Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν αντίβαρα και αντέχουν στην πτώση του χρηματιστηρίου;

Ποιες εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν αντίβαρα και αντέχουν στην πτώση του χρηματιστηρίου;
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση από τα υψηλά των 1351 μονάδων αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Όπως έχει πει ο Warren Buffett “Ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός, μόνο όταν υποχωρούν τα νερά της παλίρροιας”.
Και στο ελληνικό χρηματιστήριο η πτώση από τα υψηλά των 1351 μονάδων αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Όπως θα δούμε, οι μετοχές των εταιρειών που θα διανείμουν μερίσματα το επόμενο διάστημα εμφανίζουν τις υψηλότερες αντοχές έναντι της πτώσης παρά το γεγονός ότι, η διεθνής εικόνα με την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, μετοχές δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο σ ένα απότομο γύρισμα των αγορών.
Μέσα σε έξι εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης έχασε περίπου 19% από τα υψηλά επίπεδα του, και οι απώλειες από τα υψηλά των 52 εβδομάδων είναι μεγαλύτερες στις εταιρείες του FTSE και διαμορφώνονται έως και τριπλάσιο επίπεδο (57% Τέρνα Ενεργειακή) Εξαιρώντας τις τραπεζικές μετοχές λόγω της πώλησης των πακέτων μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ, η πρώτη εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Coca – Cola, έχει χάσει 2,1 δις. ευρώ ή 22,9% από το υψηλό των 29,91 ευρώ φθάνοντας τα 24,32 ευρώ. Βεβαίως, η πορεία της Coca – Cola, ίσως, δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς πρωτογενώς διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ανάλογη πτώση παρουσιάζει και η μετοχή της Μυτιληναίος με απώλειες 21,8% καθώς από τα υψηλά των 38,34 ευρώ (5,4 δις. ευρώ ) έχει υποχωρήσει στα 4,4 δις. ευρώ ή 31,44 ευρώ.

Απώλειες 57,8% Τέρνα, 49% Bιοχάλκο, 37,8% Αegean

Τις υψηλότερες απώλειες, όμως, εμφανίζει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καθώς από τα υψηλά των 21,34 ευρώ έχει χάσει 57,8% φθάνοντας στα 13,52 ευρώ.
Η εταιρεία για την οποία ξένο επενδυτικό ταμείο θα πρόσφερε 2,6 δισ. ευρώ, έχασε 1,1 δις. ευρω από την κεφαλαιοποίηση και σήμερα δεν εμφανίζει ικανούς αγοραστές – αν και μόνο οι εμπλεκόμενοι και όχι το σύνολο της αγοράς γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους υπαναχώρησαν δυο υποψήφιοι αγοραστές, έστω κι αν θεωρητικά μέχρι το τέλος του χρόνου διεξάγεται αποκλειστική διαπραγμάτευση με έναν υποψήφιο αγοραστή. Η Τέρνα Ενεργειακή αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ της στις ΑΠΕ στα 1200MW και αναμένει καλύτερα τρίμηνα στην συνέχεια, ωστόσο στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη υποχώρησαν σε 23,8 εκατ. ευρώ απο 30, 7 εκατ. ευρώ του περσινού εξαμήνου.
Η μετοχή μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη ( EDP Renewables ) έχει χάσει 30,9% το ιδιο διάστημα.
Την ίδια περίοδο, η μετοχή της Βιοχάλκο Συμμετοχών έχασε 49% από τα υψηλά των 7,13 ευρώ καθώς έχει υποχωρήσει στα 4,78 ευρώ – εν μέσω βεβαίως και των υψηλών επιτοκίων τα οποία πιέζουν τους ισολογισμούς των θυγατρικών εταιρειών. Μια εταιρεία, όμως, η οποία πρωταγωνίστησε στην άνοδο του χρηματιστηρίου, η Aegean, σήμερα διαπραγματεύεται 38% χαμηλότερα από τα υψηλά των 13,8 ευρώ.

Αντοχές με χαμηλότερες απώλειες σε ΟΠΑΠ – Jumbo

Χαμηλότερη πτώση από τον Γενικό Δείκτη εμφανίζει ο Οπαπ καθώς έχει υποχωρήσει μόλις 12% από τα υψηλά των 16,92 ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον τίτλο της Jumbo ο οποίος χάνει 16,8% από τα υψηλά των 29,20 ευρώ. Ισως δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι και στις δυο εισηγμένες ανακοινώθηκαν αυξημένες χρηματικές διανομές για το επόμενο διάστημα ( Νοέμβριος – Δεκέμβριος ). O ΟΠΑΠ ανακοίνωσε προμέρισμα 1,00 ευρώ (απόδοση άνω του 6% ) και η Jumbo έκτακτη χρηματική διανομή 1,40 ευρώ. ( απόδοση 5,6% ) Πτώση στα επίπεδα του Γενικού Δείκτη παρουσιάζει η Μοτορ Οιλ καθώς η μετοχή της κινείται 19,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα των 25,82 ευρώ. Και η Motor Oil ανάρτησε τις οικονομικές καταστάσεις στο ΓΕΜΗ καθώς προτίθεται να διανείμει προμέρισμα το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί. Ανάλογες απώλειες του Γενικού Δείκτη παρουσιάζει και η Autohellas καθώς χάνει 19% από τα υψηλά των 14,76 ευρώ. Και η Autohellas διαθέτει ιστορικό διανομής υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης