Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέλος η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τους Έλληνες εφοπλιστές – Σοβαρό πλήγμα από τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ

Τέλος η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τους Έλληνες εφοπλιστές – Σοβαρό πλήγμα από τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ
Τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου...
Αυλαία κατέβασαν τις τελευταίες εβδομάδες τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε ό,τι αφορά τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, φοβούμενες την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το πρακτορείο Reuters.
Αν μη τι άλλο, επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, αυτή η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία καθώς κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται ο αριθμό των ναυτιλιακών που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε καταναλωτές στην Ασία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική - αν και οι έμποροι είπαν ότι η Μόσχα έχει ακόμα αρκετές εναλλακτικές.
Ειδικότερα, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες Minerva Marine, Thenamaris και TMS Tankers σταμάτησαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Σε ερώτηση του Reuters η Thenamaris είπε ότι δεν σχολιάζει εμπορικά θέματα.
Η δε Minerva Marine και η TMS Tankers δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις εταιρείες ήταν ενεργοί μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου και καυσίμων μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όταν άρχισαν να περιορίζουν τη συμμετοχή τους.
Και οι τρεις εταιρείες απέρριψαν αιτήματα για φόρτωση ρωσικού αργού τον Νοέμβριο, δήλωσαν οι traders, οι οποίοι στο παρελθόν συνεργάζονταν με τις τρεις εταιρείες.
Όπως προαναφέρθηκε, η έξοδος των ελληνικών ναυτιλιακών από το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Ουάσιγκτον επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής της G7, δηλαδή τα 60 δολάρια ανά βαρέλι.
Τη δε περασμένη εβδομάδα επέβαλε κυρώσεις σε ακόμη τρία πλοία.
Οι χώρες της G7 εισήγαγαν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του 2022, αλλά δεν είχαν φροντίσει για την επιβολή του.
Το ανώτατο όριο τιμών επιτρέπει στις δυτικές εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες και ασφάλισης στο ρωσικό αργό, εφόσον πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.
Το ανώτατο όριο έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τα έσοδα από των ρωσικών εξαγωγών.
Ωστόσο, ο ρωσικός πετρελαϊκός δείκτης, Urals, τυγχάνει δια πραγμάτευσης πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι από τα μέσα Ιουλίου, εν μέσω περικοπών παραγωγής από τον όμιλο πετρελαιοπαραγωγών χωρών OPEC+, με αποτέλεσμα πολλοί παρατηρητές της αγοράς να λένε ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν λειτουργεί.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, η ρωσική κατηγορία αργού Pacific ESPO Blend τυγχάνει διαπραγμάτευσης πάνω από το ανώτατο όριο.

Οι τρεις ελληνικές

Οι τρεις ελληνικές εταιρείες μετέφεραν ρωσικό αργό επί δεκαετίες ενώ συνέχισαν να το κάνουν παρότι οι περισσότερες δυτικές εταιρείες σταμάτησαν να εκτελούν δρομολόγια υπό τον φόβο των κυρώσεων και την επιβολή πλαφόν.
Αν μη τι άλλο, οι διαδρομές ήταν προσοδοφόρες.
Το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου έφερε έσοδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στις εταιρείες που πήραν το ρίσκο και παρέμειναν στην επιχείρηση.
Τα ναύλα για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου εκτινάχθηκαν έως και 15 εκατομμύρια δολάρια ανά ταξίδι με δεξαμενόπλοιο από τα λιμάνια της Βαλτικής στην Ινδία τον περασμένο χειμώνα, καθώς οι ναυλωτές χρεώνουν υψηλές τιμές λόγω του κινδύνου – αρκετές φορές πιο ακριβό από ό,τι στο παρελθόν.
Σημειώνεται πως οι τρεις ελληνικές εταιρείες διαχειρίζονται περισσότερα από 100 πετρελαιοφόρα, ικανά να χειριστούν σχεδόν όλες τις εξαγωγές πετρελαίου από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας Primorsk, Ust-Luga και Novorossiisk (περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι το μήνα ή 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).
Διαχειρίζονται επίσης στόλο από μικρότερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα.
«Ο σκιώδης στόλος μπορεί να μην είναι αρκεί για τη μεταφορά όλου του ρωσικού πετρελαίου», είπε ένας από τους traders που εμπλέκονται στη ρωσική ναυτιλία πετρελαίου, αναφερόμενος στην εμφάνιση στα τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία δεν καλύπτονται από δυτικά ασφάλιστρα.
Ανέφερε δε ως κύριο λόγο το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο ταξίδευε 8-10 εβδομάδες για να φτάσει στην Ασία, σε αντίθεση με δύο εβδομάδες πριν από τις κυρώσεις, όταν το πετρέλαιο πωλούνταν στην Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερα τάνκερ.
Ωστόσο, προς το παρόν η Ρωσία φαίνεται να τα καταφέρνει καθώς παρενέβησαν και άλλες ναυτιλιακές.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Ρωσία βασίζεται στη ναυτιλιακή της εταιρεία Sovcomflot και σε πολλές ελάχιστα γνωστές ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ, τις Σεϋχέλλες, την Γκάνα και άλλες τοποθεσίες.
Τα πλοία φέρουν σημαίες διαφορετικών κρατών από τη Λιβερία έως τα νησιά Κουκ.
9_46.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης