Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ευρωκοινοβούλιο: Το αλουμίνιο στον κατάλογο των στρατηγικών πρώτων υλών – Eυνοείται η Mytilineos

Ευρωκοινοβούλιο: Το αλουμίνιο στον κατάλογο των στρατηγικών πρώτων υλών – Eυνοείται η Mytilineos
Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιλογής του αλουμινίου ως στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη, ανέφερε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος
Στη λίστα των στρατηγικών πρώτων υλών μαζί με το λίθιο και το χαλκό εντάσσεται το αλουμίνιο, η αλουμίνα και ο βωξίτης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων (Eurometaux), Ευάγγελος Mυτιληναίος δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιλογής του αλουμινίου ως στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη.
Τούτο διορθώνει μια παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου, το οποίο μόνο καλό μπορεί να είναι για την Πράσινη Συμφωνία μας και την ασφάλεια όσον αφορά τους διαθέσιμους πόρους».
8666.JPG
Ως είναι ευνόητο η εν λόγω εξέλιξη ενισχύει την υπόθεση πως έρχονται ακόμη καλύτερες ημέρες για τη μετοχή της Mytilineos, μία από τις εταιρείες πρότυπο ως προς το πώς πρέπει να είναι ο ισολογισμός μιας ελληνικής επιχείρησης εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο…
Υπενθυμίζεται πως, κατά τη Morgan Stanley, η Mytilineos αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει έναν συνδυασμό πλεονεκτημάτων των ενεργειακών και μεταλλευτικών εταιρειών.
Η συνέργεια μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων είναι που της επιτρέπει όχι μόνο να επιβιώνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον αλλά να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley ανεβάζει την πρόβλεψή της για την κερδοφορία του 2023 σε πάνω από 1 δισ.
Τα EBITDA αναμένονται στα 1,033 εκατ. (από 968 εκατ. προηγουμένως), και πέριξ των 1,150 εκατ. το 2024 και 2025.

1_327.JPG

Η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου…

Η διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου για τη νέα νομοθεσία εγκρίθηκε την Πέμπτη με 515 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 28 αποχές. Σκοπός της νομοθεσίας για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας είναι να καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και αυτόνομη, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της προώθησης της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της έρευνας και της ανάπτυξης εναλλακτικών υλικών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων εξόρυξης και παραγωγής.

Στρατηγικές εταιρικές σχέσεις

Ενόψει των συνομιλιών με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της διασφάλισης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο εφοδιασμός της ΕΕ - σε ισότιμη βάση, με οφέλη για όλες τις πλευρές. Θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος για μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις με τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς, καθώς και την εξόρυξη και επεξεργασία με βάση τα καλύτερα οικολογικά πρότυπα στις χώρες-εταίρους της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία όσον αφορά τα υποκατάστατα υλικά και τις διαδικασίες παραγωγής που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις πρώτες ύλες σε στρατηγικές τεχνολογίες.
Θέλουν να θέσουν στόχους κυκλικότητας για την προώθηση της εξόρυξης περισσότερων στρατηγικών πρώτων υλών από τα απόβλητα. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν επίσης στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η επικεφαλής ευρωβουλευτής Nicola Beer (Renew, Γερμανία) δήλωσε: "Η πορεία προς την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ανταγωνιστικότητα έχει καθοριστεί. Με τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων στη σημερινή ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφέστατη τη θέση του σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού και λαμβάνει ισχυρή εντολή στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Εστιάζουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στις γρήγορες και απλές διαδικασίες έγκρισης, στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και στην παροχή στοχευμένων οικονομικών κινήτρων για ιδιώτες επενδυτές με στόχο την ευρωπαϊκή παραγωγή και ανακύκλωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται στην οικοδόμηση στρατηγικών, ισότιμων εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες.
Το Κοινοβούλιο θα ασκήσει πιέσεις για την ολοκλήρωση των τριμερών διαπραγματεύσεων έως τα Χριστούγεννα του 2023. Βασιζόμαστε στον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία του ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με πρώτες ύλες, που αποτελεί τόσο μεγάλη ανησυχία για τα κράτη μέλη όσο και για εμάς, τους εκπροσώπους του λαού", πρόσθεσε.

Επόμενα βήματα

Το Κοινοβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί της τελικής μορφής της νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακοί συλλέκτες και κινητά τηλέφωνα - όλα περιέχουν κρίσιμες πρώτες ύλες. Επί του παρόντος, η ΕΕ εξαρτάται από ορισμένες κρίσιμε πρώτες ύλες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ. Η διασφάλιση του εφοδιασμού τους είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανθεκτικότητα, την τεχνολογική υπεροχή και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και μια όλο και πιο επιθετική κινεζική εμπορική και βιομηχανική πολιτική, το κοβάλτιο, το λίθιο και άλλες πρώτες ύλες έχουν καταστεί γεωπολιτικοί παράγοντες.
Με την παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ψηφιοποίηση των οικονομιών και των κοινωνιών, η ζήτηση για αυτές τις στρατηγικές πρώτες ύλες αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης