Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το στοίχημα της υπέρβασης για Viohalco - Πώς επιστρέφει η σηματωρός της ανόδου στο Χρηματιστήριο με άνοδο 18,6%

Το στοίχημα της υπέρβασης για Viohalco - Πώς επιστρέφει η σηματωρός της ανόδου στο Χρηματιστήριο με άνοδο 18,6%
Δυο νέα έργα για Cenergy – Εlvalhalcor: Διασύνδεση Νησιών και παραγωγή αλουμινίου για καταμαράν
Σχετικά Άρθρα
Με την υψηλότερη άνοδο στον FTSE 18,6% ξεκίνησε τη νέα χρονιά η μετοχή του ομίλου συμμετοχών Viohalco, καθώς ξένοι και Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν στην αξία των εισηγμένων θυγατρικών της Elvalhalcor και Cenergy η οποία διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, δίχως καν να υπολογίζεται και η επικείμενη εισαγωγή της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Noval.
Η Viohalco, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε την σηματωρό της ανόδου στο χρηματιστήριο σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 1,6 δισ. ευρώ. Η μετοχή της έχει καταγράψει υψηλό 52 εβδομάδων στα 7,13 ευρώ, επίπεδα τιμών τα οποία αποτελούν και το “στοίχημα” υπέρβασης τους για το 2024.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό οι ξένοι διαχειριστές συνεχίζουν να υποδεικνύουν – δίχως να επενδύουν δικά τους κεφάλαια - μια πιο απλοποιημένη δoμή για την Viohalco, η ελληνική εταιρεία πραγματοποιεί άνω του 10% των ελληνικών εξαγωγών και επιμένει στην ανάπτυξη των θυγατρικών οι οποίες έχουν καταλάβει διακριτές θέσεις στον διεθνή ανταγωνισμό. H Cenergy, με την παραγωγή προϊόντων για μετάβαση των οικονομιών σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, για την ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα, αλλά και την παραγωγή σωλήνων για αγωγούς καυσίμων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Elvalhalcor, από την πλευρά της αποτελεί μια βιομηχανική μονάδα έλασης αλουμινίου και προϊόντων χαλκού ένας τομέας ο οποίος βρίσκεται σε έλλειμμα στην Βόρεια Ευρώπη λόγω της ακριβότερης ενέργειας. Πάντως εντός του 2024, η Viohalco θα κληθεί να λάβει αποφάσεις τόσο για την διεύρυνση της ελεύθερης διασποράς σε ElvalΗalcor, όσο και μιας ενίσχυσης κεφαλαίου της Cenergy.

Τι αναμένουν για το 2024 σε Cenergy – Εlvalhalcor

Την φόρτωση καλωδίων του πρώτου τμήματος ηλεκτρικής διασύνδεσης Λαυρίου – Σερίφου και Σερίφου – Μήλου, μήκους 170 χλμ
ξεκίνησε εντός του Ιανουαρίου η Cenergy στο εργοστάσιο της Κορίνθου. Με την φόρτωση των υπεράκτιων καλωδίων της Cenergy, το έργο πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων του, δηλαδή στην ενσωμάτωση των νησιών στο ηπειρωτικό σύστημα μεταφορά ενέργειας.
Η Cenergy, η οποία αναλαμβάνει έργα ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας και σύνδεσης με Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πραγματοποιεί το 80% των λειτουργικών κερδών της από τον τομέα των καλωδίων. Για το 2024, η Eurobank Εquities αναμένει Ebidta 243 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 114 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή – στόχος έχει τεθεί στα 8,90 ευρώ από 7,9 ευρώ. Από την πλευρά της, η ElvalHalcor ανακοίνωσε ένα έργο το οποίο αναδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της.
Συγκεκριμένα, με αλουμίνιο επεξεργασμένο από τον τομέα έλασης αλουμινίου της Elval κατασκευάστηκε το καταμαράν Margarita Salas, στο ναυπηγείο Armon, στο Χιχόν της Ισπανίας. Το καταμαράν διαθέτει κινητήρες διπλού καυσίμου που λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο, και μελλοντικά μπορεί να καταναλώνουν ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας. Η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, έχει μακροχρόνια συνεργασία με το ναυπηγείο Armon.Εκτός, από τα προϊόντα για την συσκευασία αλουμινίου ( 33% ) η Elval διαθέτει μερίδιο αγοράς και στις μεταφορές ( 14% ) καθώς υλικά αλουμινίου της ελληνικής εταιρείας χρησιμοποιούνται τόσο από ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες (Bmw, Mercedes, Audi) όσο και από την ναυπηγική βιομηχανία.
Η ElvalHalcor έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος στις επενδύσεις της στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και στο 9μηνο του 2023
παρουσίασε κύκλο εργασιών 2,5 δισ. ευρώ προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 190 εκατ. ευρώ ( δίχως την επίπτωση από τις τιμές των μετάλλων ).
Παράλληλα, η εταιρεία μείωσε κατά 225 εκατ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό της ύψους 862 εκατ. ευρώ, έχοντας δείκτη χρέους πρός Ebidta 3,7 έναντι 4.1.
Για το 2024, η κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών, θα καθορίσει και την πορεία εργασιών καθώς η πτώση του πληθωρισμού
και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα διευρύνει τον κύκλο εργασιών της Elvalhalcor κυρίως από τον τομέα της συσκευασίας, όπου διαθέτει μακροχρόνια συμβόλαια συνεργασιών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης