Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εκτίναξη - Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στο 9μηνο 2023 για τον ΟΠΑΠ

Εκτίναξη - Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) στο 9μηνο 2023 για τον ΟΠΑΠ
Τι δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς τζόγου για το 9μηνο
Ο διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης της διαδικτυακής αγοράς στοιχήματος, αλλά και τα καθαρά έσοδα προ εισφορών της αγοράς τζόγου στο οκτάμηνο υποδεικνύουν ότι ο ΟΠΑΠ στο 9μηνο θα βρίσκεται κοντά στο 80% των εκτιμήσεων των αναλυτών για την λειτουργική κερδοφορία ολόκληρης της φετινής χρήσης (EBITDA  770 εκατ. ευρώ)

Στο οκτάμηνο 2023 (Ιανουάριος- Αύγουστος) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΠ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) που αναλογούν στον ΟΠΑΠ εκτιμώνται σε 1,2 δισ. ευρώ, δίχως να περιλαμβάνεται ο Σεπτέμβριος, ενώ στο περσινό 9μηνο τα καθαρά έσοδα προ εισφορών του ΟΠΑΠ ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, μέχρι τον Αύγουστο, στα πρακτορεία και VLTS του ΟΠΑΠ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών ανήλθαν σε 881,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 7%.

Από τα λαχεία προήλθαν άλλα 72 εκατ. ευρώ, τον Ιππόδρομο 5,2 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο της διαδικτυακής αγοράς τα μεικτά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 553, 2 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 20%.
Δεδομένου, ότι ο ΟΠΑΠ, μέσω της Stoiximan κατέχει τουλάχιστον το 50% της αγοράς τότε προστίθενται άλλα 276 εκατ. ευρώ.
Και η ανάπτυξη αφορά τόσο το διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα όσο και τα υπόλοιπα παιχνίδια του διαδικτύου.
Τα τελευταία εμφανίζουν αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης με το διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα.
Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης των διαδικτυακών εταιρειών, αλλά και τα μεικτά έσοδα από το επίγειο δίκτυο και VLTS παραπέμπουν σε μια ισχυρή κερδοφορία για τον ΟΠΑΠ η οποία πέρυσι αυξήθηκε κατά 60,7% στα 288,6 εκατ. ευρώ.
Εφόσον συνεχιστεί και φέτος αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης τότε ο Οργανισμός στο 9μηνο θα πλησιάσει τις εκτιμήσεις αναλυτών ( Eurobank Equities ) οι οποίοι προέβλεπαν λειτουργικά κέρδη 770 εκατ. ευρώ.

Διανομή 349 εκατ. ευρώ – καθαρό μέρισμα 0,9516 στις 9 Νοεμβρίου 2023 

Η ισχυρή κερδοφορία του ΟΠΑΠ στο 9μηνο, αλλά και η έναρξη της νέας λοταρίας από τις αρχές του 2024 αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την υψηλή μερισματική απόδοση του ΟΠΑΠ (άνω του 6%).
Στις 9 Νοεμβρίου, ξεκινά η πληρωμή του προσωρινού μερίσματος προς τους μετόχους του ΟΠΑΠ, ύψους 1 ευρώ (μεικτό).
Μετά την φορολογία του 5% και την αφαίρεση 2,4 εκατ. ίδιων μετοχών οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα εισπράξουν 349 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 174 εκατ. ευρώ αφορούν τους βασικούς μετόχους του ΟΠΑΠ ( Valea Foundation).

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης