Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πρωτοφανές από ΤΑΙΠΕΔ: Απέκλεισε τις ελληνικές τράπεζες από την αναδοχή του Ελ. Bενιζέλος και τώρα τις καλεί για το δίκαιο της τιμής

Πρωτοφανές από ΤΑΙΠΕΔ: Απέκλεισε τις ελληνικές τράπεζες από την αναδοχή του Ελ. Bενιζέλος και τώρα τις καλεί για το δίκαιο της τιμής
Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να προσλάβει πιστωτικό ίδρυμα ή Ε.Π.Ε.Υ. ως ανεξάρτητο σύμβουλo
Σχετικά Άρθρα
Μια πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου για την τιμολόγηση χρηματιστηριακής συναλλαγής δημοσιεύει... μηνιαίως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας.
Η τελευταία πρόσκληση (9 Οκτωβρίου 2023), όπως προκύπτει από το αγγλικό κείμενο της προκήρυξης, αφορά την δημόσια προσφορά μετοχών για την Δημόσια προσφορά μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με την πρόσκληση "Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να προσλάβει πιστωτικό ίδρυμα ή Ε.Π.Ε.Υ. ως ανεξάρτητο σύμβουλο, για να γνωμοδοτήσει στο Ταμείο αναφορικά με το:
α. εάν η διαδικασία που ακολουθεί το Ταμείο για μία Χρηματιστηριακή Συναλλαγή που θα καθοριστεί από το αυτό σε εύθετο χρόνο είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για παρόμοιες χρηματιστηριακές συναλλαγές, και
β. δεδομένης μιας θετικής γνώμης για το σημείο α. ανωτέρω, εάν η τιμή ανά μετοχή που προσφέρεται στο Ταμείο αναφορικά με τη Χρηματιστηριακή Συναλλαγή θα μπορούσε να θεωρηθεί δίκαιη κι εύλογη.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναρτήσει άλλη πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλου, για συναλλαγή στις μετοχικές αγορές.

Τι ζητά το ΤΑΙΠΕΔ από τις ελληνικές τράπεζες μετά την πρόσληψη αναδόχων Morgan Stanley - BofA

Όπως αναφέρεται στην πρώτη πρόσκληση, μεταξύ άλλων , ο σύμβουλος τράπεζα ή χρηματιστηριακή θα κληθεί να εξετάσει εάν το ταμείο διαθέτει τους κατάλληλους συμβούλους (sic) προκειμένου να εκτελέσουν την συναλλαγή, εάν η δομή της είναι ορθή, να εξετάσει την διαδικασία του βιβλίου προσφορών, την κατανομή των μετοχών, τις μεθοδολογίες αποτιμήσεων και τέλος να δώσει εύρος τιμών της αξίας.
Εδώ ξεκινά ο ανορθολογισμός των κινήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι, το Ταμείο πρό της απόφασης για την μετοχοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα διέθετε ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους την Γερμανική Deutsche Bank και την Eurobank.
Η διαδικασία αυτή ακυρώθηκε και για την μετοχοποίηση προσέλαβε ως αναδόχους του Ελ. Βενιζέλος τις αμερικανικές τράπεζες Morgan Stanley και Bank of America.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το ΤΑΙΠΕΔ ζητά συμβούλους από την αγορά – δηλαδή τις ελληνικές τράπεζες ή χρηματιστηριακές προκειμένου να εξετάσουν τις εργασίες των δυο αμερικανικών οίκων.
Ενώ την αναδοχή της μετοχοποίησης θα μπορούσαν να την αναλάβουν εξαρχής οι ελληνικές τράπεζες - και με πιθανή συνεργασία των ξένων οίκων – το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε την αναδοχή σε Morgan Stanley και BOFA και τώρα στρέφεται πρός τις ελληνικές τράπεζες
προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το δίκαιο και εύλογο της τιμής.
Οι ελληνικές τράπεζες - οι οποίες όπως θα διαπιστώσουν και οι επενδυτές παρέχουν την βασική τραπεζική χρηματοδότηση στο Αεροδρόμιο Αθηνών - αποκλείστηκαν από ανάδοχοι δηλαδή από προμήθειες μιας συναλλαγής άνω του 1 δισ. ευρώ και τώρα καλούνται να διαπιστώσουν το δίκαιο και εύλογο της τιμής στην αναδοχή των Μorgan Stanley και BofA με μια αμοιβή 900 χιλ. ευρώ. Υποθέτουμε οτι για όλα τα παραπάνω ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει επαρκείς απαντήσεις πρός την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών εφόσον η τελευταία ελέγχει τις θυγατρικές της.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης