Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά τις τράπεζες η σκυτάλη στις εισηγμένες εταιρίες - Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις και χρηματιστηριακό παιχνίδι

Μετά τις τράπεζες η σκυτάλη στις εισηγμένες εταιρίες - Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις και χρηματιστηριακό παιχνίδι
Η άνοδος κεφαλαιοποιήσεων θα στηριχθεί και σε νέες εξαγορές
Με τα νέα κεφάλαια ύψους 1-1,4 δισ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι, θα εισρεύσουν με την πώληση του 20% ή 25% των μετοχών της Εθνικής και του 9% της Alpha Bank, θα αναθερμανθεί η ελληνική αγορά.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες, αν και τα νέα κεφάλαια θα δώσουν ώθηση, δεν θα είναι αρκετά, όταν μια σειρά εταιρειών παραμένει εκτός του πεδίου ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών εξαιτίας της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (500 εκατ. ευρώ και χαμηλότερα).
Άλλωστε, αρκετές από τις σημερινές εταιρείες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι αποτέλεσμα εξαγορών, συγχωνεύσεων είτε και υψηλής οργανικής ανάπτυξης σ ένα κλάδο.
Για να μεγιστοποιηθούν, δε, οι αποδόσεις των κεφαλαίων από τους νέους παίκτες στις τράπεζες θα απαιτηθεί ένας καινούργιος γύρος επενδύσεων.

Πως επεκτάθηκαν οι άλλοτε “μικρές” επιχειρήσεις;

Η Μυτιληναίος λ.χ με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ ενσωματώνει εντός της δυο ακόμα εισηγμένες την Αλουμίνιο της Ελλάδος, την ΜΕΤΚΑ ενώ από το 1999 όταν εισήλθε στην Παράλληλη αγορά, εκτός από την μεταλλουργία εξελίχθηκε σε παραγωγό και προμηθευτή ενέργειας ενσωματώνοντας κι άλλες επιχειρήσεις.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Cenergy η οποία με κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης ενός δυναμικού κλάδου, της πρώην Ελληνικά Καλώδια με την εταιρεία παραγωγής σωλήνων, της πρώην Σωληνουργεία Κορίνθου.
Η ΓΕΚ – Τέρνα στις κατασκευές προήλθε από την συνένωση ΓΕΚ και Τέρνα ενσωματώνοντας σειρά κατασκευαστικών εταιρειών.
Πρόσφατα, η Motor Oil, διεύρυνε τα μεγέθη της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την εξαγορά της Άνεμος.
Η ΔΕΗ, με τις εξαγορές στην Ρουμανία (Enel), αλλά και την Κωτσόβολος αποτελεί το πρώτο παράδειγμα του νέου κύκλου.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, οι εξαγορές δεν αποτελούν πανάκεια διότι οι εξαγορές δεν φέρνουν πάντοτε βιώσιμη επέκταση.
Υπάρχει και το επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο έφερε αποτελέσματα δίχως εξαγορές (Jumbo) καθώς η εταιρεία επεκτάθηκε αυστηρά στο αντικείμενο της χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια, δίχως δανεισμό.

Στα όρια

Παρά τις προαναφερόμενες εξαγορές οι κεφαλαιοποιήσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στα τέλη Νοεμβρίου στο Λονδίνο οι εισηγμένες παραμένουν σε όρια δραστηριοποίησης (500 εκατ. ευρώ και χαμηλότερα ) τα οποία είναι σχεδόν απαγορευτικά για τα κεφάλαια επενδυτών ανεπτυγμένων αγορών.
Παρά τις κινήσεις επέκτασης τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει και τον τελευταίο χρόνο, είναι ενδεικτικές είναι οι κεφαλαιοποιήσεις, όπως και τα χαμηλά ποσοστά ελεύθερης διασποράς σε ορισμένες από αυτές: Elvalhalcor 630,4 εκατ. ευρώ, Autohellas 615 εκατ., Ιntrakat 560 εκατ. ευρώ, Σαράντης 528 εκατ. ευρώ, Quest 587 εκατ. ευρώ, ΟΛΠ 541 εκατ. ευρώ, Ιntralot 522 εκατ. ευρώ, Οptima 521 εκατ. ευρώ, Epsilon Net Ideal 298 εκατ. ευρώ, ΕΧΑΕ 292 εκατ. ευρώμ ΟΛΘ 236 εκατ. ευρώ, Κρι- Κρι 283 εκατ. ευρώ, Dimand 197 εκατ. ευρώ, Ιντρακόμ 181 εκατ. ευρώ. κλπ
Αναπόδραστα, ο νέος κύκλος ο οποίος θα ξεκινήσει με τις πωλήσεις των πακέτων τραπεζικών μετοχών θα επιφέρει και νέες εξαγορές, συγχωνεύσεις προκειμένου η ελληνική αγορά σε δεύτερο στάδιο να διεκδικήσει την είσοδο της στις ανεπτυγμένες αγορές.
Κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων αλλά οι νέοι πρωταγωνιστές οι οποίοι θα διαβλέψουν νωρίτερα τα επερχόμενα σ όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Τα όρια άλλωστε τα οποία θέτουν διεθνείς οίκοι (FTSE) φαντάζουν σήμερα μακρινά και περίπλοκα, ωστόσο είναι μονόδρομος, είτε μέσω εξαγορών, είτε μέσω υψηλής οργανικής ανάπτυξης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης