Επιχειρήσεις

Διυλιστήρια: Πόσο αποτιμώνται οι τομείς ΑΠΕ, αέριο και ενέργεια; - Συγκρίνοντας Μotor Oil και Helleniq Energy

Διυλιστήρια: Πόσο αποτιμώνται οι τομείς ΑΠΕ, αέριο και ενέργεια; - Συγκρίνοντας Μotor Oil και Helleniq Energy
Δεν υφίσταται ένα ενιαίο πλαίσιο για στοιχεία από την εποπτική αρχή
Σχετικά Άρθρα
Παρά την θεαματική συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα αποτελέσματα των δυο διυλιστηρίων (MOH – EΛ.ΠΕ), οι αποτιμήσεις στην συνολική κεφαλαιοποίηση τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως ή καλύτερα εμφανίζουν μια στρέβλωση.
Ο τομέας ΑΠΕ, αερίου και ενέργειας και στις δυο εταιρείες, κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο έως και διπλάσια άνοδο σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, λόγω των πολλαπλών εξαγορών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία.
Βεβαίως, και η συνεισφορά των Αιολικών πάρκων, Φωτοβολταϊκών δεν είναι άμεση, ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αφορούν εγκατεστημένη ισχύ από την οποία παράγονται έσοδα και κέρδη.
Στην στρέβλωση στις αξίες συμβάλλει, όμως, και το φαινόμενο κατά τις εξαγορές των επιχειρήσεων ενέργειας να υφίσταται μια αδιαφάνεια με ευθύνη της εποπτικής αρχής.
Λίγες εισηγμένες εταιρείες δίδουν στοιχεία στα αποτελέσματα - καθώς δεν υφίσταται ένα ενιαίο πλαίσιο από την εποπτική αρχή, σ´ότι αφορά την αξία των τιμημάτων εξαγορών για Αιολικά πάρκα, φωτοβολταικά κα.

Μotor Oil: Άνοδος 190% στον τομέα ΑΠΕ, αέριο, ενέργεια

Λειτουργικά κέρδη 54 εκατ. ευρώ εμφάνισε η θυγατρική MORE (Aνανεώσιμες πηγές) της Motor Oil με συνολική εγκατεστημένη ισχύς  772MW στο τέλος του εξαμήνου. Συνολικά, ο τομέας Power & Gas της Motor Oil παρουσίασε 93 εκατ. ευρώ κέρδη Ebidta από 32 εκατ. ευρώ του 2022 σημειώνοντας άνοδο 190%.
Στην κεφαλαιοποίηση, όμως, της Motor Oil δεν έχει αποτυπωθεί η αποτίμηση των 772ΜW – η οποία μ ένα συντηρητική αξία 2 εκατ. ευρώ ανά ΜW μας δίνει αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ.
Προφανώς, και η υπόλοιπη δραστηριότητα (διυλιστήριο, καύσιμα, περιβάλλον) δεν μπορεί να αποτιμάται 1,1 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα όταν οι προοπτικές του επόμενου εξαμήνου είναι θετικές τόσο για τα περιθώρια διύλισης όσο και την εμπορία.
Στο πρώτο εξάμηνο, η Μotor Oil εξαγόρασε έναντι 9,4 εκατ. ευρώ το 75% των μετοχών της Ουνάγκι η οποία κατέχει τρία φωτοβολταϊκά έργα στην Μακεδονία ισχύος 1,9 GW.

Helleniq Energy: Άνοδος 144% στα κέρδη σε AΠΕ - αέριο - ενέργεια

Σε 20,5 εκατ. κέρδη ebidta ανήλθε η συνεισφορά του τομέα ΑΠΕ, αέριο, ενέργεια της Helleniq Energy για το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι 8,4 εκατ. ευρώ του 2022 σημειώνοντας άνοδο 144%.
Τα συγκρίσιμα λειτουργικά από τον τομέα των ΑΠΕ για την Helleniq Energy ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ εμφάνισε ενέργειας καθώς η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς 356MW οδήγησε σε αύξηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 3,9%.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της θυγατρικής των AΠΕ της Helleniq κατά το α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθε στα 356 MW, μετά και την ολοκλήρωση εξαγοράς χαρτοφυλακίου 2 Φ/Β πάρκων συνολικής ισχύος 15MW στην Κύπρο.
Συνολικά, έργα συνολικής ισχύος που ξεπερνά τα 4 GW, κυρίως Φ/Β, αιολικά και αποθήκευσης ενέργειας, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, ο όμιλος υλοποιεί την ανάπτυξη και κατασκευή έργων αυτοπαραγωγής/ ιδιοκατανάλωσης στις εγκαταστάσεις του.
Στα τέλη Αυγούστου, η θυγατρική του ομίλου στις ανανεώσιμες Hellenic Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με τη LightsourceRenewable Energy Greece Holdings Uk limitedγια την απόκτηση (με την επίτευξη εμπορικής λειτουργίας) χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος έως 180 MW, εκ της οποίας περισσότερο από το 50% έχει συμβολαιοποιηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση.
Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το α’ τρίμηνο 2024 έως το γ’ τρίμηνο 2024.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης