Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εξαγορά ακινήτου από την Trastor που μπορεί να είναι κενό αλλά και … μισθωμένο! - Αποτιμήσεις στον «αέρα»

Η εξαγορά ακινήτου από την Trastor που μπορεί να είναι κενό αλλά και … μισθωμένο! - Αποτιμήσεις στον «αέρα»
Η Trastor εταιρεία ακινήτων - η οποία ανήκει κατά 98,88% στην Τράπεζα Πειραιώς - λαμβάνει απόφαση σε Γενική Συνέλευση μετόχων για την αγορά ακινήτου από την Τράπεζα, έναντι 7 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Στα όρια συνεχίζει να κινείται η Τράπεζα Πειραιώς σε ότι αφορά τα συνδεδεμένα μέρη, ακριβώς όπως συνέβη με την Attica Συμμετοχών.
Η Trastor εταιρεία ακινήτων - η οποία ανήκει κατά 98,88% στην Τράπεζα Πειραιώς - λαμβάνει απόφαση σε Γενική Συνέλευση μετόχων για την αγορά ακινήτου από την Τράπεζα, έναντι 7 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, από τις καταστάσεις στο ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι, σύμφωνα με τα όσα πληροφόρησε η Trastor τον πρώτο εκτιμητή ( Δανός ) το μισθωτήριο του ακινήτου ( σ.σ Goldair Cargo ) έχει λήξει στα τέλη του 2020 και ως εκ τούτου “ εκτιμάται ως κενό”.
Σε δεύτερη έκθεση της εκτιμητικής εταιρείας “Αξίες” αναφέρεται ότι η Goldair Cargo έχει παραμείνει στο ακίνητο δίχως να έχει συνάψει νέα σύμβαση. Και τελικώς, η Goldair στις οικονομικές της καταστάσεις του 2022 ισχυρίζεται ότι, είχε μισθωτήριο 25,3 χιλ μηναίως με σύμβαση από το 2016 έως 1/6/2023. Σημειώνεται ότι, η Gοldair και Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζονται σε ανάπτυξη στο Θριάσιο Πεδίο.

Δανός και Αξίες δεν αποδέχονται καμία ευθύνη

Τι ακριβώς συμβαίνει σχετικά με την μίσθωση ; Όπως θα δούμε οι εκτιμητικές εταιρείες δεν αποδέχονται καμία ευθύνη για τα όσα τους πληροφορεί η Trastor. Η δεύτερη δε εκτίμηση από την εταιρεία “ Αξίες” με 7 εκατ. ευρώ μας πληροφορεί ότι, έχει λήξει το μισθωτήριο, αλλά η Goldair Cargo παραμένει στο ακίνητο, δίχως να έχει προβεί σε αναθεώρηση ή σύναψη νέου μισθωτηρίου. Και η εταιρεία “Αξίες” υιοθετεί επίσης “την ειδική παραδοχή ότι το ακίνητο είναι κενό και όπως προαναφέρθηκε, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ευθύνη σχετικά με την μίσθωση.
Από την πλευρά της, η Δανός Συνεργάτες ( Σεπτέμβριος 2023 ) εκτίμησε το ακίνητο, μετά από εντολή της Trastor, με αξία 7 εκατ. Ευρώ – και όπως σημειώνει “ το εν υπό εκτίμηση ακίνητο, συνολικής επιφανείας 17.060 τ.μ βρίσκεται επί της οδού Ξηροπήγαδου, στη θέση «Ξηροπήγαδο», εκτός σχεδίου πόλεως και εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Μάνδρας, στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας.”
Οι εγκαταστάσεις είναι ιδιοκτησίας της Κύπρου Leasing - θυγατρικής της Πειραιώς- και η Δανός Συνεργάτες σημειώνει ότι πηγή πληροφοριών ήταν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό εμπορικής μίσθωσης 1/11/2015. Σημειώνει δε ότι, “σύμφωνα με πληροφορίες του εντολέα, οι εγκαταστάσεις στο σύνολό τους είναι εκμισθωμένες στην Goldair Cargo, εταιρεία διεθνών μεταφορών και logistics, το μισθωτήριο ωστόσο έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2020. Επομένως στην παρούσα έκθεση εκτιμάται ως κενό”.
Στις φωτογραφίες, ωστόσο τις οποίες παραθέτει η εκτιμητική εταρεία διακρίνονται ευκρινώς τα χρώματα της εταιρείας μεταφορών Goldair.
Στην έκθεση εκτίμησης της, όμως, η Δανός Συνεργάτες προκειμένου να μην έχει νομικές επιπλοκές επισημαίνει ότι “Νομικά θέματα και συγκεκριμένα η ερμηνεία θεμάτων που σχετίζονται με τίτλους ιδιοκτησίας και μισθωτικές συμβάσεις είναι πιθανόν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αξία του ακινήτου. Όπου τυχόν έχουμε εκφράσει γνώμη σχετικά με νομικά θέματα που έχουν επίπτωση στην εκτίμηση, αυτή η γνώμη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον εντολέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αποδεχόμαστε καμία ευθύνη για την ορθή ερμηνεία της νομικής θέσης του εντολέα ή άλλων τρίτων μερών σε σχέση με την εκτίμηση.”

Τι αναφέρει η Goldair Cargo

Στις οικονομικές καταστάσεις ( 2022 ) της Goldair Cargo, οι ορκωτοί ελεγκτές της Σολ Crowe βεβαιώνουν ότι το υποκατάστημα στην θέση Ξεροπήγαδο είναι μισθωμένο ως “ ακίνητο (εμπορική αποθήκη) στην Μάνδρα Αττικής στην θέση Ξεροπήγαδο έναντι μηνιαίου μισθώματος 25.351,20. ευρώ. Η δε μίσθωση ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2016 και λήγει την 30η Ιουνίου 2023.

akinto.JPG
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης