Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι απαντά η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στις αιτιάσεις των βιομηχανιών για τις χρεώσεις - επενδύσεις

Τι απαντά η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στις αιτιάσεις των βιομηχανιών για τις χρεώσεις - επενδύσεις
Οι χρεώσεις είναι ανάλογες των ανταποδοτικών υπηρεσιών που παρέχονται και περιγράφονται με σαφήνεια στους Κανονισμούς Λειτουργίας
Σχετικά Άρθρα
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δεν έχει επιβάλει αναγκαστικές αυξημένες χρεώσεις στις βιομηχανικές περιοχές, και από το 2022 μέχρι σήμερα το fund Βlantyre δεν έχει εισπράξει κέρδη ή μερίσματα, καθώς η εταιρεία για χρόνια εμφάνιζε ζημίες.
Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Bankingnews o διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Αθανάσιος Ψαθάς, ο οποίος προσθέτει ότι δεν γνωρίζει για τις προμήθειες της σύμβασης της Τράπεζας Πειραιώς με το Blantyre.
Το τελευταίο, αν και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο με δύο μέλη και ένα εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς, δεν υπαγορεύει τη στρατηγική ή τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία εκτελείται μόνον από τη διοίκησή της.
Σχετικά με τις αντιδράσεις βιομηχανιών στις ΒΙΠΕ αναφέρει πως δεν προβλέπονται χρεώσεις είτε στον Νόμο 4982/2022 είτε στους κανονισμούς, καθώς «Οι χρεώσεις είναι ανάλογες των ανταποδοτικών υπηρεσιών που παρέχονται και περιγράφονται με σαφήνεια στους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ αμείβεται ποσοστιαία 20% επί των ανταποδοτικών υπηρεσιών».
Σχετικά με τους κανονισμούς, ο κ. Ψαθάς διευκρινίζει ότι αυτοί αναθεωρήθηκαν μετά από τετράμηνη διαβούλευση, επισκέψεις και ψηφοφορίες σε κάθε βιομηχανική έκταση.
Στις επενδύσεις από τις οποίες προκύπτουν οι χρεώσεις σύμφωνα με τις βιομηχανίες υποστηρίζει πως το 51% της έκτασης των επιχειρηματικών οικοπέδων αποφασίζει για νέες σημαντικές επενδύσεις και υπηρεσίες.
Επίσης, στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατέχει μόλις το 2,2% των επιχειρηματικών οικοπέδων, πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει μια σχετική απόφαση.
Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. κατέχει μόλις το 1,7% των επιχειρηματικών οικοπέδων, ενώ στην Πάτρα το 17%.
Για το θέμα της επιλογής παρόχων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θυμίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, αυτή είναι ελεύθερη -αν και σύμφωνα με τις βιομηχανίες προβλέπεται η ακριβώς αντίθετη διάταξη στους κανονισμούς λειτουργίας.
Σε ό,τι αφορά την είσπραξη υπερτιμήματος από τα οικόπεδα εντός των βιομηχανικών περιοχών, όπως αναφέρει, αυτό αφορά μόνο τα αδόμητα οικόπεδα και ειδικότερα τις αδόμητες επιφάνειες στο σύνολο των εκτάσεων.
Για τις αιτιάσεις πώλησης των βιομηχανικών περιοχών, ο κ. Ψαθάς υπενθυμίζει ότι το καταστατικό απαγορεύει τις πωλήσεις των βιομηχανικών περιοχών για λόγους δημοσίου συμφέροντος – αν και το Δημόσιο συμμετέχει μέσω του Υπερταμείου σε ποσοστό 35%.
Εξάλλου, με την σημερινή τους δομή είτε οι βιομηχανικές περιοχές, είτε οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις (σ.σ. όπου έγινε άναρχη μεταφορά βιομηχανιών δίχως υποδομές) δεν είναι ελκυστικές για τους επενδυτές καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 25 χρόνια απόσβεσης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης