Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο περισκόπιο ξένων επενδυτών η ΔΕΗ με επίκεντρο Ανανεώσιμες Πηγές, ισολογισμό και εξαγορές

Στο περισκόπιο ξένων επενδυτών η ΔΕΗ με επίκεντρο Ανανεώσιμες Πηγές, ισολογισμό και εξαγορές
Γιατί οι ξένοι θεωρούν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει μια από τις επιλογές του 2024;
Η αύξηση των λειτουργικών κερδών σε 1,5 δισ. ευρώ, η επέκταση στις ΑΠΕ αλλά και η εξαγορά της Κωτσόβολος έχουν βάλει την ΔΕΗ στο στόχαστρο των ξένων funds για το 2024, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, μετά τα θετικά αποτελέσματα 9μηνου αυξήθηκαν κατακόρυφα τα ερωτήματα ξένων διαχειριστών για την ΔΕΗ.
Η μετοχή της τελευταίας αυξήθηκε σχεδόν κατά 5% τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις με αυξημένο όγκο ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πραγματική ζήτηση εκτιμάται ότι, θα εκδηλωθεί εντός του Ιανουαρίου καθώς στα τέλη της χρονιάς δεν πραγματοποιούνται σοβαρές τοποθετήσεις ιδιαίτερα όταν είναι ανοικτό το πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πραγματοποιείται και μια έξοδος ορισμένων funds τα οποία συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου το 2021.
Γιατί, όμως, οι ξένοι θεωρούν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει μια από τις επιλογές του 2024;

Στις 24 Ιανουαρίου η διοίκηση της ΔΕΗ (κ. Γ. Στάσσης) θα παρουσιάσει σε επενδυτική ημερίδα στο Λονδίνο το νέο της επιχειρηματικό της πλάνο, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας και την απόκτηση ενός νέου δικτύου στην λιανική (Κωτσόβολος).

Το πρώτο πεδίο για το οποίο ενδιαφέρονται οι ξένοι επενδυτές είναι η επέκταση της ΔΕΗ και το πλάνο της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, γι αυτό δεν ήταν τυχαία η αναφορά της διοίκησης στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για την ισχύ των 670ΜW η οποία βρίσκεται εν λειτουργία, αλλά και για τα 1,3 GW τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή. Eκτός από το πλάνο στις ΑΠΕ, ο ισολογισμός της ΔΕΗ απέκτησε μια αυξημένη ορατότητα μετά από την αναφορά της διοίκησης για 1,5 δισ. ευρώ λειτουργική κερδοφορία.
Το 2023, θα συμπεριληφθεί η Enel Ρουμανίας η οποία θα προσφέρει στην ΔΕΗ ετησίως 300 εκατ. ευρώ ebidta, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από εγγυημένα έσοδα του δικτύου διανομής που περιλαμβάνεται στις εταιρείες που αποκτήθηκαν.

Το 2023, επίσης, όπως έχει δεσμευθεί η διοίκηση αναμένεται η διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.
Η εξαγορά επίσης της Κωτσόβολος θα αποτελέσει μέρος του νέου επιχειρηματικού πλάνου, καθώς η ΔΕΗ αναμένεται να προσφέρει υπηρεσίες και προϊόντα και σε νέους πελάτες καθώς ένα στα πέντε ελληνικά νοικοκυριά έχει αποκτήσει προϊόντα από την Κωτσόβολος τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για σταυροειδείς πωλήσεις μεταξύ των δυο εταιρειών, αλλά και επέκταση σε νέους τομείς καθώς η Κωτσόβολος είναι ο μεγαλύτερος πάροχος καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα (συνεργασία με Εθνική) ενω διαθέτει και ασφαλιστικά προϊόντα.

Eν τω μεταξύ, η θυγατρική της ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανακοίνωσε χθες 13/11/2023 ένα ακόμα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ανεβάζοντας τον αριθμό των μικρών υδροηλεκτρικών της θυγατρικής της ΔΕΗ σε 20 και τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ τους σε 88 MW.
Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) Μακροχώρι ΙΙ βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (δήμος Αλεξάνδρειας) και έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,84 ΜW.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διαθέτει 39 αιολικά πάρκα, 20 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 32 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 670 MW.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης