Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών πάρκων 26 ΜW στην Kύπρο από την Helleniq Energy

Νέα εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών πάρκων 26 ΜW στην Kύπρο από την Helleniq Energy
Τα 2 προηγούμενα πάρκα ισχύος 15 MW είχαν εξαγοραστεί έναντι 26 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σε 382 MW θα ανέλθει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Helleniq Renewables, θυγατρικής της Helleniq Energy, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, όταν θα ολοκληρωθεί και η χθεσινή 30/10/2023 δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 26 MW, με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 43mw.
Πρόκειται για πέμπτη διεθνή εξαγορά σε ΑΠΕ ενώ στην Κύπρο η συνολική ισχύς ανέρχεται πλέον σε 41 MW.
Για μια ακόμα φορά, όπως συμβαίνει συνήθως με τις εταιρείες ενέργειας, οι εισηγμένες εταιρείες δεν προχωρούν σε ανακοίνωση των τιμημάτων – επειδή δεν έχει διαμορφώσει σχετικό πλαίσιο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – και οι πληροφορίες για τους επενδυτές έρχονται ετεροχρονισμένα με την επόμενη δημοσίευση τριμηνιαίων καταστάσεων.
Και η Helleniq Energy δεν ανακοίνωσε το τίμημα εξαγοράς - αν και επρόκειτο για δεσμευτική συμφωνία - ωστόσο στην πρόσφατη εξαγορά στην Κύπρο (Μαϊος 2023) των φωτοβολταϊκών ισχύος 15 MW ανέφερε συνολικό τίμημα εξαγοράς 26 εκατ. ευρώ (ήτοι 1,7 εκατ. ευρώ ανά MW) και επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την κατάσταση εξαμήνου, συνεπώς ένα ανάλογο κόστος έχει η χθεσινή εξαγορά. Οι δυο εταιρείες οι οποίες είχαν εξαγοραστεί από την Helleniq Energy ήταν η Res Zeus Εlectricity και η Solight Electircity. Η χθεσινή συμφωνία εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου τριμήνου 2024, με την οριστική μεταβίβαση των μετοχών και την έναρξη εμπορικής λειτουργίας των 6 πάρκων.

Έργα ισχύος 4 GW σε διάφορα στάδια – άνω των 100 εκατ. ebidta το 2025

Εκτός της σημερινής εγκατεστημένης ισχύος των 356 MW, η θυγατρική της Ηelleniq Energy στις ΑΠΕ διαθέτει έργα 4 GW σε φωτοβολταϊκά, Αιολικά Πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η θυγατρική Helleniq Renewables στην οποία πρόσφατα αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο κατά 74 εκατ. ευρώ, στο εξάμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών 25,5 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 20,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ.
Σε πρόσφατη έκθεση της, η Eurobank Equities υπολογίζει ότι ο στόχος της εισηγμένης για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW το 2025 θα αυξήσει τα λειτουργικά κέρδη της Helleniq Energy από τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για υψηλότερα περιθώρια διύλισης τα ebidta για το 2023 εκτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ, γι' αυτό και η χρηματιστηριακή έδωσε νέα τιμή – στόχο τα 9,4 ευρώ ανά μετοχή.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης