Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η P&G και Unilever κρύβονται από το BN: Δεν απαντούν πως βγήκαν τα υπερκέρδη και τα κροκοδείλια δάκρυα

Η P&G και Unilever κρύβονται από το BN: Δεν απαντούν πως βγήκαν τα υπερκέρδη και τα κροκοδείλια δάκρυα
Η Unilever με παρελθόν στα πρόστιμα για  πιο σοβαρό αδίκημα
Σχετικά Άρθρα
Με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 140 δισ ευρώ η P&G και η Unilever έχουν υπό τον έλεγχο τους τα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα ως δύο ισχυρές εμπορικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο που «αγγίζει» τα 700 εκατ. ευρώ και μεταφράζεται σε εκατοντάδες προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των καταναλωτών από τρόφιμα , καλλυντικά και απορρυπαντικά.
Με την αναγγελία των προστίμων από το υπουργείο Ανάπτυξης οι δύο πολυεθνικοί όμιλοι αδιαφόρησαν στα ερωτήματα που έθεσε το ΒΝ  τόσο προς  την «ΠΡΟΚΤΕΡ& ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».η οποία μας είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο.
Η «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» μετά την αδυναμία μας να έχουμε μία άμεση τηλεφωνική επικοινωνία.

Υποχρεωθήκαμε να στείλουμε email από την περασμένη εβδομάδα χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια επικοινωνία.
Η διοίκηση της εταιρείας «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» ανάρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της χωρίς όμως να δίνει το δικαίωμα να υποβληθεί μία ή και περισσότερες ερωτήσεις.

«Μικρό» το πρόστιμο σε σχέση με τα κέρδη τους.


Ωστόσο η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες εκτός από τα πρόστιμα ύψους 1 εκατ ευρώ ανά εταιρεία
Για την «ΠΡΟΚΤΕΡ& ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» αντιστοιχεί στο 7% των συνολικών καθαρών κερδών που ανήλθαν στα 14,1 εκατ. ευρώ και για «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE» είναι το 5% των καθαρών κερδών αφού ανήλθαν στα 20,8 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά  του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό των κωδικών που παραβίασαν το άρθρο 54 το νόμου.  

Τα κροκοδείλια δάκρυα της Ελαΐς Unilever Hellas

Η Ελαΐς Unilever Hellas στην ανακοίνωσή της για το πρόστιμο  δεν δικαιολογεί την  εκτόξευση του EBITDA κατά 133% , όπως και την άνοδο κατά 71% των καθαρών κερδών  που ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ από 12,1 εκατ. ευρώ το 2021.  
Ο πρόεδρος Andrew John Kennedy
κατανοεί  το σκεπτικό της υπουργικής απόφασης σχετικά με τη διατήρηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους, αλλά διαφωνεί με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο, μη λαμβάνοντας υπόψιν βασικές παραμέτρους του τρόπου λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και των λογιστικών προτύπων.
Ως εκ τούτου θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αμφισβητηση του προστίμου.
Η Ελαΐς Unilever Hellas είναι πολύ πιθανό να κινηθεί με προσφυγή στο ΣτΕ κατά του άρθρου 54 που ορίζει τον μαθηματικό τύπο μεταβολής του περιθωρίου κέρδους.
Αν επιλέξει το δρόμο προς το Διοικητικό Εφετείο θα έχει αποδεχθεί στην ουσία το πρόστιμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Η Ελαΐς Unilever Hellas ..ξέρει από πρόστιμα αφού βρέθηκε να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά μαργαρίνης.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επί προεδρίας Δημητρίου Κυριτσάκη και την εισήγηση της διεύθυνσης  ανταγωνισμού  επέβαλε πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ το 2018.
 
«Μας πήραν τα δάκρυα» με την ανακοίνωση της Ελαΐς Unilever Hellas

Αναφέρει μεταξύ άλλων Η Ελαΐς Unilever Hellas, συνεπής στην υπεύθυνη προσέγγιση προς τους καταναλωτές και τους συνεργάτες της, αναγνώρισε εξαρχής την πίεση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και έλαβε τη συνειδητή απόφαση να μην μετακυλήσει μεγάλο ποσοστό του επιπλέον κόστους παραγωγής και λειτουργίας της, εις βάρος της κερδοφορίας της εταιρείας μας, προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές και τους μεταπωλητές λιανικού εμπορίου. Αυτό καταγράφεται και στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, από το 2021 και μετά, και αποτυπώνεται και στα στοιχεία που παρατέθηκαν στις ελεγκτικές αρχές για το σύνολο των προϊόντων-κατηγοριών που συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για το «Καλάθι του νοικοκυριού».
Μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε το σημαντικό ζήτημα του αυξημένου κόστους, και θα συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς όφελος των καταναλωτών και του κλάδου του λιανικού εμπορίου.
Η Ελαΐς Unilever Hellas, μας ενημερώνει ότι έχει ήδη προγραμματίσει και ενημερώσει τους συνεργάτες της από αρχές Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει, με πάνω από 80 γνωστούς κωδικούς προϊόντων από όλες τις κατηγορίες της, στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» του Υπουργείου Ανάπτυξης , τα οποία πιθανότητα  θα βγουν στα ράφια  των σούπερ μάρκετ από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης να αντικαταστήσει το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε ότι έρχονται και άλλα πρόστιμα σε πολυεθνικούς ομίλους με ανάλογες παραβάσεις περί αθέμιτης κερδοφορίας. Τα  οφέλη για τους καταναλωτές θα ήταν πιο άμεσα αν το πρόστιμο είχε μετατραπεί σε δήλωση πάνω στα προϊόντα της που αναγράφεται ότι η εταιρεία πήρε από την τσέπη  των νοικοκυριών  περισσότερα χρήματα από ότι είχε δικαίωμα.(!)

Τα μερίσματα των δυο πολυεθνικών  


Η  Ελαΐς Unilever Hellas αποφασισε  τη διανομή μερισμάτων ύψους 19.510.000 προερχόμενα από κέρδη  της χρήσης  του 2021. Να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη  για την οικονομική χρήση του 2022 με τη βίαιη άνοδο  των τιμών ανήλθαν στα 20,8 εκατ. ευρώ από 12,1 εκατ το 2021. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του ΒΝ είχαμε αναφέρει ότι η  Procter & Gamble Hellas έδωσε μέρισμα ύψους 235,65 ευρώ ανά μετοχή. Το συνολικό ποσό που θα δώσει στους μετόχους  της εταιρείας ανέρχεται σε 17,4 εκατ. ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης