Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Δίκτυα και αγορά προμήθειας οι νέες προτεραιότητες - Ετοιμάζεται είσοδος σε νέα ευρωπαϊκή αγορά

Μυτιληναίος: Δίκτυα και αγορά προμήθειας οι νέες προτεραιότητες - Ετοιμάζεται είσοδος σε νέα ευρωπαϊκή αγορά
Το 2024 οι πρώτοι καρποί από τις επενδύσεις στις ΑΠΕ - Κέρδη για την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τις ομιλικές συνέργειες φέρνει η πτώση του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Νέα στρατηγική προτεραιότητα για τον όμιλο Μυτιληναίου αποτελούν τώρα τα ηλεκτρικά δίκτυα και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η κατασκευή των οποίων θα είναι το νέο μεγάλο project, o νέος μεγάλος τομέας που θα αναπτυχθεί μετά τον M Renewables.
O δρόμος άνοιξε με την μεγάλη δουλειά της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με τη GE Vernona, γνωστής πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1).
Όπως ο ίδιος ο κ. Ε. Μυτιληναίος ανέφερε στο teleconference για τα αποτελέσματα του 2023 το 40% των ευρωπαϊκών δικτύων είναι πεπαλαιωμένα και χρειάζονται εκσυγχρονισμό, ενώ η ΕΕ θα διαθέσει 584 δισ. ευρώ στην κατεύθυνση αυτή. Μόνο η Βρετανία, όπου ο όμιλος έχει ευρεία δραστηριοποίηση, έχει ανάγκη επενδύσεων 26 δισ. δολ. "Οι επενδύσεις που θα γίνουν στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, είναι πολύ υψηλότερες από αυτές των ΑΠΕ," ανέφερε ο πρόεδρος. Το δίκτυο γίνεται όλο και πιο "παχύ" από αυτής της πλευράς και θα είναι το επόμενο success story μετά τις Ανανεώσιμές.
Για τις Ανανεώσιμες σημείωσε, ότι στόχος είναι, εφόσον οι αγορές πορευθούν χωρίς ανατροπές, να υπάρχουν σε σύνδεση με το δίκτυο και σε λειτουργία 2.383 MW τον Δεκέμβριο του 2024. Όλα δείχνουν ότι ο σχεδιασμός ακολουθείται και το 2024 θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο στάδιο εισροών από την ωρίμανση των έργων ΑΠΕ στα οποία επενδύθηκαν τα κεφάλαια το 2022. Κατά τον τρόπο αυτό η επενδυτική επεκτατική δραστηριότητα στον κλάδο καθίσταται αυτοχρηματοδοτούμενη, καλύπτοντας το επενδυθέν κεφάλαιο και αφήνοντας σημαντικά κέρδη.
Παράλληλα αποκάλυψε σε ερώτηση αναλυτή, ότι τον Μάρτιο θα μεταβεί στην Αλμπέρτα του Καναδά, θεωρώντας εξασφαλισμένες τις προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς.
Οι προσδοκίες μου είναι πολύ μεγάλες, σημείωσε προς τους επενδυτές, έχουμε ακόμα ένα μακρύ δρόμο μέχρι οι μπαταρίες να κατορθώσουν να διασφαλίζουν χώρο στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Οι επενδύσεις

Το CAPEX για το 2024 θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για τον κλάδο, με επιπρόσθετα 100 εκατ. για συντήρηση υπαρχουσών υποδομών συνολικά του ομίλου και 50 εκατ για φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες για το ίδιο χαρτοφυλάκιο.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα των μονάδων φυσικού αερίου από το χαμηλότερο κόστος ηλεκτρισμού που διαμορφώνεται, λόγω της πτώσης της τιμής του κασυσίμου και την πλήρη για πρώτη φορά ετήσια λειτουργία της μονάδας του Αγίου Νικολάου. Αυτό θα εινσχύσει την κερδοφορία τόσο από την αύξηση συμμετοχής των μονάδων στο ενεργειακό μείγμα λόγω των καλύτερων τιμών όσο και στις συνέργειες για τα προϊόντα εντός ομίλου, όπως η ενεργειακή τροφοδοσία του Αλουμινίου. Σημείωσε πάντως ότι οι συνέργειες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο 100% μεταξύ των επιμέρους τμημάτων του ομίλου.
Αποκάλυψε επίσης ότι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων συνδυάζεται με τις εξαγωγικές επεκτάσεις σε νέες αγορές, όπου σύντομα θα υπάξει ανακοίνωση για άνοιγμα γραφείων σε μια ακόμα ευρωπαϊκή αγορά.

Η αγορά προμήθειας

Τόνισε ότι η αγορά προμήθειας και λιανικής αποτελεί έναν από τους νέους τομείς ανάπτυξης, όπου στόχος είναι μαζί με την ενεργειακή τροφοδοσία του Αλουμινίου το μερίδιο να φτάσει το 30%, καθιστώντας την Mytilineos το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη. Εαν η ΔΕΗ ισορροπήσει τελικά στο 45% και οι δυο μαζί θα έχουν το 75% της αγοράς, που σε καμία περίπτωση δεν την καθιστά δυοπώλιο. Η αγορά αυτή θα αποτελέσει πλεονέκτημα για την Mytilineos, καθώς θα δημιουργεί ανταγωνιστικά και ποιοτικά ενεργειακά προϊόντα λόγω της πράσινης και πολύ ανταγωνιστικής τιμής ενέργειας από αέριο στην οποία έχει πρόσβαση.
Η ενεργειακή κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, καθώς η Ευρώπη δεν εξαρτάται πλέον από το ρώσικο αέριο αλλά από λίγους και μεγάλους παγκόσμιους παίκτες στον τομέα του LNG.
Είδαμε στο παρλεθόν πόσο γρήγορα μπορεί να ανέβουν οι τιμές αλλά και η τωρινή περίπτωση με το πρόβλημα του Κατάρ στην Ερυθρά Θάλασσα είναι χαρακτηριστική.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι προτεραιότητά του, είναι ο σεβασμός στον μέτοχο και την μερισματική απόδοση και κυρίαρχος στόχος της στρατηγικής του η ανώτατη επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης για την εταιρία, που έχει πια τα νούμερα για να μπει στον FTSE - 100 του Λονδίνου, αλλά αυτό αποτελεί θέμα της τελικής απόφασης.
Όπως ανέφερε στην παρούσα φάση η εταιρία έχει αντίστοιχη θέση στο νούμερο 80 σε σχέση με τις εισηγμένες στον FTSE - 100 του Λονδίνου έχοντας βελτιώσει σημαντικά πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου και αντίστοιχα παραμένει περί την θέση 48 - 50 από πλευράς κερδοφορίας.

2024: Συγκρατημένα αισιοδόξοι

Για το 2024 υπογράμμισε ότι είναι χρονιά αβεβαιοτήτων με ρίσκα πολιτικά και γεωπολιτικά, με σημαντικότερα γεγονότα κατά σειρά τις Αμερικανικές εκλογές, τις Ευρωεκλογές, όπου μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις και τη κρίση της Κίνας. Υπάρχουν δυο πόλεμοι σε εξέλιξη και το ζήτημα της Ταϊβάν.
Αναφερόμενος στην αβεβαιότητα της πορείας των διεθνών επιτοκίων χαρακτήρισε υπερβολικά επιφυλακτικές τις κεντρικές τράπεζες και μίλησε για νευρική αγορά όσον αφορά τα commodities και το πετρέλαιο.
Σε γενικές γραμμές παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, συνόψισε, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε χτίσει μια ισχυρή θέση.
Βασικό μας μέλημα είναι η ευθύνη στους χιλιάδες σταθερούς επί δεκαετίες μετόχους μας, οι οποίοι αποτελούν την προτεραιότητά μας.
Βρισκόμαστε στα μέσα ενός ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος και παρά ταύτα το μέρισμα συνεχίζει να ανεβαίνει.
Παράλληλα ο πρόεδρος σε ερώτηση εκπροσώπου της Morgan Stanley ανέφερε ότι ο στόχος είναι η σχέση Καθαρού Χρέους προς EBITDA να παραμείνει τέτοια που θα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα που είναι και πρωταρχικός στόχος της ασκούμενης πολιτικής. Το χρέος κορυφώνει βραχυπρόθεσμα για τον τρέχοντα μήνα και στην συνέχεια αρχίζει η αποκλιμάκωση.
Όσον αφορά το ζήτημα του αλουμινίου και το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις για το ρώσικο αλουμίνιο, σημείωσε ότι αν και αυτό θα ήταν υπέρ των συμφερόντων της μονάδας της Mytilineos, δεν αποτελεί κάτι που εκτιμά ότι πρόκειται να συμβεί αναφορικά με την πληροφόρηση που ο ίδιος έχει ως πρόεδρος της Eurometaux.
Είναι ένα ζήτημα που έχει παρουσιάσει τo WEN, δείτε εδώ:https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=551566

Quinbrook με Gresham House και Draxx με Vitol οι κολοσσιαίοι ''πελάτες" Μυτιληναίου στην Μ.Βρετανία

Η MRenewables έχει στο ενεργητικό της projects αξίας 1,244 GW στα φωτοβολταϊκά και 1,086 GWh στην αποθήκευση στην Βρετανία
Η ισχυρή παρουσία του ομίλου Mytilineos στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί τη βάση της γεωγραφικής ανάπτυξης του τομέα της ενέργειας του ομίλου σε όλη την Ευρώπη, που είναι ο στόχος του 2024. Στην Βρετανία έχει στο ενεργητικό 11 συνολικά projects με κορυφαία εταιρικά σχήματα όπως οι Gresham House, Lightsource BP και Quinbrook. Mε την τελευταία υφίσταται και το μεγαλύτερο project ηλιακό πάρκο 323,76 ΜW στο Cleve Hill, κορυφαίο της αγγλικής αγοράς.
Στο σύνολο η MRenewables έχει στο ενεργητικό της projects αξίας 1,244 GW στα φωτοβολταϊκά και 1,086 GWh στην αποθήκευση.
Το τρέχον χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων είναι της τάξης των 650 MW ενώ στην αποθήκευση με την ευρεία έννοια της αγοράς έχει στο συνολό της το 33% της βρετανικής αγοράς που ανέρχεται στις 1,8 GWh και εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη μέχρι το τέλος της δεκαετίας φθάνοντας και στις 20G Wh.
Στον τομέα της αποθήκευσης η τεχνογνωσία ανεβάζει σταθερά τον χρόνο αποθήκευσης και ανάλογα με τα ρυθμιστικά πλαίσια των αγορών στα οποία δραστηριοποιείται ο όμιλος εκτιμάται ότι θα φθάσει και θα ξεπεράσει τις 3 ώρες.
Το δίπτυχο ενεργειακά έργα και αγορά προμήθειας ενέργειας αποτελεί την καρδιά των συνεργειών στον κλάδο ενέργειας της Mytilineos και ταυτόχρονα τη συνταγή για την ανάπτυξη του κλάδου ενέργειας του ομίλου ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, με κέντρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχοντας εδραιώσει ισχυρή παρουσία στην ανάληψη σύνθετων και καινοτόμων ενεργειακών έργων εδώ και δέκα χρόνια, πλέον ο όμιλος είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και τους ισχυρούς δεσμούς με τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας που τον εμπιστεύονται, για να ανεβάσει ρυθμούς και να επεκταθεί.
Η Mytilineos έχει παρουσία σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας. Παρέχει όλες τις υπηρεσίες από τη μελέτη και την προμήθεια εξοπλισμού, την κατασκευή και τη λειτουργία ενός έργου, μέχρι τη διαχείριση ενέργειας και το trading, και τη διαμόρφωση πλήρους ενεργειακού χαρτοφυλακίου.
Επίσης διαθέτει μακροχρόνιες και σταθερές πλέον συνεργασίες κατασκευής έργων με διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, και εμπειρία στην εκτέλεση δεκάδων απαιτητικών ενεργειακών έργων. Η ισχυρή θέση που διαθέτει ο όμιλος στην κατασκευή ενεργειακών έργων του δίνει το προβάδισμα στην ανάπτυξη και των υπόλοιπων ενεργειακών δραστηριοτήτων του στη Δυτική Ευρώπη.

Προτεραιότητα τα δίκτυα διανομής ενέργειας- Μαζί τους θα μεγαλώσει η MRenewables

Η εταιρεία έχει 82 έργα ήδη στο ενεργητικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής αξίας συμβολαίων 2.5 δισ ευρώ. Επόμενοι στόχοι τα έργα διασυνδέσεων, τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης και σταδιακά η ανάπτυξή της σε όλη την γκάμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων.
Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με τη GE Vernova, είναι η αφετηρία για τη νέα στρατηγική εστίαση της MYTILINEOS στην ανάπτυξη δικτύων, μίας κρίσιμης πτυχής για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση. Η διασύνδεση αυτή, γνωστή πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1), αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα.
Στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η MYTILINEOS έχει αναλάβει ένα portfolio φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1.25 GW, με το έργο Cleve Hill να ξεχωρίζει, ως το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, 373 MW. Επιπλέον, 650 MW owned assets είναι σήμερα σε διάφορα στάδιο ανάπτυξης και υλοποίησης. Στην αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαία στη χώρα με ένα σημαντικό αριθμό έργων 1.1 GWh, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 33% της βρετανικής αγοράς.
Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, η MYTILINEOS κατόρθωσε να αναγνωρίζεται ως κορυφαία ενεργειακή εταιρεία με πιστούς επιχειρηματικούς εταίρους. Όχι μόνο ως top contractor, αλλά πλέον και ως integrated developer, συνεργάζεται με εταιρείες όπως η LightSource BP, η GE Vernova, η Gresham House, και παρέχει PPAS συμφωνίες σε άλλες όπως Vodafone και η Centrica και η Quinbrook, αλλά και με εθνικούς φορείς όπως η National Grid και η Scottish Power.

3+1 Θερμικές μονάδες

Μέσα στο 2024 θα ολοκληρώσει τρία έργα για τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι σύμβασεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Η αξία των projects εκτιμάται σε 0,5 δισ λίρες.
Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί τοπικά (με εγκατάσταση για απομακρυσμένη λειτουργία) ως μονάδα αιχμής και θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων πίεσης.
Το 2025 θα παραδώσει τη μονάδα παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP (VPI-B), για την Vitol. Το έργο θα βρίσκεται δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας VPI Immingham και η VPI-B έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση δυναμικότητας στη δημοπρασία αγοράς δυναμικότητας T-4 UK του 2022 για το εν λόγω OCGT. Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφερθεί στο Δίκτυο Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που διαχειρίζεται η National Grid.

Πηγή: worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης