Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Fast truck ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων με Λάτση στην Paneuropean;

Fast truck ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων με Λάτση στην Paneuropean;
Δυο από τις επερχόμενες πωλήσεις στο ΧΑ αφορούν εταιρείες του ομίλου Λάτση για τις οποίες θα γνωμοδοτήσει ένα…. πρώην στέλεχος του
Σχετικά Άρθρα
Ρυθμίσεις νομοσχεδίου (25/8/2023) επιτρέπουν στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Εξυπηρέτησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου) την διάθεση μετοχών, την ταχύτατη έγκριση διαδικασιών ουσιαστικά αφορούν την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, την ταυτόχρονη πώληση ποσοστών του Δημοσίου και της Paneuropean Holdings (20%) στην Helleniq Energy, αλλά και το σχέδιο της τελευταίας για απεμπλοκή της από την ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%).

Από τις αρχές Ιουλίου το Bankingnews, είχε επισημάνει ότι, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά ρόλο αναδόχου - επενδυτικής τράπεζας και λειτουργεί για λογαριασμό ...ιδιώτη (όμιλος Paneuropean Λάτση) και μάλιστα για μια εταιρεία, την Ηelleniq Energy, στην οποία η πλήρης ιδιωτικοποίηση απέτυχε στο παρελθόν.
Παρά το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο, το Ταμείο δύναται να αξιοποιεί την περιουσία του προχωρώντας σε τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, σε αποτιμήσεις, βιβλία προσφορών κλπ δημιουργούνται για πολλοστή φορά ερωτηματικά για σύγκρουση συμφερόντων όταν: Ένα πρώην στέλεχος του ομίλου Λάτση (κ. Δημ. Πολίτης) θα κληθεί, ως διευθύνων σύμβουλος, του ΤΑΙΠΕΔ να γνωμοδοτήσει και να αποφασίσει για τις πωλήσεις του ποσοστού του Δημοσίου (10%), της Helleniq Energy (10%), αλλά και για το σχέδιο για την πώληση πώλησης μετοχών της ΔΕΠΑ εμπορίας.
Συγκεκριμένα, το 2019, στο Ταιπεδ διορίστηκε ο κ. Δημ. Πολίτης, ο οποίος πριν επιστρέψει στην Ελλάδα ,προσελήφθη για έξι μήνες από την ΕFG bank στην Ελβετία (όμιλος Λάτση) - ενώ προηγουμένως σύμφωνα με το βιογραφικό του φέρεται να είχε “αποχωρήσει” από την Credit Suisse - αν και σύμφωνα με πληροφορίες η τότε διοίκηση της τράπεζας φέρεται να τον απομάκρυνε από την θέση του επικεφαλής του τομέα διαχείρισης περιουσίας ατόμων ιδιαίτερα υψηλής οικονομικής επιφάνειας (UHNWI).

Ύστερα λοιπόν από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την κατοχύρωση ως προτιμητέου επενδυτή στην Lamda Marinas (όμιλος Λάτση) στην υπό παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών (τύπου mega yacht) στην Κέρκυρα, το ΤΑΙΠΕΔ δύναται να προχωρεί σε ανάθεση σε επενδυτική τράπεζα ή χρηματιστηριακή, της πώλησης του 10% στα πρώην ΕΛ.ΠΕ, του 10% της Helleniq Energy, αλλά ενδεχομένως και του 95% που κατέχουν στην Δεπα Εμπορίας, το Δημόσιο και η Helleniq Energy.

Είναι τυχαίο άραγε ότι σε δυο από τα τρία περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου (Helleniq Energy, ΔΕΠΑ Εμπορίας) των οποίων οι μετοχές θα πωληθούν στο χρηματιστήριο να κληθεί να συναποφασίσει ένα πρώην στέλεχος των εταιρειών Λάτση;

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το Δημόσιο ακολουθεί μια ιδιωτική εταιρεία στις πωλήσεις, ιδιαίτερα όταν ήδη έχει προηγηθεί μια κοινή αποτυχημένη πώληση; (ΕΛΠΕ 2018)
Επί της ουσίας, αυτό το οποίο αδυνατεί επί χρόνια να πράξει η Paneuropean για την περιουσία της (άνοιγμα βιβλίου προσφορών) - είτε για την Hellenic Energy, είτε για την συμμετοχή της στην ΔΕΠΑ Εμπορίας – το αναλαμβάνει το Ταιπεδ, μέσω ενός πρώην στελέχους ο οποίος αμειβόταν από συγγενική εταιρεία της Paneuropean. Η ανωτέρω καταφανής σύγκρουση συμφερόντων δημιουργεί τις συνθήκες να εγερθούν ενστάσεις από ανταγωνίστριες εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου – και πιθανώς θα επιφέρει συνέπειες στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας και κατά συνέπεια στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης