Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν ελέγχεται η αθέμιτη κερδοφορία - Το αποκαλυπτικό έγγραφο της υπηρεσίας ελέγχου του ΥΠΑΝ

Αποκάλυψη: Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν ελέγχεται η αθέμιτη κερδοφορία - Το αποκαλυπτικό έγγραφο της υπηρεσίας ελέγχου του ΥΠΑΝ
Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει ξεπεράσει τα 15 ευρώ και ορισμένοι εταιρείες εμφανίζουν τιμή πάνω από τα 16 ευρώ το λίτρο
Σχετικά Άρθρα
Σε αγορά δύο ταχυτήτων διαμορφώνεται η λιανική αγορά ελαιολάδου όταν το Υπουργείο Ανάπτυξης με δύο υπουργικές αποφάσεις βάζει στο απυρόβλητο την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου η οποία μπορεί να .. τρέχει χωρίς κανέναν περιορισμό και κυρίως εξαιρείται από τους ελέγχους για τη μεταβολή του μεικτού περιθωρίου κέρδους.
Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει ξεπεράσει τα 15 ευρώ και ορισμένοι εταιρείες εμφανίζουν τιμή πάνω από τα 16 ευρώ το λίτρο.
Το δοχείο των 5 λίτρων κοστίζει 80 ευρώ όταν τον περασμένο Ιούνιο η τιμή του ήταν στην περιοχή των 50 ευρώ.
Η πρώτη ποιότητα ελαιολάδου ως έξτρα παρθένο εμφανίζει οξύτητα μικρότερη του 0,8% ενώ η δεύτερη κατηγορία σε οξύτητα κινείται σε υψηλότερα επίπεδα αλλά προσφέρετε σε πιο χαμηλή τιμή σε σχέση με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Τα νοικοκυριά με «χοντρό» πορτοφόλι και με οικονομική ευρωστία θα φάνε το καλό και εύγευστο λάδι ενώ τα νοικοκυριά με μικρές οικονομικές δυνατότητες θα συμβιβαστούν με κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο το οποίο θα έχει ως κριτήριο την τιμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ενεργειακή κρίση ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδότησε όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση με οριζόντιες επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης βγάζει από τους ελέγχους το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διότι το «καλό» ποιοτικό λάδι δεν φτάνει για όλα τα νοικοκυριά και κυρίως να δικαιολογείται η άνοδο της τιμής από τα 50 ευρώ στα 80 ευρώ σε διάστημα δύο μηνών.
Το BN έχει στα χέρια το επίσημο έγγραφο κρατικής υπηρεσίας ελέγχου προϊόντων της αγοράς με το οποίο ενημερώνει τον καταναλωτή ότι η πορεία της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία των προϊόντων που ελέγχονται για αθέμιτη κερδοφορία όπως και για τη μεταβολή του μεικτού περιθωρίου κέρδους.
Το υπηρεσιακό έγγραφο επικαλείται δύο υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο με την αρμόδια υπάλληλο να προσδιορίζει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν εντάσσεται στον πίνακα του άρθρου 7 που περιλαμβάνει το παρθένο ελαιόλαδο.
Τα «καλό» ελαιόλαδο θα έχει μία τιμή που θα είναι απλησίαστη για τα μεσαία και μικρά νοικοκυριά με οικονομικούς όρους τα οποία θα επιλέγουν το προϊόν με βάση την τιμή του.

Κατά την άποψη του bankingnews οι ελαιοπαραγωγοί επί 10ετίες έδιναν άνιση μάχη επιβίωσης, οι τιμές του ελαιολάδου πλησιάζουν πλέον τις δίκαιες τιμές. 

ladi_eggrafo.JPG
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης