Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Dimand: Άρχισε να «λύνεται» ο γόρδιος δεσμός του Skyline

tags :
Dimand: Άρχισε να «λύνεται» ο γόρδιος δεσμός του Skyline
Η συναλλαγή Skyline αποτέλεσε και το εφαλτήριο για επενδυτικά funds τα οποία πόνταραν στην Dimand
Πριν από τα τέλη του χρόνου θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η συμφωνία Skyline, της μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ προς την Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη, στην οποία το 65% κατέχει η Dimand – Premia και το 35% έχει παραμείνει στην Alpha bank.
Οι καθυστερήσεις στην μεταφορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων οι οποίες αποδίδονται στην γραφειοκρατία κατά τις μεταβιβάσεις αποτελούν και έναν από τους λόγους καθίζησης της μετοχής της Dimand στο χρηματιστήριο, ύστερα βεβαίως και από την αιφνίδια πώληση ποσοστού μετοχών από τον Π. Παναγιωτίδη, λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο.
Άλλωστε, η συναλλαγή Skyline αποτέλεσε και το εφαλτήριο για επενδυτικά funds τα οποία πόνταραν στην Dimand (Latsco), ωστόσο η κεφαλαιοποίηση της Dimand μετά την πώληση μετοχών και την απουσία ορατότητας στις επενδύσεις υποχώρησε από τα 280 εκατ. ευρώ έως και τα 215 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο Skyline χαρτοφυλάκιο- η μεγαλύτερη ελληνική συναλλαγή ακίνητων - αποτελείται από 573 ακίνητα διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ
Η κοινοπραξία Dimand – Premia θα ανακατασκευάσει ή θα αποκτήσει ( Premia ) ορισμένα από τα ακίνητα ενώ μέρος της χρηματοδότησης θα καλυφθεί από δάνειο 240 εκατ. ευρώ από την Alpha bank.
Από το σύνολο των ακινήτων, περί τα 205 ακίνητα εξ αρχής είχαν οριστεί προς πώληση.
Εφόσον ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των ακινήτων προς την κοινοπραξία, τότε και η Dimand θα είναι σε θέση να παρουσιάσει αναλυτικά τα οφέλη της ( αποδόσεις ) από τις ανακαινίσεις – ανακατασκευές και στην συνέχεια πώλησης των ακινήτων.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η Dimand παρουσίασε κύκλο εργασιών 4,3 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ του 2022, λειτουργικά κέρδη 10 εκατ. ευρώ από 6, 6 εκατ. ευρώ ενω τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 200 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου ανέρχονταν στο τέλος εξαμήνου σε 148 εκατ. έναντι 97,0 εκατ. έναντι του τέλους του 2022 και η εύλογη αξία των επενδύσεων σε κοινοπραξίες ανέρχονταν σε 41,8 εκατ. έναντι 37,3 εκατ. στις 31.12.2022.

Οι μεταβιβάσεις από την Alpha Aστικά Ακίνητα

Στα τέλη του εξαμήνου, από ένα σύνολο 23 ακινήτων κατεχομένων προς πώληση στο πρώτο εξάμηνο, η Alpha Αστικά Ακίνητα μεταβίβασε επτά στο πλαίσιο της συναλλαγής Skyline και από την μεταβίβαση ενός ( 1,3 εκατ. ευρώ) προέκυψε κέρδος 267 χιλ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής του συνόλου των ακινήτων δεν θα απαιτηθούν άλλες τμηματικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Αστικά Ακίνητα, βάσει της συμφωνίας με τους επιλεγέντες επενδυτές έχει υπογράψει επταετή σύμβαση υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης