Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αίσχος - Αναζητείται, το πόρισμα της Deloitte για τα ακραία σκάνδαλα στα ΕΛΤΑ - Έχουν ήδη συμπληρωθεί 10 μήνες ερευνών

Αίσχος - Αναζητείται, το πόρισμα της Deloitte για τα ακραία σκάνδαλα στα ΕΛΤΑ - Έχουν ήδη συμπληρωθεί 10 μήνες ερευνών
Έχουν περάσει 14 μήνες από τις αποκαλύψεις για τις «σκοτεινές» συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ έχουν συμπληρωθεί 10 μήνες από την έρευνα της Deloitte που αναζητεί που πήγαν και σε ποιους τα λεφτά των φορολογουμένων
Στον… αέρα παραμένουν τα σκάνδαλα των ΕΛΤΑ που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2022 με την κυβέρνηση να απομακρύνει τότε από την κοινοβουλευτική ομάδα τον Ανδρέα Πάτση διότι το νομικό του γραφείο είχε συναλλαγές με την κρατική επιχείρηση για να ακολουθήσει στη συνέχεια η απομάκρυνση της διοίκησης Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου.
Έχουν περάσει 14 μήνες από τις αποκαλύψεις για τις «σκοτεινές» συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ενώ έχουν συμπληρωθεί 10 μήνες από την έρευνα της Deloitte που ψάχνει που πήγαν και σε ποιους τα λεφτά των φορολογουμένων.

Τι είπε η Deloitte στο BN

Το ΒΝ επικοινώνησε με την Deloitte για να πληροφορηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα και κυρίως αν τα ΕΛΤΑ δίνουν τις πληροφορίες που ζητάει η ελεγκτική εταιρεία.
Η εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο ΒΝ ότι το πόρισμα της έρευνας θα το παραδώσει όταν ολοκληρωθεί στον εντολέα που είναι το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου.
Η σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεσμεύουν την Deloitte ενώ δεν έχει το δικαίωμα να καταθέσει το πόρισμα στη Βουλή των Ελλήνων παρότι πρόκειται για κρατική εταιρεία.
Από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης μέχρι σήμερα έχει λάβει πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση διαλεύκανσης των σημαντικών υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη με ύποπτες συμβάσεις της διοίκησης Κωνσταντόπουλου- Μπαλούρδου.

Το ΔΣ του ΥπερΤαμείου θα λάβει την απόφαση

Το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου θα κληθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν παραλάβει το πόρισμα το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έτοιμο μετά από τρεις μήνες.
Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις ολοκλήρωσης της έρευνας δίνουν το δικαίωμα σε ορισμένους να διατυπώσουν ερωτήματα... διότι είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του Υπερταμείου του ΔΣ Κωνσταντίνος Δερδεμέζης θα αντικατασταθεί καθώς λήγει η θητεία του τον Φεβρουάριο του 2024.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου διατύπωνε διαφορετικές απόψεις σε σχέση με στην πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου.
Το «φάουλ» του ΔΣ του ΥπερΤαμείου και του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Δημητριάδη είναι ότι έχει αφήσει σε εκκρεμότητα την απαλλαγή ή μη της διοίκησης Κωνσταντόπουλου – Μπαλούρδου για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 που ήταν στο «τιμόνι» των ΕΛΤΑ πριν αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Η διοίκηση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένει το πόρισμα της Deloitte για να λάβει απόφαση.
Το περιεχόμενο της έρευνας θα κρίνει αν το Υπερταμείο απαλλάξει η όχι την προηγούμενη διοίκηση.
Να σημειωθεί ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Υπερταμείου προβλέπει τη σύσταση εσωτερικού ελέγχου για τις θυγατρικές του που σκοπό έχουν την νομιμότητα των συμβάσεων που υλοποιούν για την παροχή υπηρεσιών με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Αβέβαιο το μέλλον των ΕΛΤΑ λέει η Grant Thornton

Η Grant Thornton για τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 των ΕΛΤΑ διαπιστώνει ουσιώδη αβεβαιότητα για την πορεία του Ομίλου ΕΛΤΑ και της μητρικής εταιρείας διότι παρουσίασε ζημιές ύψους 27,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και η εταιρεία ζημιές ύψους 24,8 εκατ. ευρώ.
Η ελεγκτική εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ίδια κεφάλαια που είναι αρνητικά.
Σε επίπεδο ομίλου το μέγεθος ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ και για την εταιρεία τα 74,5 εκατ. ευρώ.

Μερίσματα ρεκόρ για το Υπερταμείο

Τέλος να σημειωθεί ότι το θετικό έργο του Υπερταμείου αποτυπώνεται στο ύψος των μερισμάτων που το 2022 έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ στα 74,5 εκατ. ευρώ το 2022 και το 2023 ξεπέρασαν τα 161 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης