Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί ακινήτων - Μια αγορά αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ κάτω από το ραντάρ

tags :
Πλειστηριασμοί ακινήτων - Μια αγορά αξίας άνω του 1,1 δισ. ευρώ κάτω από το ραντάρ
Η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των πλειστηριασμών συνεχίζεται και το 2023 με αυξητική τάση

Το 2022 είναι το έτος που η αγορά ακινήτων μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών είδε σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα το 2022 διενεργήθηκαν 51.708 πλειστηριασμοί ακινήτων, υπερδιπλάσιοι από τους 22.580 του 2021.
Όσον αφορά τις αγορές από πλειστηριασμό, το έτος 2022 πραγματοποιήθηκαν 8.750 αγορές ακινήτων με συνολική αξία 1.130.589.501 ευρώ με τις περισσότερες από αυτές να είναι οικιστικά ακίνητα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Landea1.JPG

Αριθμός και αξία ακινήτων που αγοράστηκαν το 2022 ανά τρίμηνο

Η δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των πλειστηριασμών συνεχίζεται και το 2023 με αυξητική τάση, καθώς κατά το πρώτο εννιάμηνο του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 17% περισσότερες αγορές ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Landea2.JPG

Αριθμός και αξία ακινήτων που πλειστηριάστηκαν το εννιάμηνο του 2022 σε σύγκρισή με το 2023

Οι τιμές αγοράς διαμερισμάτων από πλειστηριασμό

Μέσα στο 2022 έγιναν 2.041 αγορές διαμερισμάτων από πλειστηριασμό στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης με μέση τιμή αγοράς 107.500 ευρώ και 79.900 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα, όπως μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω διάγραμμα, η μέση τιμή αγοράς για διαμερίσματα ανά τετραγωνικό μέτρο στο 4ο τρίμηνο του 2022 ήταν 1.425 ευρώ για την Αττική και 1.110 ευρώ για τη Θεσσαλονίκη.
Landea3.JPG

Μέσες τιμής αγοράς ακινήτων για το 2022 σε Αττική και Θεσσαλονίκη ανά τρίμηνο

Τρεις αλλαγές που ενίσχυσαν την αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμού

Μείωση τιμής πρώτης προσφοράς

H μείωση της τιμής πρώτης προσφοράς γίνεται πλέον «αυτόματα» χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος. Αν ένας πλειστηριασμός είναι 2 φορές άγονος (δεν έχει νικητή) τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται στο 80% της αρχικής. Αν στη συνέχεια πάλι ο πλειστηριασμός είναι άγονος τότε η τιμή πρώτης προσφοράς μειώνεται εκ’ νέου στο 65% της αρχικής.
Μέσα στο 2022 σχεδόν το ένα πέμπτο των πλειστηριασμών που αναρτήθηκαν είχαν μειωμένη τιμή (είτε στο 80% είτε στο 65%).

Δυνατότητα συμμετοχής σε πλειστηριασμό από κοινού

Μέχρι πρόσφατα, δικαίωμα συμμετοχής σε πλειστηριασμό είχαν μεμονωμένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ενώ αποκλειόταν η δυνατότητα από κοινού συμμετοχής περισσότερων του ενός πλειοδοτών. Από τις αρχές του 2022 η δυνατότητα από κοινού αγοράς είναι πλέον εφικτή με αποτέλεσμα να έχει ενισχυθεί η συμμετοχή στους πλειστηριασμούς.

Τραπεζική Δανειοδότηση για αγορά ακινήτων από πλειστηριασμό

Πριν από το 2023 δεν υπήρχε η επιλογή τραπεζικής χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό. Το γεγονός αυτό περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα συμμετοχής όσων δε διέθεταν μεγάλα ποσά σε μετρητά. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που διευκολύνει τη συμμετοχή ιδιωτών είναι η δυνατότητα να λαμβάνουν τραπεζικό δάνειο για αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως το 70% του ποσού της τιμής πρώτης προσφοράς, ανάλογα πάντα με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη.

Η μοναδική πλατφόρμα με όλα τα ακίνητα σε πλειστηριασμό

Το Landea.gr, είναι η μόνη υπηρεσία που περιέχει την πλήρη λίστα με τα ακίνητα που θα πλειστηριαστούν σε όλη την Ελλάδα, με περίπου 200 νέα ακίνητα να προστίθενται καθημερινά. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την εύρεση ακινήτων σε πλειστηριασμό με πάνω από 600.000 επισκέψεις μηνιαία από αγοραστές που αναζητούν ευκαιρίες  καθώς τους προσφέρει:

  • Εύκολη αναζήτηση με βάση τα κριτήρια επιλογής τους για να βρουν ακίνητα που καλύπτουν τις ανάγκες τους.
  • Άμεσες ενημερώσεις με τις οποίες λαμβάνουν στο email τους τα ακίνητα σε πλειστηριασμό που πληρούν τα κριτήριά τους. Αρκεί να κάνουν μια δωρεάν εγγραφή.
  • Σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τη διαδικασία του πλειστηριασμού και απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.
  • Πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση για την απόκτηση ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται και ένα από τα εμπόδια που περιόριζε τη συμμετοχή ιδιωτών σε πλειστηριασμούς.
  • Πρόσβαση σε υπηρεσίες από επαγγελματίες που αναλαμβάνουν την καθοδήγησή τους στη διαδικασία του πλειστηριασμού.

Αυτή τη στιγμή, στο Landea.gr υπάρχουν καταχωρημένα πάνω από 9.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό. Η λίστα ανανεώνεται καθημερινά, με ακίνητα ευκαιρίες που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες αγοραστών και είναι προσβάσιμες με το πάτημα ενός κουμπιού!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement