Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Διαψεύδει... εν μέρει δημοσίευμα του Bankingnews η Euroxx

Διαψεύδει... εν μέρει δημοσίευμα του Bankingnews η Euroxx
Το ΒΝ είχε αναφέρει βάσει πληροφοριών ότι "διεξάγονται συζητήσεις για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας από τραπεζικό ίδρυμα χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα υπάρξει οριστική κατάληξη"
Σχετικά Άρθρα
Σε διάψευση των πληροφοριών του bankingnews.gr (δείτε εδώ) ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας προχώρησε η Euroxx, χωρίς όμως να απαντά στα συμπεράσματα που προκύπτουν ευλόγως από τις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου της.
Η ανακοίνωση της Euroxx περιορίζεται στο ότι "με βάση την κείμενη νομοθεσία και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, διαψεύδει κατηγορηματικά χθεσινό δημοσίευμα οικονομικού site περί δήθεν αλλαγής της ιδιοκτησίας της Εταιρείας και απόκτησης του ελέγχου της από τραπεζικό ίδρυμα.
Η Εταιρεία τονίζει ότι ουδείς τέτοιος σχεδιασμός υφίσταται".
Το ΒΝ είχε αναφέρει βάσει πληροφοριών ότι "διεξάγονται συζητήσεις για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας από τραπεζικό ίδρυμα χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα υπάρξει οριστική κατάληξη".

Σημαντική αύξηση δανεισμού και οι αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές στο εξάμηνο

Ωστόσο, το bankingnews.gr, μετά από μελέτη των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου της εταιρείας, διαπίστωσε ότι η εταιρία είχε αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 3,6 εκ ευρώ από 1,2 εκ ευρώ θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές στο περυσινό πρώτο εξάμηνο. Προκειμένου να καλύψει το έλλειμα ρευστότητας προχώρησε σε δανεισμό της τάξεως των 4 εκ ευρώ.
Οι απαιτήσεις από πελάτες στις 30/06/2023 εκτινάχθηκαν στα 10,992 εκ ευρώ έναντι 3,69 εκ ευρώ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο.
Επίσης τα μη εκκαθαρισμένα πιστωτικά υπόλοιπα πελατών ήταν 9,4 εκ ευρώ.

Τι έγραφε το bankingnews.gr για τη Euroxx

Ένα βήμα πριν την αλλαγή ιδιοκτησίας βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η Euroxx Χρηματιστηριακή καθώς η επέκταση των δραστηριοτήτων της λειτουργεί πιεστικά στο επίπεδο του κεφαλαίου κίνησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως διεξάγονται συζητήσεις για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας από τραπεζικό ίδρυμα χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα υπάρξει οριστική κατάληξη.
Μιας τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε το τραπεζικό ίδρυμα σε επίπεδο μεριδίων αγοράς και ειδικά στο σκέλος της παροχής συμβουλών και από την άλλη πλευρά θα διευκολύνει τους μετόχους της εταιρίας σε ότι αφορά στη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν την επέκταση της.
Μελετώντας τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου προκύπτει ότι η εταιρία είχε αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 3,6 εκ ευρώ από 1,2 εκ ευρώ θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές στο περυσινό πρώτο εξάμηνο. Προκειμένου να καλύψει το έλλειμα ρευστότητας προχώρησε σε δανεισμό της τάξεως των 4 εκ ευρώ.
Οι απαιτήσεις από πελάτες στις 30/06/2023 εκτινάχθηκαν στα 10,992 εκ ευρώ έναντι 3,69 εκ ευρώ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο.
Επίσης τα μη εκκαθαρισμένα πιστωτικά υπόλοιπα πελατών ήταν 9,4 εκ ευρώ.
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο των οικονομικών καταστάσεων είναι πως δεν αναφέρουν το ύψος των απαιτήσεων έναντι των διοικητικών στελεχών γεγονός που δεν δείχνει συμμόρφωση με τα ΔΠΧΑ και είναι απορίας άξιον πως ο ορκωτός ελεκγτής κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ούτε η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ασχολείται συνήθως με λεπτομέρειες σε οικονομικές καταστάσεις μικρών εταιριών του ΧΑ.
Ειδικότερα στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρεται χωρίς κανένα άλλο στοιχείο πως «oι απαιτήσεις έναντι των ανωτέρω διοικητικών στελεχών αφορούν υπόλοιπα που πραγματοποιούνται σταπλαίσια της συνήθους δραστηριότητας της εταιρείας και δεν εκφεύγουν των κανόνων εισπραξιμότητας ούτε εμπεριέχουν δυσμενή χαρακτηριστικά».
Αν ανέφεραν όμως το ύψος των απαιτήσεων προφανώς και θα φαινόταν τι ποσοστό αποτελούν έναντι των συνολικών απαιτήσεων της Euroxx από πελάτες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης