Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως οι ασφαλισμένοι του Καναδικού Ταμείου PSP κερδίζουν τα μερίσματα του Ελ. Βενιζέλος - Τον 2/2024 η δημόσια εγγραφή

Πως οι ασφαλισμένοι του Καναδικού Ταμείου PSP κερδίζουν τα μερίσματα του Ελ. Βενιζέλος - Τον 2/2024 η δημόσια εγγραφή
Η κατάρτιση του ενημερωτικού δελτίου του ΔΑΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Δημόσια εγγραφή εντός του Φεβρουαρίου 2024
Μέχρις ότου να μετατρέψει το Υπερταμείο σε sovereign fund (κ. Γρ. Δημητριάδης), τα μερίσματα και τα οφέλη των υπεραξιών του Ελευθέριος Βενιζέλος από την εισαγωγή στο ΧΑ δεν θα αποδίδονται σε Έλληνες ασφαλισμένους αλλά στους…. καναδούς ασφαλισμένους του Ταμείου PSP, το οποίο κατέχει το 40% των μετοχών μέσω των εταιρειών Allianz Gmbh, capital.
Περαιτέρω, κερδισμένες θα είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες μπορεί να έχασαν την κυρία αναδοχή του ΔΑΑ για το χρηματιστήριο από τις Μorgan Stanley και ΒofA, ωστόσο είχαν προχωρήσει στην μεγάλη αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ του αεροδρομίου (2022). 
Μόνο στο 9μηνο του 2023, τα μερίσματα που θα λάβουν οι μέτοχοι ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εξασφαλίσει μια μεγάλη χρηματοδότηση μέχρι το 2037.

Η κατάρτιση του ενημερωτικού δελτίου του ΔΑΑ βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Δημόσια εγγραφή εντός του Φεβρουαρίου 2024.
Ήδη ξεκίνησαν άτυπες παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές στις 15 Νοεμβρίου, ενώ το Αεροδρόμιο δημοσίευσε στο ΓEMH τα αποτελέσματα του 9μηνου 2023 τα οποία υποδεικνύουν ότι, οδεύει προς ιστορικό ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι θα λάβουν υπερδιπλάσιο μέρισμα, ύψους 450 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ καθώς τα έσοδα ανήλθαν σε 436 εκατ. ευρώ από 357,1 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 322 εκατ. ευρώ από 248 ,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 188,6 εκατ. ευρώ από 131,9 εκατ. ευρώ.
Την αναχρηματοδότηση του χρέους (αποπληρωμή δανείου ΕΤΕπ ) ανέλαβαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες οι οποίες το 2022 χορήγησαν δάνεια, ύψους 1 δισ. ευρώ λήξεως 2037 με εξαμηνιαίες αποπληρωμές με επιτόκιο Euribor 6 μηνών συν ένα ισχύον περιθώριο , το οποίο θα μειωθεί μετά την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 579 εκατ. ευρώ από 561,7 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση αμετάβλητη στο 1,1 δισ. Ευρώ.

Η πώληση προς το Καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP και οι τραπεζικές αποπληρωμές 17 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP (Αvi Alliance) θα αυξήσει το ποσοστό του σε 50% αποκτώντας πρόσθετο 10% καταβάλλοντας ένα εύλογο υπερτίμημα σε σχέση με την τιμή που θα διαμορφωθεί κατά την Δημόσια εγγραφή και μ αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει την διοίκηση.
Μέτοχοι του αεροδρομίου είναι οι εξής το ΤΑΙΠΕΔ 30% (που θα διατεθεί στο χρηματιστήριο), το Υπερταμείο 25%, Avi Alliance Gmbh 26,7%, Αvi Alliance Capital 13,33% (Καναδικό ταμείο PSP) και η οικογένεια Κοπελούζου 5%.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2022 προχώρησαν σε αναχρηματοδότηση των δανείων του Ελ. Βενιζέλος και το ομολογιακό δάνειο γενικών σκοπών 1 δισ. ευρώ αποτελείται από σειρά κοινού δανείου 716 εκατ. ευρώ, σειρά πρόσθετου δανείου 190 εκατ. ευρώ και δάνειο ανακυκλούμενης πίστωσης έως 100 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει εκταμιευθεί ακόμη.

Η σειρά κοινού δανείου και η σειρά πρόσθετου δανείου έχουν 15ετή διάρκεια με τελική λήξη στις 22 Φεβρουαρίου 2037, εξαμηνιαίες αποπληρωμές και το επιτόκιο αποτελείται από το Euribor 6 μηνών συν ένα ισχύον περιθώριο, το οποίο θα μειωθεί περαιτέρω με την αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα.
Η περίοδος διαθεσιμότητας για την εκταμίευση του Δανείου ανακυκλούμενης πίστωσης λήγει στις 25 Ιουλίου 2027.Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου γενικών σκοπών, εφαρμόζοντας τη μέθοδο του πραγματικού επιτοκίου, ανερχόταν σε 880.4 εκατ. ευρώ ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο προς τους ομολογιούχους ανερχόταν σε 890.5 εκατ. ευρώ.
Οι δε αποπληρωμές κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν προς τις τράπεζες το 2022 ανήλθαν σε 17.2 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης