Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εταιρικά ομόλογα: Δυο νέες εκδόσεις 330 εκατ. ευρώ από Intralot – Αutohellas

Εταιρικά ομόλογα: Δυο νέες εκδόσεις 330 εκατ. ευρώ από Intralot – Αutohellas
Εκτός από το ομολογιακό ύψους 130 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προαναγγείλει η Intralot, σύμφωνα με πληροφορίες και η Autohellas σχεδιάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, πιθανότατα εντός Ιανουαρίου
Σχετικά Άρθρα

Με δυο νέα εταιρικά ομόλογα, ύψους 330 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει η αγορά εταιρικών ομολόγων το 2024.
Εκτός από το ομολογιακό ύψους 130 εκατ. ευρώ το οποίο έχει προαναγγείλει η Intralot, σύμφωνα με πληροφορίες και η Autohellas σχεδιάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, πιθανότατα εντός Ιανουαρίου.
Πρόσφατα και παρά το γεγονός ότι, σε χρηματιστήριο και ομόλογα συμμετέχουν διαφορετικού τύπου επενδυτές, ολοκληρώθηκε το placement του ΤΧΣ για την Εθνική Τράπεζα – με συμμετοχή και της ελληνικής προσφοράς κατά 150 εκατ ευρώ- ενώ υπερκαλύφθηκε σχετικά εύκολα και η έκδοση της Ideal (100 εκατ. ευρώ, 5,50% κουπόνι ).  
Ύστερα λοιπόν από το προσωρινό “ πάγωμα” λόγω της ανόδου των επιτοκίων, στην πράξη αποδείχθηκε ότι, υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί “χώρος” για την άντληση κεφαλαίων από ομολογιακές εκδόσεις.
Εξάλλου το 2024 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα ευνοήσει τις τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες επιδιώκουν την αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού και οι επιχειρήσεις, κατά τεκμήριο, κλειδώνουν ένα κατά τι χαμηλότερο κόστος έναντι του τραπεζικού δανεισμού.
Το ζητούμενο, πάντως, για τους ομολογιούχους της λιανικής είναι τα ετήσια επιτόκια των εκδόσεων να συμβαδίζουν με τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού και να μην δημιουργούνται διακρίσεις σε βάρος τους.
Η Intralot, πρόσφατα προχώρησε σε σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με πέντε τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αttica, Οptima) με κύρια προϋπόθεση την επιτυχή έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Η έκδοση του τελευταίου θεωρείται ήδη καλυμμένη καθώς υπάρχει συμφωνία του κ. Σ. Κόκκαλη - με μετόχους οι οποίοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Intralot - προκειμένου να λάβουν και ομολογίες. Το ετήσιο επιτόκιο θα κινείται άνω του 5% σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.
Υπενθυμίζεται ότι, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των διεθνών ομολογιών λήξης του 2024 ανέρχεται σε 229 εκατ. ευρώ (κουπόνι 5,25%).
Η Autohellas, με τις νέες ομολογίες αναμένεται να αναχρηματοδοτήσει μέρος του μακροπρόθεσμου δανεισμού 300 εκατ. ευρώ ή του βραχυπρόθεσμου μέρους του μακροπρόθεσμου δανεισμού, ύψους 114,1 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2023 αναχρηματοδότησε υφιστάμενο δανεισμό με πρόωρη αποπληρωμή 75 εκατ. ευρώ, με στόχο το χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό, η Autohellas διαθέτει ενεργές συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανείων να κινείται μεταξύ 4,23% -5,19%.   

Δημήτρης Παφίλας

dpafilas@yahoo.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης