Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Intralot: Τέσσερις αγορές συν μια καινοτομία μετά την αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ

Intralot: Τέσσερις αγορές συν μια καινοτομία μετά την αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ
H ελληνική πολυεθνική, βρίσκεται σε short list σε διαγωνισμούς στην Αυστραλία (Τls), Βραζιλία, και N. Aφρική όπου συμμετέχει σε κοινοπραξία
Με την τεχνολογία ως προστιθέμενη αξία, η Intralot, προετοιμάζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 135 εκατ. ευρώ να λειτουργεί σε τέσσερις διακριτούς πυλώνες όπου ήδη βρίσκεται μέσα στην πρώτη τριάδα των παρόχων gaming παγκοσμίως μαζί με την SGI και την IGT.
Στην αγορά των λοταριών, όπου δεν έχει εμφανίσει ποτέ μείωση διατηρείται μια σταθερή ανάπτυξη της τάξεως 4,5-5% ετησίως, με το 50% των λειτουργικών κερδών της Ιntralot να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Εκεί η Intralot διαθέτει 14 συμβόλαια λοταριών και μέσα στα επόμενα χρόνια θα διεκδικήσει 15 συμβόλαια που λήγουν με μεγέθη μεταξύ 800 εκατ ευρώ – 2,5 δις. ευρώ.
Επιπλέον, η ελληνική πολυεθνική, βρίσκεται σε short list σε διαγωνισμούς στην Αυστραλία (Τls), Βραζιλία, και N. Aφρική όπου συμμετέχει σε κοινοπραξία.
Η αμερικανική αγορά λοταριών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intralot Inc στις ΗΠΑ κ. Ν. Νικολακόπουλο διαθέτει σοβαρά εμπόδια εισόδου σε νέους παίκτες καθώς οι υφιστάμενοι τρείς πάροχοι κτίζουν στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις πολιτείες.
Η δεύτερη αγορά, είναι αυτή των συστημάτων εποπτείας ελέγχου (VLTS, Slotmachines), όπου υπάρχουν 600 χιλ. μηχανήματα μη ελεγχόμενα και η Ιntralot διαθέτει ένα πλεονέκτημα καθώς η πλατφόρμα της συνδέει διαφορετικές τεχνολογίες φέρνοντας αποτέλεσμα (φόροι) για τις πολιτείες.
Ακόμα πιο υποσχόμενη είναι η αγορά της ψηφιακής λοταρίας, όπου στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μόνο το 7% σε μια συνολική αγορά, ύψους 107 δισ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα ποσοστά είναι άνω του 20% στην Αγγλία, 20% σε Ιταλία και 60-70% στις Σκανδιναβικές χώρες.
Η τέταρτη αγορά του αθλητικού στοίχηματος, λόγω των υψηλών εξόδων προώθησης δεν αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο η Intralot την αναπτύσσει στις πολιτείες όπου υπάρχει η υπάρχουσα δομή των λοταριών.
Εκτός από τις τέσσερις αγορές το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η νέα καινοτομία στην τεχνολογία των λοταριών με προϊόν που θα λανσαριστεί στις αρχές του 2024.
Η Ιntralot έχει ήδη κατοχυρώσει μια πατέντα για τα γρήγορα παιχνίδια λοταρίας (άμεσης απόδοσης) μέσω της οποίας οι παίκτες θα έχουν την δυνατότητα στοιχηματισμού σε πολλαπλές λοταρίες.
Ήδη, η Intralot βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ομοσπονδία για τις αδειοδοτήσεις με τα έσοδα από το νέο προϊον να είναι επαναλαμβανόμενα.

Η δομή της αύξησης

Από σήμερα έως τις 26 Οκτωβρίου είναι η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου (με αναλογία για κάθε μια παλαιά 0,62 νέες μετοχές με τιμή διάθεσης 0,58 ευρώ) ενω τα δικαιώματα θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο από σήμερα έως τις 23 Οκτωβρίου.
Η αύξηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Νοεμβρίου και οι νέες μετοχές θα εισαχθούν πρός διαπραγμάτευση στις 7 Νοεμβρίου.
Η μετοχική σύνθεση μετά την αύξηση κεφαλαίου, θα είναι 27% Standard General (Kορεάτης Soo Kim), η Alpha Choice 20% (Σ. Κόκκαλης), η Intracom holdings 7% και ο εφοπλιστής Γ. Μουνδρέας 4% ενω το υπόλοιπο ποσοστό θα είναι στην διασπορά με συμμετοχή ξένων θεσμικών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν καθώς με την επιστροφή σε θετικά κεφάλαια η μετοχή εξέρχεται της επιτήρησης.
Τα ποσά με τα οποία συμμετέχουν στην αύξηση είναι Σ. Κόκκαλης 2 εκατ. ευρώ, Soo Kim 23 εκατ. ευρώ, Intracom Holdings 25 εκατ. ευρώ, και Γ. Μουνδρέας 17 εκατ. ευρώ.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου, θα ακολουθήσει η έκδοση εταιρικού ομολογιακού δανείου, ύψους 130 εκατ. ευρώ καθώς και ένα κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ από 5 ελληνικές τράπεζες.
Το περιθώριο κέρδους Ebidta ανέρχεται στο 38%, ενω μετά την αποπληρωμή του δανεισμού ο δείκτης καθαρού δανεισμού πρός Ebidta θα μειωθεί στο 2,6.
Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι, η Intralot μέσω των ταμειακών ροών την διετία 2023-2024 στοχεύει να αποπληρώσει άλλα 50 εκατ. ευρώ μειώνοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης