Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Noval Property: Με EBRD και κέρδη αυξημένα κατά 54%, σχεδιάζει εισαγωγή στο χρηματιστήριο

Noval Property: Με EBRD και κέρδη αυξημένα κατά 54%, σχεδιάζει εισαγωγή στο χρηματιστήριο
Αύξηση κεφαλαίου 89,6 εκατ. ευρώ με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και μετατρέψιμο ομολογιακό από την EBRD
Ένα νέο “τεστάρισμα” για τις μετοχές των εταιρειών επενδύσεων ακινήτων θα αποτελέσει η εισαγωγή των μετοχών της Noval Property, εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, μετά τις πρόσφατες της Trades Estates, και της εν εξελίξει εγγραφής της Orilina.
O επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Viohalco, αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια, ύψους 100 εκατ. ευρώ (89,5 εκατ. ευρώ αύξηση και 10,5 εκατ. ευρώ μέσω του ομολογιακού της EBRD).
Η Noval Property, είναι θυγατρική του ομίλου Viohalco στις επενδύσεις ακινήτων και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακινήτων σε αξία ( 524 εκατ. ευρώ εύλογη αξία ) καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 62 ακινήτων ( εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, αποθήκες ) τα οποία κατασκευάζονται και πιστοποιούνται ως βιοκλιματικά και βιώσιμα.
Η εισαγωγή των μετοχών της Noval είχε προγραμματιστεί αρχικά για το 2023, ωστόσο η δημόσια εγγραφή αναβλήθηκε μετά τον πόλεμο μεταξύ Iσραήλ – Χαμάς, γι’ αυτό και η εταιρεία είχε λάβει παράταση εισαγωγής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Αύξηση κεφαλαίου 89,6 εκατ. ευρώ με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης και μετατρέψιμο ομολογιακό από την EBRD

Η Viohalco ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 81% των μετοχών και η γενική συνέλευση της Noval έχει ήδη αποφασίσει την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών στην κύρια αγορά.
Για να επιτευχθεί η επαρκής διασπορά, η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 89,6 εκατ. ευρώ, με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Στα κεφάλαια αυτά θα προστεθεί και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ το οποίο υπέγραψε η Noval με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη ( ΕBRD).
Όπως γνωστοποιήθηκε κατά την υπογραφή του δανείου, οι ομολογίες θα μετατραπούν υπό όρους σε νέες μετοχές της Εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι, η EBRD είχε συμμετάσχει και στο εισηγμένο ομολογιακό δάνειο 120 εκατ. ευρώ, επενδύοντας 12 εκατ. ευρώ. Τα νέα κεφάλαια από την EBRD θα χρησιμοποιηθούν για το επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας σε βιώσιμα «πράσινα» ακίνητα, με στόχο την ενίσχυση της διαδικασίας περιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα του τομέα ακινήτων της χώρας. To πρώτο εξάμηνο του 2023, η Νoval αύξηση τα καθαρά της κέρδη κατά 54% στα 23,2 εκατ. ευρώ, ενω τα έσοδα από τα μισθώματα ανήλθαν σε 13,8 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 79,5 εκατ. ευρώ, έναντι 88,3 εκατ. ευρώ του τέλους του έτους.
Η εσωτερική λογιστική αξία στο τέλος εξαμήνου ήταν 387 εκατ. ευρώ ή 3,60 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας άνοδο 6%.
Μεταξύ των νέων επενδύσεων της Noval είναι η ανέγερση και ανακαίνιση συγκροτημάτων γραφείων στα βόρεια προάστια, η κατασκευή πολυτελών διαμερισμάτων στο Μετς και η μετατροπή του πρώτου εργοστασίου της Viohalco στην Πειραιώς σε ακίνητο μεικτών χρήσεων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης