Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αύξηση τιμών παραγωγού 8% στο ελαιόλαδο αλλά στα super market η αύξηση φτάνει το 15% μέσα σε ένα μήνα

Αύξηση τιμών παραγωγού 8% στο ελαιόλαδο αλλά στα super market η αύξηση φτάνει το 15% μέσα σε ένα μήνα
Αύξηση κατά 3,1%  της τιμής παραγωγού στην Ισπανία
Σχετικά Άρθρα
«Ράλι» κάνουν οι τιμές του ελαιολάδου αφού οι παραγωγοί πήραν αυξημένες τιμές  έως  8% και οι λιανικές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 15% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει το 20% σε διάστημα ενός  μηνός.
 Το δελτίο τιμών της ΣΕΔΗΚ που αφορά  την τιμή πώλησης ελαιολάδου των παραγωγών αναφέρει ότι στις 5 Δεκεμβρίου η τιμή πώλησης κυμάνθηκε από τα 7,70 έως τα 8,50 ευρώ και  στις 2 Ιανουαρίου 2024 οι τιμές παραγωγού ανήλθαν στα 8,30 και 9,10 ευρώ το λίτρο και αφορά την κατηγορία έξτρα παρθένο.
Στην Ισπανία η μέγιστη τιμή των 9,89 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου στις αρχές του νέου έτους η τιμή μειώθηκε στα 9,71 ευρώ με πτώση 1,82%.
Η μέση τιμή  από τα 8,72 ευρώ ανέβηκε στα 8,99 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 3,10%.  
 
Με κουπόνι έκπτωσης έως 2,30 ευρώ  το 1 λίτρο στα ράφια
 
 Οι εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και προμηθευτές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ανέβασαν τις τιμές έως 3,5 ευρώ το λίτρο με τις τιμές ανά λίτρο να φτάνουν  έως τα 15 ευρώ το λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες με την έλευση του νέου έτους αναθεώρησαν την εμπορική πολιτική τους και έδωσαν στις αλυσίδες την δυνατότητα να βάλουν κουπόνι έκπτωσης έως 2,30 ευρώ το λίτρο.
Επιπλέον οι συσκευασίες των 3 και 4 λίτρων ρίχνουν την τιμή ανά λίτρο καθιστώντας πιο ελκυστική για τους καταναλωτές αλλά δεν είναι γνωστό  αν επιλέγουν τις συσκευασίες με την περισσότερη ποσότητα διότι θα κληθούν να πληρώσουν στο ταμείο περισσότερα από 40 ευρώ.
Η συσκευασία των δύο λίτρων ελαιολάδου έξτρα παρθένου κοστίζει από 25 έως  28 ευρώ.
Ενδιαφέρον αποκτά και το καλάθι του νοικοκυριού που έχει συμπεριλάβει την πώληση ελαιολάδου σε  τιμές ανταγωνιστικές που σε ορισμένες αλυσίδες διαμορφώνεται  κάτω από τα 9 ευρώ το λίτρο.   
Στα 10 ευρώ η τιμή  του ελαιολάδου από τους παραγωγούς.  
Τα νοικοκυριά που διατηρούν παραδοσιακές σχέσεις με παραγωγούς ελαιολάδου  επιδιώκουν να το αγοράσουν απευθείας από τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν ορίσει τη τιμή πώλησης κοντά στη ζώνη των 10 ευρώ το λίτρο.
Η παράδοση της παραγγελίας γίνεται σε τενεκέ συνολικής ποσότητας 17 κιλών με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 170 ευρώ.
Βέβαια η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 60% με συνέπεια οι παραγωγοί δεν μπορούν να καλύψουν τη σχετική ζήτηση και μάλιστα σε τιμή που είναι ρεκόρ όλων των εποχών.
Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά τα επόμενα δύο χρόνια προβλέποντας την υποχώρηση των τιμών για τους παραγωγούς αλλά τα μεροκάματα θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα που ξεπερνούν τα 40  ευρώ.
Πάντως  το πρόβλημα της εγχώριας  αγοράς είναι χαμηλή  παραγωγή η οποία είναι ικανή να δημιουργήσει  νέο γύρο ανατιμήσεων από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr     
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης