Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H ΔΕΗ σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου τον Νοέμβριο και οι κινήσεις της Goldman Sachs στην μετοχή

H ΔΕΗ σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου τον Νοέμβριο και οι κινήσεις της Goldman Sachs στην μετοχή
Οι αγοραπωλησίες της μετοχής από την Goldman Sachs για πελάτες της
Μετά το πρόσφατο μπαράζ εξαγορών - επενδύσεων ΑΠΕ της ΔΕΗ, η διοίκηση της θα εξετάσει την έκδοση ομολόγου, και σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο διάστημα εκτιμάται ότι, θα είναι ο Νοέμβριος.
Η έκδοση ομολόγου είτε εταιρικού ομολόγου στην Αθήνα είτε διεθνούς θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή του δανείου – γέφυρα (περί τα 400 εκατ. ευρώ) το οποίο χορηγήθηκε κοινοπραξία ελληνικών και ξένων τραπεζών για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας (1,8 δις. ευρώ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει αποφασίσει εάν θα απευθυνθεί τελικά στην εγχώρια αγορά ομολόγων ή στις διεθνείς αγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες αρχικώς είχαν σχεδιάσει τον Σεπτέμβριο για αυτό και μετέθεσαν χρονικά την έκδοση προκειμένου, ώστε να μην συμπέσει με την αντίστοιχη έκδοση 500 εκατ ευρώ που πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο Μυτιληναίου.
Σημαντικές παράμετροι για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσουν φυσικά η κατάσταση των διεθνών αγορών το φθινόπωρο (άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, Κίνα), αλλά και οι αξιολογήσεις των οίκων για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS, ενω σχεδόν ένα μήνα μετά (20 Οκτωβρίου) θα ακολουθήσει η ανακοίνωση- αξιολόγηση από τον ελεγκτικό οίκο Standard & Poors.
Αν και επενδυτικές τράπεζες όπως η Morgan Stanley θεωρούν ότι η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα θα ανακτηθεί εντός των πρώτων μηνών του 2024 – εν αντιθέσει με τις εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών – είναι ξεκάθαρο ότι, για τις αγορές θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα η απόφανση της Standard &Poors.
Tο φθινόπωρο, όμως, η ΔΕΗ μαζί με τους συμβούλους της θα προχωρήσει σε παρουσιάσεις προς επενδυτές στο Λονδίνο παρουσιάζοντας τα δεδομένα που δημιουργεί η ενσωμάτωση της Enel Ρουμανίας, αλλά και το επενδυτικό πλάνο για την επέκταση της σε νέες αγορές, αλλά και την πορεία του μετασχηματισμού της σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας.
Στο πρώτο εξάμηνο, η διοίκηση ΔΕΗ επιβεβαίωσε τον στόχο για λειτουργικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, αλλά και την προοπτική διανομής μερίσματος για το 2024.

Οι αγοραπωλησίες της μετοχής από την Goldman Sachs για πελάτες της

To τελευταίο διάστημα οι αυξομειώσεις του μετοχικού ποσοστού της Goldman Sachs στην ΔΕΗ επηρέασαν, ως ένα βαθμό, την μετοχή καθώς μετά τα 11 ευρώ επέστρεψε κάτω από τα 10 ευρώ.
Η εν λόγω συμμετοχή της αμερικανικής σύμφωνα ανήκει αποκλειστικά σε πελάτες της.
Oι τοποθετήσεις είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΔΕΗ στην Ρουμανία και απέφεραν κέρδη.
Μάλιστα, το ποσοστό αυξήθηκε αρχικά από 5,27% σε 5,6% ενώ σήμερα με τις τελευταίες πωλήσεις έχει μειωθεί σε 5,5%.
Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των επενδυτών της Goldman Sachs έφερε και την αντιστροφή των απωλειών, όπως συνέβη και στις τραπεζικές μετοχές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης