Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι θα παρουσιάσει στις 24 Ιανουαρίου 2024 η ισχυροποιημένη ΔΕΗ; - Πως θα κινηθεί το αμερικανικό CVC που ελέγχει το Skroutz

Τι θα παρουσιάσει στις 24 Ιανουαρίου 2024 η ισχυροποιημένη ΔΕΗ; - Πως θα κινηθεί το αμερικανικό CVC που ελέγχει το Skroutz
Τι θα συμβεί με Kωτσόβολος – Skroutz  στο οποίο το αμερικανικό CVC κατέχει άνω του 30%;
Σχετικά Άρθρα
Μια νέα επιχείρηση κοινής ωφέλειας με 9 εκατ. πελάτες (Enel Ρουμανίας) 1,5 δισ. λειτουργικά κέρδη το 2023, αλλά και πάροχος οικιακών λύσεων (Κωτσόβολος) πρόκειται να παρουσιαστεί στην επενδυτική ημερίδα στις 24 Ιανουαρίου εκεί όπου η διοίκηση της ΔΕΗ θα ξεδιπλώσει το νέο της επιχειρηματικό πλάνο.
Η απόκτηση της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ έναντι τιμήματος 179 εκατ. ευρώ ή 156 εκατ. λίρες – όπως δήλωσε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η βρετανική Currys – δεν προσθέτει απλώς 733 εκατ. ευρώ και 49 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη (χρήση 1/5/2022 – 30/4/2023).
Η ελληνική επιχείρηση κοινής ωφέλειας μετατρέπεται σε πάροχο υπηρεσιών και λύσεων για το σπίτι ο οποίος θα προσφέρει, κυρίως, τις ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, τα κλιματιστικά, πάνελ και οτιδήποτε αφορά ηλεκτρικές συσκευές και συνδέσεις για ένα σπίτι.
Η ΔΕΗ, εκτός από το μερίδιο της στους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος (73%) απέκτησε μια επιχείρηση στην οποία το 78% των ελληνικών νοικοκυριών προχώρησαν σε συναλλαγή από τον Κωτσόβολο τα τελευταία πέντε χρόνια όπως ανακοίνωσε η Currys.
Όλα αυτά τα σημαντικά δεδομένα περνάνε στην ΔΕΗ δίχως χρέος καθώς η εξαγορά χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια.

CV: Skroutz – Κωτσόβολος;

Mια ενδιαφέρουσα πτυχή της εξαγοράς Κωτσόβολος από την ΔΕΗ είναι τι θα πράξει ο εκ των βασικών της μέτοχος (10%) CVC με το Skroutz στο οποίο κατέχει ποσοστό άνω του 30%.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία είναι μέτοχος το CVC θα μπορούσε να συμπράξει με την Kωτσόβολος ή ακόμα και να αποκτηθεί ένα ποσοστό σ αυτήν.
Εξάλλου, στο διαγωνισμό της Currys είχε κατέβει η πλατφόρμα Shopflix, συμφερόντων του κ. Ε. Μαρινάκη.
Το τι θα συμβεί θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες και από το πως θα διαχειριστεί την Κωτσόβολος η ΔΕΗ;
Eπιπλέον εκτός από την άμεση εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ - το οποίο προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.- η ΔΕΗ αποκτά πολλαπλασιαστικές δυνατότητες σταυροειδών πωλήσεων, συνεργειών όχι μόνο στην ενέργεια ενω διατηρεί το πλεονέκτημα της έναντι ανταγωνισμού, σ ότι αφορά το δίκτυο και την εξυπηρέτηση καταναλωτών.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, επειδή επιχειρήσεις όπως η Κωτσόβολος τείνουν να μετατρέπονται σε on line δίκτυα, η ΔΕΗ θα χρειαστεί να καθορίσει εξαρχής πώς θα λειτουργήσει εντός της η Κωτσόβολος.

Οι παροχές λύσεων στις εταιρείες κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη

Πολλές εταιρείες κοινής ωφελείας στη δυτική Ευρώπη έχουν εξελιχθεί σε παρόχους υπηρεσιών και λύσεων για το σπίτι, προσφέροντας επίσης συσκευές σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για να βοηθήσουν την υιοθέτηση νέων οικιακών υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, η EDF, η αντίστοιχη ΔΕΗ της Γαλλίας, συνεργάζεται με τρίτο συνεργάτη (ονόματι BOXT) για την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών, λεβήτων, πάνελ κ.λπ. ,εξυπηρετώντας τη στρατηγική της EDF να κερδίσει μερίδιο αγοράς στον τομέα του «συνδεδεμένου σπιτιού».
Αντίστοιχα, η British Gas χρειάστηκε μια δεκαετία και μερικές μικρές εξαγορές στο ενδιάμεσο (όπως π.χ. της AlertMe, μιας επιχείρησης λύσεων Smart Home για 100 εκατομμύρια δολάρια το 2015) προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών ενός ολοκληρωμένου παίκτη λύσεων για το σπίτι, και πλέον προσφέρει υπηρεσίες εγγύησης και επισκευής για ηλεκτρικές συσκευές, ασφάλιση σπιτιού κ.λπ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης