Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποχωρεί από τον ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ, νέος επικεφαλής ο Κώστας Νεμπής - Πλήρης επιβεβαίωση BN

Αποχωρεί από τον ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ, νέος επικεφαλής ο Κώστας Νεμπής - Πλήρης επιβεβαίωση BN
Οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές, ολοκληρώνεται τον Ιούνιο η θητεία Τσαμάζ ως Προέδρου και CEO
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα εποχή περνά έπειτα από 22 χρόνια o όμιλος ΟΤΕ, καθώς ο μέχρι πρότινος πρόεδρος και CEO Μιχάλης Τσαμάζ θα παραδώσει μέσα στους επόμενους μήνες και επισήμως τα ηνία στον νυν επικεφαλής της Hrvatski Telekom, Κώστα Νεμπή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε στις 10 Οκτωβρίου 2023 το bankingnews.gr.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, έχοντας αναλάβει καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2010.
Η θητεία του κ. Τσαμάζ θα ολοκληρωθεί και τυπικά τον προσεχή Ιούνιο, ενώ ο κ. Νεμπής θα βρίσκεται όλο και συχνότερα στην Αθήνα ώστε να γίνει ομαλά η διοικητική μετάβαση στον ΟΤΕ.

Πορεία...

Ο κ. Τσαμάζ εντάχθηκε στον Όμιλο ΟΤΕ το 2001 και το 2007 ανέλαβε επικεφαλής στην COSMOTE.
Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.
Εν μέσω κρίσης, ο Όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς.
Επιπλέον, ο Όμιλος εκσυγχρόνισε τα συστήματα και τις διαδικασίες του, απλοποίησε τις εσωτερικές δομές, άλλαξε την κουλτούρα του, έβαλε τον πελάτη στο επίκεντρο. Μείωσε το εργασιακό κόστος με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο και ανανέωσε το προσωπικό, προσφέροντας εργασία σε ταλαντούχους νέους.
Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης υπό την ηγεσία Τσαμάζ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School). Hκορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη περίπτωσης (case study), η οποία εστίασε στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος OTE το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και στη στρατηγική της Διοίκησης και την υλοποίησή της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και της δυναμικής ανάπτυξής της.
Η μελέτη περίπτωσης "OTE: Managing in Times of National Crisis" είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.[9]
Από το 2001, ο κ. Τσαμάζ κατείχε σειρά θέσεων ευθύνης στον ΟΤΕ, επιβλέποντας την πορεία των διεθνών θυγατρικών του Ομίλου. Έχει διατελέσει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών του ΟΤΕ και της COSMOTE στο εξωτερικό και μέλος του ΔΣ της ΕΕ, στην Μεγάλη Βρετανία. Κατέχει, επίσης, τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Telekom Romania Communications. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ από τον Ιούλιο 2016 ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί Επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του Marketing και των Πωλήσεων, αλλά και Γενικής Διεύθυνσης σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Vodafone και η Philip Morris.

Ποιος είναι ο Κώστας Νεμπής

Ο Κώστας Νεμπής διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Το 2019 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Management Board και Chief Executive Officer στην Hrvatski Telekom, θυγατρική του Ομίλου Deutsche Telekom στην Κροατία.
Προηγουμένως είχε διατελέσει Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, ενώ είχε ενταχθεί στο στελεχιακό δυναμικό του Ομίλου OTE – COSMOTE το 2009, ως Διευθυντής Marketing (2009-2011) & CMO (2011-2013).
Πριν την ένταξή του στον Όμιλο ΟΤΕ, εργάστηκε επί σειρά ετών στη Vodafone Ελλάδος σε θέσεις ευθύνης, ως Brand Manager (1999-2000), Product Manager (2000-2002), Group Brand Manager υπεύθυνος στον τομέα υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας (2002-2003) & postpaid propositions (2003-2005) και τέλος, ως Ανώτερο Διοικητικό Στέλεχος (2005-2009).
Είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και πτυχίου Marketing & Management του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος. Επιπλέον, διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MSc (Master of Science) in International Economics, Banking & Finance από το Πανεπιστήμιο του Cardiff (1999).

Η ανακοίνωση

Ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ Α.Ε. ή Εταιρεία), ανακοινώνει ότι ο Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος, αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Ιούνιο του 2024, με τη λήξη του συμβολαίου του.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε ομόφωνα, και σύμφωνα με τη σχετική πρόταση της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, να προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΟΤΕ Α.Ε. την εκλογή του Κώστα Νεμπή, ώστε να αναλάβει Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος από την 1η Ιουλίου 2024, και ενέκρινε τους όρους του συμβολαίου του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Κώστας Νεμπής θα συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου ΟΤΕ.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ, έχοντας αναλάβει καθήκοντα από το Νοέμβριο του 2010.
Θέτοντας την εμπειρία του πελάτη ως πρώτη προτεραιότητα, ηγήθηκε του επιτυχημένου μετασχηματισμού του ΟΤΕ σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας υψηλής απόδοσης, με ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ενώ κατέκτησε ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT.
Επιπλέον, ίδρυσε start-ups σε νέες αγορές όπως fintech, παραγγελία φαγητού και σύγκριση & αγορά ασφαλίσεων.
Το όραμα που έχει θέσει για την εταιρεία για το 2030, είναι να εξελιχθεί σε κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύοντας στη συνεχή βελτίωση της αξίας για τους μετόχους.
Ο Κώστας Νεμπής είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019.
Από τη θέση αυτή κατάφερε την ανάκαμψη της εταιρείας, εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών κι εργαζομένων.
Πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και τη θέση του Marketing Director στην COSMOTE Α.Ε.

Τι έγραφε το ΒΝ στις 10 Οκτωβρίου 2023

Ο διάδοχος Τσαμάζ στον όμιλο ΟΤΕ και οι αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα μέχρι το καλοκαίρι του 2024


Η ολοκλήρωση της τελευταίας θητείας του Μιχάλη Τσαμάζ στην ηγεσία του ομίλου ΟΤΕ τον Ιούνιο του 2024 αναμένεται να παρασύρει σε αποχωρήσεις στελεχών που επί χρόνια κατείχαν κορυφαίες διοικητικές θέσεις στην πυραμίδα του Οργανισμού αλλά και να φέρει στην ηγεσία του ΟΤΕ τον κ. Κώστα Νεμπή ο οποίος είναι σήμερα CEO της Hrvatski Telekom θυγατρικής της Deutsche Telekom και στο παρελθόν έχει θητεύσει σε κορυφαίες θέσεις στον όμιλο ΟΤΕ .
Οι επόμενοι μήνες αναμένεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα αποτελέσουν το μεταβατικό διάστημα όπου θα εγκατασταθεί η νέα διοικητική ομάδα του ΟΤΕ που θα επικουρεί το νέο επικεφαλής του Οργανισμού.
Μια νέα διοικητική ομάδα που η σύνθεσή της θα διαφέρει από την υφιστάμενη σε αξιοσημείωτο βαθμό.
Η αποχώρηση Τσαμάζ βρίσκει έναν Οργανισμό που θα έχει διαφορετικό προφίλ δεδομένου ότι τρέχουν οι διαδικασίες της συγχώνευσης ΟΤΕ - Cosmote η οποία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024.
Φαίνεται όμως ότι θα σημάνει και το τέλος του λογοτύπου Cosmote-OTE καθώς οι Γερμανοί δείχνουν αποφασισμένοι να μεταφέρουν το Τ-mobile και στην Ελλάδα.
Η διαδοχή αναμένεται να είναι απόλυτα ομαλή καθώς ο Μιχάλης Τσαμάζ έχει δουλέψει αρκετά στο μέτωπο της δημιουργίας στελεχών που θα οδηγήσουν τον ΟΤΕ στην επόμενη ημέρα χωρίς τους κραδασμούς που θα μπορούσε να προκαλέσει η αποχώρηση μιας διοικητικής ομάδας που επί χρόνια είχε τον πρώτο λόγο και η θητεία στέφθηκε από επιτυχία καθώς ο Οργανισμός σήμερα είναι πανίσχυρος στην ελληνική αγορά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης