Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανατροπή από Άρειο Πάγο: Αναίρεση στο βούλευμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie

Ανατροπή από Άρειο Πάγο: Αναίρεση στο βούλευμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie
Η τελική απόφαση θα ληφθεί πάντως από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει εάν θα πρέπει να αναιρεθεί ή όχι βούλευμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων
Σχετικά Άρθρα

Αναίρεση στο βούλευμα με το οποίο είχαν αποδεσμευτεί τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie άσκησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης.
Αναλυτικότερα, οι συνήγοροι οι οποίοι εκπροσωπούν τους ζημιωθέντες επενδυτές της εν λόγω εταιρείας είχαν καταθέσει αίτηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος που ενέκρινε την αποδέσμευση των δεσμευθέντων υπέρ του Δημοσίου, αλλά και των ιδιωτών επενδυτών περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie.
Ο κ. Ζήσης έκανε δεκτή την αίτηση και άσκησε την υπ'αριθ. 56/2023 αναίρεση του βουλεύματος.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί πάντως από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει εάν θα πρέπει να αναιρεθεί ή όχι βούλευμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη κατά των κατηγορουμένων στην υπόθεση της FOLLI ξεκίνησε στις 19-06-23 και διεκόπη για τις 14-09-2023, όπου επανυποβλήθηκαν οι δηλώσεις Υποστήριξης της Κατηγορίας, που κατά την δικάσιμο στις 27-09-23 (έγιναν δεκτές όλες, πλην αυτής της Folli Follie Α.Ε.)

Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία γίνεται λόγος:

1) Οικόπεδο εμβαδού 497 τμ στο Ν. Ψυχικό (Παύλου Νιρβάνα αρ. 2)
2) Αγροτεμάχια έκτασης 316 και 334 τμ στο Κορωπί Αττικής, στη θέση «ΣΚΑΡΠΕΖΑ» ή «ΣΚΑΡΠΙΖΑ», εντός σχεδίου πόλης, και αγροτεμαχίου έκτασης 13.883.33 τμ επίσης στο Κορωπί, στη θέση «ΣΚΑΛΑ», επί της Κορωπίου-Βάρης
3) Οικόπεδο 41,14 τμ με ισόγειο κατάστημα των ιδίων τετραγωνικών στα Φηρά της Σαντορίνης
4) Οριζόντια ιδιοκτησία 2ου ορόφου, εμβαδού 1.110,790 τετραγωνικών, στη Γλυφάδα (Λεωφόρος Βουλιαγμένης 96)
5) Γεωτεμάχιο 16.175 τμ με κτίσμα δύο ορόφων εμβαδού 3.819.03 τμ στον Άγιο Στέφανο
6) Γεωτεμάχιο με δύο κτίσματα στον Δήμο Διονύσου στη βιομηχανική περιοχή Άγιου Στέφανου
7) Ακίνητο 687 τμ στο Κορωπί 9θέση «ΣΚΑΛΑ»)
8) Ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ με δικαιούχο την εταιρεία, προερχόμενο μέσω εμβάσματος από τράπεζα στη Βουλγαρία με την αιτιολογία «Dividend Distribution» (καταβολή μερίσματος)
9) Ποσό 1.087.000 ευρώ με δικαιούχο την εταιρεία, υπόλοιπο λογαριασμού στην τράπεζα J. Safra Sarasin (υποκατάστημα Λονδίνου).

Πέρασαν ήδη 5 χρόνια...

Πέντε χρόνια πέρασαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και σχεδόν δύο χρόνια μετά την έγκριση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών του Σχεδίου Εξυγίανσης για τη Folli Follie.
Στην ογκωδέστατη δικογραφία για την υπόθεση καταγράφονται κατηγορίες όπως «χειραγώγηση μετοχής», «παραποιημένοι οικονομικοί ισολογισμοί», «πλαστογραφία», «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», με φερόμενους ως επικεφαλής τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Το σκάνδαλο

Ήταν Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, όταν το fund QCM αποκάλυπτε το μεγαλύτερο οικονομικό και χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία. Με μια έκθεση – κόλαφο που έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική αγορά, ο επικεφαλής του αμερικανικού Fund, Γκάμπριελ Γκρέκο ξεσκέπασε την «μεγάλη απάτη» και έδωσε το «έναυσμα» για να αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πτυχές της υπόθεσης.
Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. Η προσποιητή -όπως αποδείχθηκε εκ των υστερών- οργισμένη αντίδραση των ιδιοκτητών που αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του QCM, κάνοντας μάλιστα λόγο για «οργανωμένο σχέδιο κερδοσκόπων» δεν στάθηκε ικανή να καθησυχάσει τους φόβους του επενδυτικού κοινού. Άλλοι μεν έσπευσαν να ξεπουλήσουν δίχως αύριο, αλλά και αρκετοί τοποθετήθηκαν στα χαμηλά, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα όσα έλεγε η τότε διοίκηση της Folli.
Τελικά, η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη στις 25 Μαΐου του 2018 εν μέσω πολλών συζητήσεων που ακόμη και σήμερα, προκαλούν ερωτήματα για την διαχείριση της υπόθεσης από τις εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές.

Πρόστιμα φωτιά

Λίγο αργότερα ήρθαν και οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη από ζημιωθέντες επενδυτές και μετόχους, ενώ ο οικονομικός εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης στο τέλος του 2018 μεταξύ άλλων για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον Δημήτρη, την Κατερίνα και τον μοναχογιό τους και CEO της εταιρείας, Γιώργο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο.
Τον φθινόπωρο του ίδιο έτους, ήρθε το πόρισμα της Alvarez & Marsal που απέδειξε τις χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη και στα χαλκευμένα που παρουσίαζε ο όμιλος. Γεγονός που ήρθε να καταδείξει το μέγεθος της απάτης. Εκτιμάται ότι οι μέτοχοι μειοψηφίας και οι ομολογιούχοι της εταιρείας απώλεσαν περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Βαρύτατα ήταν και τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπολογίζεται πως καταλόγισε πάνω από 20 εκατ. ευρώ στους κατηγορούμενους μεταξύ άλλων για χειραγώγηση της αγοράς που σχετίζεται με τον «εξωραϊσμό» των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας

Από την φυλάκιση στην… αποφυλάκιση

Το φθινόπωρο του 2020, δυόμιση χρόνια Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παίρνουν το δρόμο για την φυλακή, μετά τις πολύωρες απολογίες τους στην ανακρίτρια που ερευνούσε το σκάνδαλο. Η σύζυγος και μητέρα αντίστοιχα, Καίτη Κουτσολιούτσου αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.
Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2023 λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους ανοίγει η πόρτα της φυλακής για Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση απομάκρυνσης από τον Νομό Αττικής και εμφάνιση το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης