Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανοδικά «σήματα» στα ελληνικά ομόλογα , ανακάμπτει η ΔΕΗ - Αποδόσεις κοντά στο κρατικό χρέος από Μυτιληναίο, Motor Oil

Ανοδικά «σήματα» στα ελληνικά ομόλογα , ανακάμπτει η ΔΕΗ - Αποδόσεις κοντά στο κρατικό χρέος από Μυτιληναίο, Motor Oil
Επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν νωρίτερα την βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά «σήματα» εκπέμπουν τα διεθνή ομόλογα ελληνικών εισηγμένων εταιριών, έν όψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την χώρα, διαδικασία η οποία θα μειώσει σε δεύτερη φάση το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων.
Όταν, οι αποδόσεις των διεθνών ομολόγων τραβάνε την ανηφόρα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τα ελληνικά ομολογα στο εξωτερικό κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, εμφανίζοντας άνοδο των τιμών και πτώση των αποδόσεων τους, παρά την ρηχή αγορά και την μειωμένη ρευστότητα της περιόδου.
Όπως συμβαίνει και στις μετοχές, οι αγοραστές προσδοκούν με τις συναλλαγές ότι, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αυξηθούν κατακόρυφα οι δεξαμένες κεφαλαίων καθώς σε σύγκριση με το παρελθόν, η σχέση θα διαμορφωθεί σε 100 πρός 1.
Ακολουθώντας την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων τα οποία συγκλίνουν προς τις αποδόσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, τα διεθνή ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ήδη μια κινητικότητα, αν και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τα κρατικά ομόλογα ακολουθούν οι εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών και έπονται οι διεθνείς εταιρικές εκδόσεις.
Σε ορισμένες, βεβαίως περιπτώσεις τα ομόλογα αποτυπώνουν και την επιμέρους πρόοδο των οικονομικών μεγεθών των εταιρειών (άνοδο κερδών, μείωση του καθαρού δανεισμού προς λειτουργικά κέρδη).
Το ενδιαφέρον για την αγορά θα είναι εάν οι λίγες ελληνικές εισηγμένες με την δυνατότητα διεθνών εκδόσεων εκμεταλλευθούν την περίοδο για εκδόσεις ομολόγων, ανανεώνοντας την επαφή τους με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, σε μια δύσκολη συγκυρία.

Η έκδοση της ΔΕΗ

Είναι χαρακτηριστικό, ότι και τα δυο ομόλογα της ΔΕΗ σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 5% - καθώς ορισμένοι επενδυτές σπεύδουν να προεξοφλήσουν νωρίτερα την βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας η οποία θα αυξήσει πολλαπλαστιακά τους δυνητικούς αγοραστές (επενδυτικά και συνταξιοδοτικά funds) τα οποία επενδύουν σε ομόλογα κατηγορίας investment grade.
Το ομόλογο, της ΔΕΗ ύψους 775 εκατ. ευρώ λήξεως 2026 κινήθηκε από το 92.82% στο 97,30 με την απόδοση να μειώνεται στο 5,759% από 5,90%.
Αντίστοιχη άνοδο πραγματοποίησε και το δεύτερο ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 2028 καθώς κινείται στο 97,40% με την απόδοση να κινείται στο 5,139%.
Πτώση αποδόσεων εμφανίζει και το ομόλογο της Μυτιληναίος, ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς διαπραγματεύεται στο 94,5% της ονομαστικής αξίας με την απόδοση να πέφτει στο 4,527%.
Ανοδικά κινείται και το ομόλογο της Motor Oil στο 94,32% της ονομαστικής αξίας με πτώση της απόδοσης στο 4,387%.
Mικρή άνοδο παρουσιάζει και το ομόλογο της Helleniq Energy, λήξεως 2024.
Eκτός, όμως, από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το χρέος της ΔΕΗ έχει λόγους να εμφανίζει κινητικότητα καθώς τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί επισήμως η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας (1,9 δις. ευρώ), αλλά θα ληφθούν και οι αποφάσεις για δανεισμό της εταιρείας με ελληνικό ή διεθνές εταιρικό ομόλογο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης