Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απροθυμία από τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων για συμμετοχή στη μείωση των τιμών κατά 5%

Απροθυμία από τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων για συμμετοχή στη μείωση των τιμών κατά 5%
Από τις αρχές του έτους δεν θα ισχύει η παράβαση της αθέμιτης κερδοφορίας...
Σχετικά Άρθρα
«Ανοιχτό το παράθυρο» για την παραγωγή κερδών στη Βιομηχανία τροφίμων αφήνει το Υπουργείο Ανάπτυξης με την νομοθετική πρωτοβουλία να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τρία άρθρα κατά της ακρίβειας.
Το άρθρο 2 αναφέρεται στην επισήμανση προϊόντων με δέσμευση μείωση τιμής - Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» το οποίο προσδιορίζει ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, η οποία είναι σημειωθεί είναι εθελοντική στο πρόγραμμα μείωσης της τιμής των προϊόντων.
Επίσης προσδιορίζει ότι η τιμή θα συγκριθεί με το τελευταίο τιμολόγιο αγοράς με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου2023.
Ωστόσο το «κλειδί» για τη διατήρηση της κερδοφορίας στη βιομηχανία τροφίμων είναι ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προσδιορίσει ότι η διάταξη της πάταξης της αθέμιτης κερδοφορίας που παρακολουθεί τις μεταβολές του μεικτού περιθωρίου κέρδους έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου2023.
Η βιομηχανία τροφίμων θα κινηθεί χωρίς περιορισμούς από τη νέα χρονιά δίνοντας πλήρης ελευθερία το κράτος στα περιθώρια μεικτού κέρδους τα οποία διαμορφώνουν την καθαρή κερδοφορία της βιομηχανίας.
Στο ενδεχόμενο να αιφνιδιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης και να παρατείνει τη διάταξη για την αθέμιτη κερδοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Την ίδια στιγμή δεν έχει τεθεί ως κριτήριο ο τζίρος των επιχειρήσεων της βιομηχανίας τροφίμων για τη συμμετοχή τους στη «Μείωση της Τιμής».
Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο στάδιο εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» θεώρησε ότι ήταν αναγκαίο να προσδιοριστεί ο τζίρος των 90 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή των αλυσίδων σουπερ μάρκετ.

Απροθυμία από τις επιχειρήσεις για συμμετοχή στη Μείωση της Τιμής

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανία Τροφίμων εκτιμούν ότι υπάρχει απροθυμία συμμετοχής στη «Μείωση της Τιμής».
Το μέτρο απαιτεί η μείωση να έρθει από τη βιομηχανία τροφίμων ενώ η νομοθετική παρέμβαση δεν επιτρέπει οι προωθητικές ενέργειες να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα Μείωσης της Τιμής κατά 5% για έξι μήνες.
Ωστόσο ο χρόνος για την τελική τους απόφαση ανέρχεται σε δύο μήνες που πιθανόν επανεκτιμήσουν τη στάση τους.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ ανά κωδικό για τις επιχειρήσεις που αθετήσουν τη γραπτή συμφωνία.

Τα κέρδη της ΚΡΙ ΚΡΙ και η μεταβολή του περιθωρίου κέρδους

Οι επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων φαίνεται ότι κινήθηκε σε καθεστώς ελευθερίας σε ότι αφορά τον έλεγχο του περιθωρίου μεικτού κέρδους. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε τα οικονομικά μεγέθη της ΚΡΙ ΚΡΙ.
Τα οικονομικά μεγέθη της βιομηχανίας «χτίστηκαν» στην άνοδο των πωλήσεων σε όγκο με την αρωγή του περιθωρίου μικτού κέρδους που διαμορφώθηκε στο 36,6% για το 2023 από 22,3% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 21,19 εκατ. ευρώ έναντι 4,06 εκ. το 2022.
Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +44,3% σε αξία και +16,4% σε όγκο.
Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +49,8%, ξεπερνώντας τα 49 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί η τροπολογία με τα τρία άρθρα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης