Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Autohellas: Τι έδειξε το εξάμηνο - Αύξηση ταμειακών ροών κατά 17%

Autohellas: Τι έδειξε το εξάμηνο - Αύξηση ταμειακών ροών κατά 17%
Mε την προσθήκη των εξαγορών σε Πορτογαλία, Ελλάδα, αλλά και τις δραστηριότητες πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο υψηλότερο ρυθμό άνοδου των λειτουργικών ταμειακών ροών έναντι της περασμένης χρήσης
Σχετικά Άρθρα
Παραδοσιακά, λόγω εποχικότητας του τουρισμού το πρώτο εξάμηνο αποτελεσμάτων της Autohellas δεν είναι το ισχυρό.
Ωστόσο, η εισηγμένη με την προσθήκη των εξαγορών σε Πορτογαλία, Ελλάδα, αλλά και τις δραστηριότητες πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο υψηλότερο ρυθμό άνοδου των λειτουργικών ταμειακών ροών έναντι της περασμένης χρήσης.
Συγκεκριμένα, οι λειτουργικές ροές διαμορφώθηκαν σε 92,5 εκατ. ευρώ έναντι 79,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 17% έναντι αύξησης 10% της χρήσης του 2022, όταν οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 185 εκατ. ευρώ από 166 εκατ. ευρώ του 2021. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτίμηση των εταιρειών, και η Autohellas ακόμα και στο πιο “αδύνατο” εξάμηνο παράγει μετρητά από διαφοροποιημένες πηγές εσόδων.
Tρείς, όμως, ήταν οι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν σε κερδοφορία 23,8 εκατ. ευρώ : στον τομέα των μισθώσεων και πωλήσεων πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκαν καθαρά κέρδη 48 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ του εξαμήνου της περιόδου του 2022. Ο συγκεκριμένος τομέας της διάθεσης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαχρονικά καταγράφει την υψηλότερη κερδοφορία και αποτελεί διαχρονικά έναν από τους λόγους της υψηλής μερισματικής απόδοσης της Autohellas.Σημειώνεται, ότι ο στόλος του Ομίλου για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ανέρχεται πλέον σε περίπου 55.000 αυτοκίνητα, με 7.700 συνολικές αγορές νέων αυτοκίνητων εντός του 2023.

15 εκατ. μερίσματα επιστροφή κεφαλαίου από την Fca Greece

Ο δεύτερος λόγος της ενίσχυσης των μεγεθών της Autohellas ήταν η συνεισφορά του κλάδου εμπορίας αυτοκινήτων ( εισαγωγή/ διανομή Huyndai, Kia, Seat ) σε επίπεδο κύκλου εργασιών καθώς πραγματοποιήθηκε τζίρος 285 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 476 εκατ. ευρώ. Tα μεγέθη αυτά αναμένεται να ενισχυθούν στο δεύτερο εξάμηνο με την εξαγορά της FCA Greece ( Αbarth,alfa Romeo, Fiat, jeep) δραστηριότητα η οποία ενοποιήθηκε με την μέθοδο της καθαρής θέσης. Στο πρώτο εξάμηνο, όμως, η Autohellas ( κατέχει το 51%) εισέπραξε 15,3 εκατ. ευρώ από την FCA ως επιστροφή κεφαλαίου, ενω αποπληρώθηκε ομολογιακό 14,7 εκατ. ευρώ πρός την εταίρο Samelet ( κατέχει το 49% ). Υπενθυμίζεται ότι, η εξαγορά της FCA πραγματοποιήθηκε έναντι 33 εκατ. ευρώ. Ο τρίτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι ο υπερδιπλασιασμός του τζίρου στον διεθνή τομέα μισθώσεων και πωλήσεων εξωτερικού καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 76,6 εκατ. ευρώ, από 29,.7 εκατ. ευρώ, μετά την εξαγορά της Automoveis.
Ο συνολικός δανεισμός της Autohellas ανήλθε 432 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός ενω η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων για δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της περιόδου ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ. Η Autohellas διατηρεί μετοχική θέση (11,73% ) στην Aegean , το 8% της Trades estates καθώς και ομόλογα τραπεζικών ιδρυμάτων ύψους 6,6 εκατ, ευρώ, με κόστος κτήσης 6,4 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης