισέπραξε με επιστροφή κεφαλαίου 38 εκατ. ευρώ

Οι συναλλαγές του Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει στην Lamda. Συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου η Lamda πωλεί την συμμετοχή της (20% ) στην R1 Energy και στο ομολογιακό δάνειο της εταιρείας έναντι 21,6 εκατ. ευρώ – μάλιστα θα εγγράψει λογιστικό κέρδος 6 εκατ. ευρώ από την συναλλαγή.
Δυο ημέρες μετά προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 25,3 εκατ. ευρώ στην Lamda malls καταβάλλοντας μετρητά και στις αρχές Ιανουαρίου αποφασίζει μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή κεφαλαίου στην εισηγμένη 38,3 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, προχωρεί σε πώληση του κτιρίου Cecil πρός εταιρεία του ομίλου Λασκαρίδη έναντι τιμήματος 19, 4 εκατ. ευρώ.
Από την τελευταία συναλλαγή θα εγγράψει λογιστικό κέρδος 4 εκατ. ευρώ και θα αποπληρώσει 5,3 εκατ. ευρώ τραπεζικό δανεισμό.
Συνολικά, από τις τρείς συναλλαγές έχει αυξήσει τα ταμειακά της διαθέσιμα κατά 79,3 εκατ. ευρώ, όταν το ταμείο για το πρώτο εννεάμηνο είχε ανέλθει στα 523 εκατ. ευρώ.


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης