Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ η Αttica Συμμετοχών; - Διάθεση μετοχών και αύξηση κεφαλαίου στα σχέδια

Πως θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ η Αttica Συμμετοχών; - Διάθεση μετοχών και αύξηση κεφαλαίου στα σχέδια
Placement και αύξηση κεφαλαίου ή διεθνής διαγωνισμός;
Σχετικά Άρθρα
Σε διάθεση μετοχών η οποία μπορεί να συνδυαστεί και με αύξηση κεφαλαίου θα οδηγηθεί η ακτοπλοϊκή Attica Συμμετοχών μετά την συμφωνία ναυπήγησης πλοίων με τα Ναυπηγεία Ελευσίνα.
Η Strix holdings, διαχειρίστρια εταιρεία σε συμμετοχές της Τράπεζας Πειραιώς κατέχει στην Attica Συμμετοχών άνω του 97,52% των μετοχών, μετά την τελευταία Δημόσια Πρόταση.
Στις 8 Δεκεμβρίου, πρόκειται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την συγχώνευση με την ΑΝΕΚ (27,3 εκατ. μετοχές ), έτσι η ελεύθερη διασπορά στην μετοχή θα ανέλθει σε 13,48%, συνεπώς με βάση τους κανόνες του Χρηματιστηρίου θα υποχρεωθεί σε διάθεση μετοχών προκειμένου να φθάσει το 25%.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η αύξηση κεφαλαίου θα ανέλθει τουλάχιστον σε 150 -200 εκατ. ευρώ, ώστε σε συνδυασμό με τα μετρητά 130 εκατ. ευρώ (ταμειακά διαθέσιμα) να χρηματοδοτηθεί ένα μεγάλο μέρος από το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο έχει εξαγγείλει η εταιρεία.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Attica Συμμετοχών διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 94 εκατ. ευρώ, ενώ είχε αχρησιμοποίητα όρια χρηματοδότησης, ύψους 36 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι η Attica έχει δανεισμό 457 εκατ. ευρώ, ενώ στη συγχώνευση της ΑΝΕΚ αποπλήρωσε δάνεια ύψους 80 εκατ. ευρώ και απέκτησε την εταιρεία χωρίς χρέη.
Η αύξηση κεφαλαίου στην Attica θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση παλαιών μετόχων καθώς η Strix Holdings - την οποία διαχειρίζεται το Blantyre Capital – δεν διαθέτει κεφάλαια, αλλά κατέχει για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς τις συμμετοχές σε Attica, Ερρίκος Ντυνάν, ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, Αιολικά Πάρκα κα οι οποίες είχαν μεταβιβαστεί στο Blantyre μέσω της συμφωνίας Mayfair (2021).

Διεθνής διαγωνισμός πώλησης;

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η ιρλανδική offshore εταιρεία Strix ενδέχεται να διατηρήσει την Attica για ένα χρονικό διάστημα – καθώς εισπράττει προμήθειες - προκειμένου να διεξάγει αργότερα ένα διεθνή διαγωνισμό πώλησης με σκοπό την προσέλκυση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων ( τύπου CVC ) τα οποία θα είναι ικανά να αντλήσουν δανεισμό από τις εγχώριες τράπεζες για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος.
Στην περίπτωση του διεθνούς διαγωνισμού πώλησης η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει τα δάνεια πρός την Αttica, αλλά κι ένα μέρος των κεφαλαίων (150 εκατ. ευρώ ) που δαπάνησε κατά την διαδικασία εξαγοράς της MIG.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μετέφερε τα δάνεια της Attica στην Strix με αντάλλαγμα την πλειοψηφία μετοχών της Attica.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εισηγμένη εταιρεία, η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος θα ανέλθει σε 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 31 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εκσυγχρονισμό των πλοίων της ΑΝΕΚ.
Ειδικότερα, τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) και άλλα 11 εκατ. ευρώ για την συντήρηση των πλοίων.
Η δεύτερη φάση των επενδύσεων προβλέπει την εγκατάσταση σε πλοία μηχανών διπλού καυσίμου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ μέχρι την διετία 2026-2027.
Τέλος, σε ότι αφορά την επικείμενη συμφωνία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αυτή προβλέπει την ναυπήγηση νέων πλοίων, τα οποία θα πληρούν 100% τους διεθνείς κανονισμούς για ελαχιστοποίηση ή και εκμηδενισμό των εκπομπών άνθρακα, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ έως το 2029.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης