Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Νέο πεδίο δραστηριότητας ανοίγουν οι προοπτικές των υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Cenergy: Νέο πεδίο δραστηριότητας ανοίγουν οι προοπτικές των υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Βόλο
Σχετικά Άρθρα
Oι δυο πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα σε θυγατρικές εταιρείες της Τέρνα και του Ομίλου Κοπελούζου φέρνουν πιο κοντά την μονάδα κατασκευής πυλώνων και πλωτήρων για πλωτά Αιολικά της Cenergy. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Βόλο, στις εγκαταστάσεις της Sovel, για την οποία ήδη η εταιρεία έχει ζητήσει την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και οι πρώτες κρούσεις προς τις τράπεζες. Το φιλόδοξο σχέδιο της εισηγμένης δεν θα αφορά μόνο την ελληνική αγορά – η οποία θα ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια - αλλά έχει ως στόχο τις εξαγωγές πρός την ευρωπαϊκή αγορά.
Για την παραγωγή των πυλώνων αλλά και των πλωτήρων θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία των θυγατρικών εταιρειών Ελληνικά Καλώδια ( παραγωγή καλωδίων για τις πλωτές ανεμογεννήτριες ) και της Σωληνουργεία Κορίνθου. Παράλληλα, όπως θα δούμε η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο για την επένδυση έχει εξετάσει και την συμμετοχή μικρότερων επιχειρήσεων του Βόλου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα cluster επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα του Νορβηγικού Cluster για τα πλωτά Αιολικά ( Νorwegian offshore Wind cluster. Η κατασκευή της βιομηχανοποιημένης μονάδας παραγωγής πυλώνων και πλωτήρων σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Sovel στο Βόλο, όπου υπάρχουν και λιμενικές εγκαταστάσεις.
Τα στοιχεία για την ελληνική αγορά των υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων τα οποία επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ είναι ενθαρρυντικά για το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και την βιομηχανία καθώς προβλέπουν αρχικές επενδύσεις ύψους 7,7 δις. ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυο πρώτες άδειες ισχύος 600 MW απαιτούν επενδύσεις αθροιστικά 1 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία «Αιολική πρόβατα Τραϊανουπόλεως ΜΑΕ.», θυγατρική εταιρεία της Τέρνα Ενεργειακή, χορηγήθηκε άδεια έρευνας συνολικής ισχύος 400 MW με διάρκεια 3 έτη από την έκδοση της.
Προσώρας, η Cenergy δεν έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας, καθώς για την διετία 2023-2024 διαθέτει ένα τεράστιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων άνω των 2 δισ. ευρώ και υλοποιεί τις επενδύσεις ύψους 80-90 εκατ. ευρώ ( καλώδια ) στα εργοστάσια της Fulgor , Σωληνουργεία και Θήβα. Επιπρόσθετα, ρόλο στην επενδυτική απόφαση έχουν και οι πρόσφατες αναταράξεις σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες ( Orsted, Siemens ) καθώς αναγκάστηκαν να λάβουν σημαντικές απομειώσεις σε επενδύσεις υπεράκτιων Αιολικών πάρκων και να αναβάλλουν σημαντικά projects.

Αποτελέσματα 9μήνου – 140, 4 εκατ. ευρώ ebidta εκτιμά η Optima

Eν τω μεταξύ σήμερα η Cenergy δημοσιεύει αποτελέσματα 9μηνου και η Optima εκτιμά καθαρά κέρδη τριμήνου 23,6 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Τα λειτουργικά κέρδη εκτιμώνται σε 54,3 εκατ. ευρώ από 43,1 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 9μηνου τα καθαρά κέρδη αναμένονται να διαμορφωθούν σε 47,1% σημειώνοντας άνοδο 6,9% και τα EBITDA σε 140, 4 εκατ. ευρώ ( άνοδος 48,2% ). Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει δώσει καθοδήγηση EBITDA ( 180-200 εκατ. ευρώ ) για την ολόκληρη χρήση του 2023, ένα ποσό το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί παρά τις πιέσεις τόσο στα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη, αλλά και τις αποτιμήσεις των αποθεμάτων. H κεφαλαιοποίηση της Cenergy ανήλθε χθες σε 1,3 δισ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης